Tags

, , , , , , , ,

Postzegelrand 1

Het voordeel (of nadeel hihi) van internet is, dat je zoveel meer ziet dan waar je naar op zoek bent. Ik zocht eigenlijk gekleurde kaarten voor de Hobbyclub op mijn werk maar zag vanuit mijn ooghoek een postzegel rand-pons. Nienke en ik zoeken al een tijdje een postzegelpons, om nep postzegels mee uit te ponsen. Maar dat is dan zoiets waar je op internet naar kijkt maar twijfelt of je hem wel gaat bestellen want wat zijn nou de precieze maten en verhouding? Bij deze twijfelde ik geen moment omdat ik al bekend ben met Fiskar randponsen en dit veel handiger vind dan een standaard maat postzegel om te ponsen! Na even gecheckt te hebben waar hij het goedkoopste is zat hij al in mijn winkelmandje, van de week kreeg ik hem binnen en ik ben enthousiast!

Postzegelrand 2

Zoals ik al noemde, is de pons van het merk Fiskar en heb al een bloem en sneeuwvlok pons van dit merk. Hierdoor ken ik het systeem al en weet nog goed dat ik bij mijn eerste pons best een tijdje heb zitten prutsen met dat ding!
De pons kan tot 180 gram papier ponsen. Dit is aardig dik en kost wel wat extra kracht. Bij wat dun papier kan het zijn dat hij de randjes niet netjes ponst.

Postzegelrand 3

Je verwacht misschien een lang stuk pons maar het is eigenlijk maar een klein stukje. Een stuk wat je oneindig kan herhalen en door het voorgedrukte motief op de pons gaat dit ook gemakkelijk. Het is even ontdekken hoe jij het liefste je papier er in doet. Wanneer je je papier tot aan het witte lijntje in de pons legt (linker foto’s), krijg je het postzegel randje gelijk op de rand van je papier. Leg je het papier helemaal tot de rand (rechter foto’s), dan krijg je een soort opening in het papier. Wanneer je van het begin tot het eind ponst valt het randje er uiteindelijk af. Het is maar net wat je makkelijker vindt maar ook hoeveel ruimte je hebt! Bij een ansichtkaart is het zonde om voor de tweede manier te kiezen want dan gaat een deel van je plaatje verloren.

Postzegelrand 4 Postzegelrand 5

Rechte stukjes lukken wel maar een hoekje maken heeft al wat meer ervaring nodig. Doordat ik dit eindeloos heb geprobeerd bij mijn bloemenpons en wat onmogelijk bleek om dat mooi te krijgen – weet ik nu waar ik op moet letten.

Het belangrijkste is dat je wat ruimte creëert bij de hoek. Dit kan je doen door of te eindigen met een volledig recht blokje (de zijkanten hebben halve blokjes) en er haaks op, weer met een volledig blokje te beginnen. Dan krijg je een echt hoekje.
Zelf gebruik ik meestal een kwart cirkeltje. Voor het ponsen van de hoeken hou ik de pons op zijn kop zodat ik precies zie wat ik doe. Ik leg het papier op een kwart een cirkeltje. Wanneer deze rand klaar is zorg ik er voor dat in de volgende hoek, het kwart cirkeltje overlapt met de al geponste rand. Soms moet je hiervoor even je papier omdraaien!
Postzegelrand 10

Als je eenmaal door hebt wat je krijgt wanneer je het op een bepaald punt legt, je kan hierbij gebruik maken van de rasters die in de pons zijn gedrukt!, kan je aan de slag gaan met je echte post. Je kan natuurlijk gewoon in de rondte ponsen maar zelf vind ik het fijn als het klopt en de hoekjes hetzelfde uitkomen hihi.

Tijd om eens te laten zien wat je nou allemaal met deze pons kan maken!

Ik begin met een envelop met postzegelrand. Ik maak wel vaker enveloppen met een kartelrandje en gebruik dan dubbelzijdig tape net naast de rand om hem dicht te maken. Voor deze envelop gebruik ik een dichtgevouwen A4tje zodat de dubbele laag niet kan schuiven tijdens het ponsen. Let er op dat je begint bij een open zijkant en de dichte rand als laatste doet! Wanneer je wel twee losse lagen neemt, gebruik dan paperclips die je steeds doorschuift om ze netjes op elkaar te houden!

Tijdens het ponsen kijk ik hoe het randje uitkomt. Bij zoiets als een envelop komt het niet zo nauw en kan je hem makkelijk een beetje bijsnijden om in de hoekjes goed uit te komen. Ik heb dan ook een klein randje afgesneden.

Postzegelrand 13 Postzegelrand 14 Postzegelrand 15

Zodra de eerste drie randen klaar zijn plak ik deze alvast vast, zodat wanneer je aan de dichte rand begint, de boel niet gaat schuiven. Ik gebruik hiervoor halve strookjes dubbelzijdig tape. Om kreukelen te voorkomen tip ik de randjes van de postzegel rand aan met een lijmpen. Deze schrijft als een gelpen maar er komt lijm uit. Ideaal voor dit soort kleine hoekjes (of bv. droogbloemen, uitgesneden motiefjes of doilies vast te plakken). Hierna plak ik hem dicht, pons de laatste rand en hou dus een open envelop over!

Postzegelrand 16 Postzegelrand 17 Postzegelrand 18 Postzegelrand 19 Postzegelrand 20

Je kan de bovenkant open laten, de post er in doen en hem dichtplakken zodat de ontvanger de envelop helemaal open moet knippen. Maar ik vind het leuker om in de achterkant een snede te maken. Even een snijmat tussen de twee lagen papier en een opening snijden. Hou hierbij rekening met de maat post die er in moet. Hierna kan je de bovenkant dichtplakken en wanneer je envelop gevuld is met de post maak je de opening op de achterkant dicht met plakband of tape! Zo kan de ontvanger de envelop heel laten en alleen deze opening openen door de tape te verwijderen.

Postzegelrand 21

Op de bovenstaande foto’s kan je al zien hoe leuk het is om een ansichtkaartje een postzegelrandje te geven! Maar je kan het randje in je hele post verwerken.

Bij dit kleine thema-postje heb ik beide kaartjes versierd met een postzegelrand. Bij een afbeelding uit een borduurboek heb ik een los geponst randje op de kaart geplakt. Het andere kaartje is een ansichtkaart, met postzegelrand op een dubbelgevouwen A5 papiertje geplakt. Op de envelop heb ik een postzegel geponst voor onder de echte postzegel en natuurlijk een leuk adresetiket met postzegelrandje!

Het leuke idee om de Hema stempeltjes van een labeltje en letters te combineren is van Miss Thundercat!
Hier kan je een aantal stempel-gastblogjes van haar vinden.

Postzegelrand 28Postzegelrand 31

Omdat ik zo blij word van de stempels heb ik ze op de volgende envelop (eigenlijk een kraft-zak) weer gebruikt. Nienke kwam op het idee om de sluitrand een postzegelrandje te geven en met een mooie lakzegel om de rand af te sluiten, maakt het extra leuk!

Postzegelrand 25

Ben je dol op brieven schrijven maar niet zo dol op dat dure briefpapier? Geef dan je simpele (gekleurde of kraft) vellen papier een leuk randje. Wat stempels er op en je hebt weer een origineel velletje briefpapier. Het zal ook heel mooi staan om hier een brief op de typemachine op te tikken!

Postzegelrand 35

Zoals je ziet kan je de pons al bij heel veel poststukken gebruiken maar je kan hem zelf op je al bestaande labels gebruiken. Je eigen labels ponsen kan ook maar dat kan lastiger zijn. Gewoon een randje om je bestaande labels is wel zo handig! Omdat het best een groot motief is vind ik persoonlijk wat grotere labels leuker. Maar het valt me mee met hoe hij op een klein label uit komt!
Postzegelrand 33

Op de eerste foto in dit blogje zag je een ander soort kaartje. De Instagram foto’s die je af kan laten drukken met een postzegelrand-achtergrond. Kim heeft al eens geschreven over het afdrukken van deze foto’s en ze tot kaartje te versieren.

Postzegelrand 1

En als laatste ideetje natuurlijk de kaart die Nienke pas al liet zien! Die is gewoon al mooi, maar met randje er om heen toch wel erg mooi!

Postzegelrand 34

Ideetjes genoeg! Sta je al te trappelen om ook zo’n pons aan te schaffen? Op de verpakking kon je zien dat ik hem voor €17,50 heb aangeschaft. Dit was de goedkoopste die ik kon vinden in een Nederlandse webshop. Helaas bleek toen Nienke hem ook wilde bestellen, dat ik de laatste heb gekocht. Zij kwam toen bij Marzcreatief  uit, waar ze hem voor €18,95 + €4,95 verzenden verkopen. Dit is de goedkoopste die we tegen zijn gekomen. Andere opties zijn Creativshop waar je er €20,60 + €6,75 voor betaald. Bij Cchobby kost hij €27,30 incl. verzenden.

Ik noemde een vorige keer al dat ponsen duur zijn maar je hebt er ook jaren plezier van! Wel wil ik er bij noemen dat wanneer je pijnlijke handen hebt, de pons minder prettig in gebruik kan zijn. Ondanks de prettige hendel blijft het een pons die wel wat kracht nodig heeft, vooral bij wat dikker papier!

Mocht je niet de mogelijkheid hebben om een randpons aan te schaffen, dan kan je aan de slag gaan met een perforator of gaatjestang. Ik zal eerlijk bekennen dat ik me er zelf nog niet aan heb durven wagen omdat ik weet dat ik dat niet netjes kan hihi n het me alleen maar gaat frustreren!

Mocht je nog leuke ideeen of inspiratie hebben, dan hoor ik het graag!

Liefs, Ruchama