Tags

, , , , , , , , , , , ,

Ruchama liet een tijdje terug al zien hoe je een Postal Notebook zelf kunt maken, erg leuk! Een notitieboekje kan echter ook een leuk extraatje om mee te sturen met de post. Vandaag laat ik mijn manier zien om zelf een klein notitieboekje te maken!

200_3445

200_3410

WAT HEB JE NODIG?

 • Krant en waterverf (of andere kaftversiering)
 • Schaar
 • Lijm
 • Kleine enveloppenmal
 • Kaart van stevig karton als kaft
 • Lijntjespapier
 • Snijmachine
 • Scherp schaartje/mesje
 • Stukje touw
 • Eventueel een etiket
 • Eventueel letterstempels

Als kaft heb ik een kaart gebruikt die je kunt kopen bij PostpapierEnzo. Ik vind hem hier heel mooi voor vanwege de kleur en de ronde hoekjes, maar je kunt natuurlijk ook een dubbele kaart gebruiken die je al in huis hebt of zelf een kaft vouwen van karton. Om de kaft te versieren, heb ik een krant en waterverf gebruikt maar dit kun je ook naar eigen inzicht doen. Ik beschrijf hier hoe ik het heb aangepakt.

Trek om te beginnen je kaftkaart om op een vel uit de krant. Het leukste is als je dit een beetje schuin doet voor een wat speelser effect, het draait immers niet om de tekst.
200_3414

Bij toeval ontdekte ik dat waterverf op krantenpapier een erg leuk effect geeft. Meng de verf hiervoor met aardig wat water, zodat je de kleuren een beetje in elkaar over kunt laten lopen en de krantentekst er doorheen ziet schijnen. Verf ruim voorbij de omtrek van je kaft.
200_3419

Laat de verf goed drogen en plak de kaftkaart op de onbeschilderde kant van het krantenvel. Let hierbij wel op dat het hele vlak wat op de kaft terecht komt, beschilderd is. Knip het grof uit en knip daarna netjes langs de randjes de uitstekende reepjes krant weg.
200_3421200_3422

Nu gaan we aan de slag met de bladzijdes van het notitieboekje. Ik heb hierbij multomap papier van de Kruidvat gebruikt, omdat dit dun papier is. Natuurlijk kun je elk papier gebruiken wat je wilt, maar let daarbij wel op dat het dun papier is of maak minder bladzijdes bij wat dikker papier. Meet in je kaft op hoe groot je velletjes papier moeten zijn en snij ze op maat met een snijmachine (of met een mesje langs een liniaal, als je geen snijmachine hebt). Zelf heb ik de hoekjes met een schaar rond geknipt, omdat de kaft ook ronde hoekjes heeft.
200_3412200_3413

Nu gaan we het lijntjespapier vastmaken aan de kaft. Hiervoor maken we twee gaatjes door alle velletjes en de kaft heen. Kijk eerst waar je de gaatjes ongeveer wilt hebben en zet daar een lichte stip. Neem vervolgens een schaartje met een scherpe punt, een mesje of een gaatjesprikker en prik gaatjes door het lijntjespapier heen.
200_3424

Zet met een pen een stip op de binnenkant van de kaft door het lijntjespapier op de goede plek te leggen en een stip te zetten door de gaatjes in het lijntjespapier heen.
200_3425

Prik vervolgens de gaatjes door de kaft heen.
200_3426

Nu is het tijd voor een precisiewerkje, het touwtje door alle gaatjes krijgen. Het makkelijkste is om het touwtje eerst door het lijntjespapier te rijgen en daarna pas door de kaft heen. Zelf maak ik het puntje van het touw even nat, knijp het tot een puntje met mijn vingers en steek het dan door het gaatje.
200_3428

Nu kun je aan de buitenkant van je boekje een knoopje en een strikje maken om het vast te zetten.
200_3429

Zelf vind ik het leuk om als extraatje een envelopje achterin het notitieboekje te doen. Als je het boekje zelf volschrijft, kun je wat leuke extraatjes in het envelopje doen. Als het notitieboekje het cadeautje is, kan degene die het krijgt daar zelf losse bonnetjes, papiertjes of andere dingetjes in opbergen.

Gebruik voor het envelopje bijvoorbeeld een enveloppenmal of vouw er eentje op de bonnefooi. Kies wat steviger papier dan krantenpapier, anders gaat het snel stuk. Kies bijvoorbeeld een bladzijde uit een tijdschrift met tekst.
200_3432

Knip het envelopje uit, vouw het en lijm het dicht (behalve de bovenkant natuurlijk!).
200_3434

Versier de kant waar de enveloppe open kan ook weer met waterverf.
200_3435

Plak het envelopje achterin het notitieboekje.
200_3438

Dit notitieboekje was bedoeld als brievenbuscadeautje (het is mee gegaan met de post voor Tante Jannies Postkamer!), dus heb ik op de voorkant nog een etiket geplakt en daar het woord “NOTES” op gestempeld. Dit kun je natuurlijk naar eigen inzicht doen.
200_3442

Andere ideetjes voor een boekje via de post:

 • Hou in een zelfgemaakt boekje een paar dagen een dagboekje bij, altijd leuk om te lezen voor een goede vriend of vriendin.
 • Maak er een invulboekje van rond een bepaald thema.
 • Geef er een schrijfopdracht bij voor de ander (die kun je bijv. in het envelopje doen)
 • Schrijf een klein verhaaltje voor iemand in het boekje of zet er je favoriete quotes en gedichten in, versierd met kleine plaatjes en illustraties

Zo is er natuurlijk van alles te bedenken met post en kleine boekjes. Ik heb zelf bijv. weleens een klein boekje meegestuurd met post aan een vriendin die niet lekker in haar vel zat. Op elke bladzijde stond een klein schrijfopdrachtje, zoals “Schrijf vijf dingen op waar je trots op bent van jezelf” en “Op deze bladzijde mag je alleen maar mopperen en balen, omdat dat soms ook nodig is”.

Wat hebben jullie nog voor ideeën?

Liefs,
Kim