Tags

, , ,

adventskalender

Ik zag ze al eerder op Instagram voorbij komen en dacht dan “maar dát is leuk!” – de zelfgemaakte Adventskalenders die vriendinnen met elkaar uitwisselen. Juist toen ik een aantal weken geleden bedacht hoe ik hier zelf vorm aan zou kunnen geven en wie ik hiervoor zou kunnen vragen kwam het oproepje van Ingrid voorbij. Ook zij wilde graag een Adventskalender vol stationery uitwisselen met iemand maar met wie? Joehoe, ik!

Al snel besloten we de uitdaging aan te gaan, wisselden ideeën en verwachtingen uit en spraken een budget en datum af. Wij zijn gegaan voor een combinatie van stationery uit eigen voorraad, zelf te maken én wat te kopen. Vandaag laat ik je vooral zien hoe ik vorm heb gegeven aan de Adventskalender voor Ingrid, aangezien ik in mijn enthousiasme al heel wat items had ingepakt voor ik er foto’s van had gemaakt. Ik maakte ook nog een stationery Adventskalender die door de brievenbus past, die zie je verderop in dit logje.

Begeleidend boekje bij de Adventskalender

Waar te beginnen?

Het is natuurlijk heel persoonlijk in welke volgorde jij graag werkt. Wat ik fijn vond om een stijl te bepalen, rekening te houden met de voorkeur en smaak van de ontvanger. Ik weet dat Ingrid dol is op een kleurenpalet van geel, oranje, donkergroen en bruin, dat ze graag werkt met kraft papier en grafische ontwerpen leuk vindt. Omdat ik wel de kerstsfeer terug wilde laten komen heb ik besloten de inpakstijl in traditioneel groen en rood in combinatie met kraft en bruin te houden. De cadeautjes zelf heb ik wel op haar smaak afgestemd.

Daarna ben ik tussen mijn eigen spullen gaan kijken wat nog leuk of mooi genoeg was om weg te geven en wat bij de smaak van Ingrid past. Ik heb een lijstje bijgehouden met alle items en zo de volgorde van de cadeautjes bepaald en soms halverwege nog geruild zodat ze niet twee stempels achter elkaar krijgt.

Ik heb uiteindelijk hele verschillende cadeautjes gekozen, van een briefopener en stempel tot een vulpen, van een lakstempel en kraft labeltjes tot oud tijdschrijft. Maar ook een mooi bloemenboek uit de kringloop, een aantal postkaarten en natuurlijk een aantal items van haar wensenlijstje zoals koperkleurige inkt, wrijfstickers en een bepaalde washi tape.

Ingepakte cadeautjes

Zelfgemaakte items

Natuurlijk is stationery kopen en bij elkaar zoeken leuk maar persoonlijk vind ik het het allerleukste om zelf mooie stationery (of een verpakking voor een bestaand product) te maken.

Zo heb ik voor de lakstempel uit mijn eigen collectie een mooi boekje gemaakt waar ik hem in heb gebonden. Zo’n zelfgemaakte verpakking maakt het af én persoonlijk want ik ben voor een stijl gegaan waarvan ik weet dat Ingrid hem waardeert. Als zelfgemaakte cadeautjes heb ik o.a. twee leuke papierpakketjes gemaakt. Eén in de kleur bruin en één in de kleur geel. Door mooie papiertjes, labels, stickers etc te verzamelen en deze mooi te bundelen heb ik je al snel een uniek cadeautje!

Zelfgemaakte en gekochte items voor de Adventskalender

Inpakinspiratie

Voor het inpakken van de cadeautjes heb ik een aantal soorten papier gekozen die ik steeds terug laat komen, waaronder waxpapier, kraftpapier, oud papier uit boeken (dus met tekst), een rol kerstpapier met dennentakjes en rood glitterpapier. Door deze basis steeds terug te laten komen creëer je al snel een geheel wat, al zeg ik het zelf, er alleen al heerlijk uitziet op de foto!

De basis heb ik afgewerkt met postzegels, stickers van Cavallini & Co, Ephemera van Tim Holtz en natuurlijk touwtjes in stijl. Hieronder zie je alle ingepakte cadeautjes! Ik heb besloten ze in de witte opbergkist te versturen. Zo kan Ingrid lekker scheumen tussen de pakjes en ze zelf neerzetten zoals ze wil.

Tip! Winkels als Sostrene Grene, Hema en Flying Tiger verkopen deze tijd van het jaar handige stickersetjes voor Adventskalenders. De één met alleen cijferstickers maar andere setjes ook compleet met touw en zakjes.

De Adventskalender die Ingrid voor mij maakte!

Zo leuk als het maken van de Adventskalender voor Ingrid was, zo geweldig was het om zélf een grote doos te ontvangen. Bij het openen van de doos zag ik een kratje vol met prachtige pakjes. Wat een heerlijkheid! Dus bij deze nóg meer inpakinspiratie! Benieuwd naar de inhoud, die zie je op mijn Instagram voorbij komen.

De Adventskalender die ik van Ingrid kreeg

Stationery Adventskalender voor door de brievenbus

Eenmaal klaar met de kalender voor Ingrid was ik zo enthousiast geworden dat ik nog een kalender wilde maken. Dit keer één die in een grote kaart en dus door de brievenbus zou passen. Heel leuk om met een penvriendin uit te wisselen! Ik maakte hem voor Silvia die zo lief was om mij een rol tickets te sturen dus ik stuurde haar graag wat leuks terug.

Ik heb eerst gekeken wat ik als basis zou kunnen gebruiken. Gewoon een stuk karton, een bestaande grote kerstkaart of iets anders? Toen kwam ik een oude documentenmap tegen en na even na meten of hij door de brievenbus past besloot ik deze te gebruiken. Tijd om de cadeautjes uit te zoeken!

De basis en de cadeautjes uitgezocht

Voor deze adventskalender heb ik besloten om alleen voor stationery uit eigen voorraad te gaan. Een uitdaging maar wel heel leuk en laagdrempelig. Je kan natuurlijk afspreken wel wat items voor elkaar te kopen die door de brievenbus passen. Ik heb een van alles wat gekozen, stickers, postzegels, kaarten, een stempel, tape en mooie labels. Bij het kiezen heb ik mezelf er aan herinnerd dat het allemaal niet zo groots en veel hoeft. Een paar stickers voor een dag is ook al heel leuk!

Eenmaal alles gekozen ben ik de indeling gaan bepalen. Hierbij let ik op de volgorde voor de soort items en de dikte van de stationery. Dat ik een tapeje niet tegenover een stempel plaats want dat past dan niet door de brievenbus.

Nu alles op de juiste plek ligt begint het inpakken. Ik heb ook bij deze kalender gekozen voor een aantal soorten papier als basis en houd er dan rekening mee dat de niet dezelfde soorten papier naast elkaar uitkomen.

Als dan alle pakjes ingepakt zijn is het tijd voor het leukste, alle details op de pakjes plaatsen zoals de nummertjes, postzegels, stickers en touwtjes. De eerste drie pakjes komen op de voorkant van de map en op de achterkant plak ik nog een cadeautje voor eerste kerstdag.

De ingepakte pakjes op de juiste volgorde
adventskalender
De voorkant van de adventskalender
adventskalender
Alle cadeautjes ingepakt en opgeplakt
Achterkant van de adventskalender

Ik ben heel benieuwd naar de reactie van beide dames! En natuurlijk naar de Adventskalender die ik van Ingrid ga krijgen! Heb jij wel eens een kalender met iemand uitgewisseld? Maak je volgend jaar een adventskalender, kijk dan nu vast naar die leuke stickers of inpakpapier.

Ben je op zoek naar andere inpakinspiratie, dan kan je eens hier kijken!

Liefs, Ruchama