Tags

, , , , ,

Kaartenenpostzegels

Vandaag wil ik graag een simpele tip met jullie delen! Als je aan postcrossing doet, heb je vast een heleboel kaarten uit het buitenland met de meest prachtige buitenlandse postzegels. Of misschien krijg je regelmatig ansichtkaartjes van bekenden die op vakantie zijn. Die postzegels zijn geweldig om weer te gebruiken voor post, maar dan moet je ze wel van de kaarten af halen.

Met een beetje geduld en wat simpele stappen is dat zo voor elkaar! Zet om te beginnen een ketel water op het vuur totdat het water kookt. Als je zoals ik geen ketel hebt, kun je ook prima een pannetje gebruiken. Leg dan de deksel zo op het pannetje dat er uit een kiertje stoom komt. Hou je kaartje vervolgens in de stoom.

postzegellosweken

 

Let hierbij wel op dat je je hand niet in de stoom houdt, want dat is érg heet! Hou de kaart rechtop zodat de stoom langs de postzegel komt die je los wilt weken. Als het water goed kookt, hoeft dit niet heel lang. Als de postzegel een beetje nattig aan voelt, dan kun je al proberen of deze er makkelijk af komt. Probeer dit voorzichtig bij een hoekje. De postzegel moet er zó af komen, zo niet dan moet je hem nog wat langer in de stoom houden. Het verschilt per papiersoort hoe lang het nodig is, van glad papier komt de postzegel sneller los dan van ruw papier. En een ouderwetse likzegel laat ook weer iets sneller los dan de stickerzegels.

postzegellostrekken

 

Haal de postzegel voorzichtig van de kaart, zodra hij makkelijk los komt. Laat de postzegel vervolgens goed drogen. Door de stoom en doordat hij vast heeft gezeten, zal hij wat krom trekken. Dit is makkelijk opgelost door de losgeweekte zegels een tijdje in een zwaar en dik boek te bewaren. Leg ze wel tussen twee velletjes papier in, voor het geval ze toch nog een beetje gaan plakken (anders beschadigd je boek misschien!).

Postzegelsinboek

 

Het is wel een karweitje wat tijd en geduld kost, omdat je de postzegels één voor één moet losweken. Maar als je dat dan hebt gedaan, heb je wel een prachtige stapel postzegels die je weer kunt gebruiken om post mee te maken en versieren!

Postzegelspostzegels

 

Zo hebben we al eens laten zien hoe je zelf briefpapier kunt maken, daar zijn deze losse postzegels ook heel erg geschikt voor. Of versier er briefpapier, kaartjes, labels of enveloppen mee. Of stuur een stapeltje mee als brievenbuscadeautje!

Voor dit blogje ook een bedankje aan mijn moeder voor het samen uitvogelen hoe dit het makkelijkst ging en het handmodel spelen 😉

Heb jij nog leuke knutseltips met postzegels?

Liefs,
Kim