Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

1

Een maand geleden liet ik jullie zien hoe je bloemen kan drogen en vandaag gaan we aan de slag met de gedroogde bloemen! Hierboven zie je de gedroogde bloemen van afgelopen tijd en een paar, zoals de margrieten, kamille, klavertjes en klaproos van vorig jaar. Ik bewaar de bloemen in een oud boek, per bloem gesorteerd en de bladzijdes rondom met paperclips bij elkaar houdend. Ik zoek nog naar de ideale opberg manier, dus mocht je een tip hebben – vertel het me!

Gedroogde bloemen zijn erg kwetsbaar, voor je het weet trek je er een bloemblaadje af. Zo heb ik een bloem die ik erg graag voor de post gebruik omdat hij zo mooi uitkomt maar met twee losse blaadjes. Met het kopiëren van bloemen kan je deze nog prima gebruiken, je legt op de glasplaat de blaadjes weer goed en niemand die het ziet. Gooi dus niet meteen een mooie bloem waar een blaadje van los zit, weg! Door de kwetsbaarheid van de bloemen ben je wel beperkt in wat je er mee kan doen. Mijn favoriete manier is dan ook het kopiëren van de bloemen op papier, waar je weer enveloppen, kaartjes en briefpapier van kan maken. Nienke heeft pas laten zien hoe je dat doet.

Briefpapier
Om het effect van gekopieerde gedroogde bloemen te laten zien gebruik ik verschillende soorten papier. Zelf vind ik simpel lijntjes papier het mooiste. Regelmatig zit er bij Flow Magazine een mooi schrijfschriftje, dit lijntjes papier is een beetje verkleurd en wat dikker. Dit kan je hier prima voor gebruiken! Mocht je kleinere velletjes hebben dan kan je deze prima met plakband op een simpel A4tje plakken. Zolang de kant die in de printer gaat en de zijkanten maar vast zitten.2 3

Hieronder zie je het effect op de verschillende soorten papieren. Het handige van kopiëren is dat je goed kan schuiven met de compositie op de glasplaat. Let er wel op hoe je het papier in de printer moet leggen. Vaak is dit even uitvogelen op welke manier het kopietje er uit komt. Op het wittere papier komen de bloemen heel natuurlijk over. Op het bruine papier maakt hij de kleuren wat feller. Het bruine papier deed er ook veel langzamer over om te kopiëren, ik denk dat dit iets vreemd van de printer is.  5

Ik gebruik voornamelijk gekleurde bloemen omdat witte bloemen helaas, want ik vind witte bloemen juist zo mooi, slecht te kopiëren zijn. Maar toch kan het een heel mooi effect geven! 4

 Enveloppen
Het maken van briefpapier is redelijk simpel en kan niet zoveel mis gaan. Maar het kopiëren van enveloppen is al wat lastiger doordat je er hier echt rekening mee moet houden hoe de printer kopieert. Voor enveloppen vind ik perkament papier erg mooi (A5 vellen te koop bij Action). Helaas was dit mijn laatste velletje en bleef deze natuurlijk net hangen, vandaar de afdruk van de wieltjes haha. In mijn printer kan ik een A5je gewoon printen. Zolang ik hem er in de breedte inleg pakt de printer hem. Hier moet je dus ook rekening mee houden bij het kopiëren. Omdat het perkamentpapier moeilijk te beschrijven is en ik er zo op schrijven zo hard vind staan, kopieer ik ook een label mee, om daar op te schrijven met een watervaste fineliner/CDmarker. Hou met de compositie rekening met de plek voor de postzegels en randjes om om te vouwen, om er nog een envelop van te maken. Ik heb dezelfde bloemen afgedrukt op kraftpapier, maar door de vreemde kleuren vind ik dit minder mooi. Mocht je geen perkament papier hebben of het niet mooi vinden, kan je ook simpel wit papier gebruiken en dit desnoods op deze manier verstevigen.

6

Het kopieren van de bloemen is leuk en mooi, vooral omdat je zo je bloemen behoudt en steeds opnieuw kan gebruiken. Maar het gebruiken van echte bloemen is wel het mooiste. Mocht je dus geen alles in 1 printer hebben of echte bloemen gebruiken mooier vinden, heb ik nog een andere manier voor een envelop voor je. Hiervoor heb je wel een sheet (als je het doorzichtig wilt hebben) en plakfolie (ook bij Action te koop, bij de fotolijstjes) voor nodig. Je kan natuurlijk ook gekleurd, kraft of wit papier gebruiken!

7 8Je maakt dan een compositie op een velletje papier of op een sheet. Bedenk van te voren of je het hele vel tot een envelop wil vouwen of je er een ‘voorkant’ van maakt en er eventueel randen vanaf kan knippen. Ik gebruik mijn sheet als voorkant dus gebruik gewoon wat ik nodig heb. Ook hiervoor gebruik ik weer een label. Deze zou je al kunnen beschrijven maar dit kan ook later, met die watervaste fineliner. Wanneer je ‘envelop’ naar je zin is, plak je heel voorzichtig een stuk plakfolie er op. Let er op dat de bloemetjes heel licht zijn en het plakfolie een soort statisch effect heeft waardoor de bloemetjes weg kunnen zweven. Ik zat er ook nog eens met mijn haren tussen dus het is iets om goed bij op te letten haha.

Kaartjes
Voor kaartjes gebruik ik het liefste de echte bloemen omdat ik dit effect toch het allermooiste vind! Hiervoor gebruik ik lijmspray (ook bij de Action!) zodat je niet met vloeibare lijm of pritt hoeft te knoeien. Het enige met lijmspray is dat het stuift en je even een kladje onder je bloemen moet gebruiken voordat heel je bureau of tafel plakt. Lees even de gebruiksaanwijzing op de achterkant en spray niet te dichtbij. Door het sprayen kunnen de bloemetjes wegwaaien dus ook dit is iets om met beleid en vooral niet in haast te doen. Spray wat lijm op de achterkant van de bloemetjes en plak ze na even wachten op het kaartje. Volgens de aanwijzing moet je beide delen insprayen maar dan krijg je een plakkerig kaartje omdat je niet alle delen bedekt. Ik spray alleen de bloemen in! 9

Mocht je nou niet zoveel bloemen hebben kan je ook een bloemencollage kopiëren. Zo maak je een mooi kaartje, waarmee je nog kan schuiven met de bloemen en zo een hele serie maken. Omdat de witte bloemen lastig te scannen zijn, gebruik ik deze graag voor kaartjes en een stukje masking tape is altijd leuk om ter versiering op het bloemetjes te plakken! 10

Labels en (sluit)stickers
Nu je een envelop, kaartjes en briefpapier hebt moet je natuurlijk ook een mooi label hebben om het geheel samen te binden! Ook deze kan je weer kopiëren maar ik vind ze prachtig als je gewoon 1 bloemetje op een label plakt met spuitlijm! 17

Met plakplastic kan je heel simpel hele mooie sluitstickers maken! Door een rondje (of wat figuur je ook wilt) over te trekken op plakplastic en deze uit te knippen kan je een bloemetje op de envelop plakken. Zoals je ziet hoef je dus niet perse een envelop met gedroogde bloemen te maken, een simpele gekleurde envelop staat prachtig met deze sluitstickers die je echt niet alleen als sluitstickers hoeft te gebruiken. Je kan ook de voorkant op deze manier versieren. 15 16

Een andere leuke manier van zelf stickers maken is de gedroogde bloemen kopieren op zelfklevend stickerpapier. Het zijn eigenlijk etiketten maar ze zijn ook te koop in hele A4 vellen. Kopieer de bloemen op dit papier en knip ze leuk uit of gebruik een pons!

11 12 13 14

Slingertje, hangertjes en boekenleggers
De stickers zijn leuk om mee te sturen met je brief, maar een zelfgemaakt bloemenslingertje is ook wel heel lief! Hiervoor heb ik mijn lamineerapparaat onder het stof vandaan getrokken. Ik heb deze jaren geleden eens bij Lidl gekocht. Lidl heeft regelmatig een lamineerapparaat in de aanbieding maar het zou me niks verbazen als Action ze ook heeft.

Leg de bloemen verspreid tussen een lamineervel. Na het warm lamineren knip je ze allemaal los. Houd hiermee rekening voor een extra randje/boogje waar je een gaatje in kan perforeren. Je moet altijd een randje open houden zodat de twee delen niet los van elkaar komen. Hierna kan je ze heel simpel aan elkaar knopen en is je leuke slingertje klaar!

18 19 20 23 22

Mocht je nou niet genoeg bloemen hebben om een hele slinger te maken, dan is 1 bloemetje als hangertje ook al superleuk! Of gebruik de leuke plexiglas foto sleutelhangertjes, waar je zelf een bloemetje in kan doen.

24En nu we het lamineerapparaat toch aan hebben staan, wat dacht je van een boekenlegger voor je leesgrage penvriendinnen? Je kan een label lamineren maar ook op mooi papier en er bv. een mooie quote opschrijven? 25

Zoals ik al zei, helaas zijn gedroogde bloemen erg kwetsbaar en ben je daardoor beperkt in wat je er mee kan op post gebied en heb je vaak toch extra materiaal nodig. Maar hopelijk heb ik je toch genoeg ideetjes gegeven om mee aan de slag te gaan! Mocht je nou zelf nog leuke ideetjes hebben, laat ze vooral achter bij de reacties want dan kan ik je idee er bij vernoemen! En ga je nu zelf aan de slag met je gedroogde bloemen en laat je deze zien op Instagram? Tag ons met de #postfabriek dan komen we graag je freubels bewonderen!

En als laatste nog een tip: wilde bloemen site. Op deze site kan je makkelijk op kleur de bloemen terug vinden die je hebt geplukt!

Liefs, Ruchama