Tags

, , , , ,

DSC_3613

Deze twee hartmagneten zijn gemaakt door Mariël

Het is alweer even geleden dat ik op het blog van Mariël deze leuke postzegel-magneetharten zag én won. Ik was gelijk verliefd op de postzegel harten en Mariël was zo lief om er een winactie van te maken!

DSC_3638Sindsdien hangen ze op de verwarming die net boven mijn bureau uit komt. Ik word er nog elke keer zo blij van als ik ze zie neem mezelf al een tijd voor om ze ook eens voor anderen te maken. Voor de poezen themapost, waar je de magneetjes al voorbij kon zien komen, voegde ik eindelijk daad bij het woord en ging aan de slag.
Het is heel simpel maar ik laat het je toch even zien en geef natuurlijk wat tips!

 

 

Wat heb je nodig?

DSC_3129

  • postzegels (of andere plaatjes)
  • alleslijm
  • houten hartjes (of andere figuren)
  • magneten
  • ModPodge (lijm en lak in één)

IMAG3799Op marktplaats vind je genoeg advertenties van mensen die goedkoop stapels postzegels weg doen. Zoals 100 zegels voor alleen de verzendkosten of verschillende sets bij deze verkoper. Vraag ook eens rond bij familie, of zij nog postzegels hebben. Als je je zelf gaat sparen heeft Kim nog wat tips om ze van papier te weken. Zelf heb ik door de jaren heen aardig wat postzegels gespaard.
Op de vrijmarkt koop ik regelmatig een vel mooie thema postzegels maar op marktplaats kocht ik eens 1500(!) postzegels voor 6,- inclusief verzenden. Deze postzegels heb ik toen uren zitten sorteren, de mooiste bewaar ik in mijn postzegelalbum en de rest gebruik ik om mee te knutselen.

Houten harten vind je in steeds meer winkels. Deze zakjes met verschillende maten harten komen van Action, maar ook bij Xenos en tuincentra kan je misschien wel slagen voor houten hartjes. Mocht je niet zo van hartjes zijn kan je natuurlijk ook kijken voor een andere vorm of zelf schijfjes van een oude tak zagen.

Magneetjes koop ik bij Pipoos maar ook deze zal je in veel hobbywinkels kunnen vinden. Misschien heb je nog oude magneten liggen die je niet meer leuk vindt en kan hergebruiken!

ModPodge kan je van het ‘echte merk’ bij een hobbywinkel kopen maar tegenwoordig verkopen Xenos en Action het ook. Het is eigenlijk niet meer als verdunde (witte) hobbylijm waardoor het plakt maar ook transparant opdroogt.

Tip! Magneettape is helaas te slap om te gebruiken i.c.m. hout maar je kan wel losse postzegels gebruiken om leuke siermagneetjes te maken!

DSC_3630

Hoe ga je te werk?

ModPodge is een lijm en lak in één dus een papiertje onder je werk is wel aan te raden. Ook gebruik ik altijd een oud kwastje omdat ik mezelf ken en vergeet de kwast op tijd en goed uit te spoelen en hij hard opdroogt hihi.

DSC_3139

Kies het hart en de postzegels die je wil gebruiken. Voor je ze vast lijmt kan je ze neerleggen en schuiven tot ze naar je zin zijn. Op de harten van Mariel zijn de postzegels recht geplakt, dit staat wat rustiger. Zelf heb ik gekozen voor een beetje schuin. Als er plekjes hout tussen de zegels zichtbaar blijft kan je minder mooie zegels gebruiken om er achter te plakken.

Postzegelharten1

Smeer het hart in met een laagje ModPodge en plak één voor één de postzegels er op. Zorg dat er ModPodge onder en boven op elke postzegel komt. Nog een extra laag over het geheel en controleer of alle randjes goed vastgeplakt zijn. Knip hierna de uitstekende postzegelranden weg. Het handigste is om dit vanaf de achterkant te doen, dan zie je waar je moet knippen. Vergeet niet om na het knippen nog even extra de randen na te lopen. Het maakt niet uit als er ModPodge op het hout komt want dit droogt transparant op.

Postzegelharten

DSC_3151


Tip!
In plaats van postzegels kan je alle mooie plaatjes gebruiken! Deze poezen komen uit een natuurboek en doen het erg leuk als magneet voor een poezenliefhebber! Is je plaatje te klein? Gebruik dan een stukje vloeipapier als ondergrond.

DSC_3164

Laat de harten even drogen en hierna kan je de magneetjes er op plakken. Een drupje op het magneetje en een drup op het hout, deze even laten inharden en daarna op elkaar. Met alleslijm blijven ze goed zitten! Zorg er wel voor dat je de lijm lang genoeg laat drogen.

DSC_3186

Ik heb alle magneten als kadootjes bij (verjaardags)post weggegeven.

Tip! In plaats van een magneet kan je er ook een speldje achter plakken, zo kan je een leuke broche cadeau geven!

DSC_3199

Dit is slechts één idee om je postzegels te gebruiken en de ideeën zijn eindeloos! Gelukkig heb ik een flinke bak postzegels om lekker mee te experimenteren.

Zo heb ik een aantal maanden geleden mijn brievenbusklep beplakt met postzegels. Let er wel op dat je voor buiten projecten speciale water en weerbestendige lak gebruikt, ModPodge is niet geschikt voor buitengebruik.

brievenbus postfabriek

10598521_1463969707189840_1791295494_n

Maar ik heb me ook laten inspireren door dit kaartje wat ik van Tamara kreeg met een prachtig postzegel hart! Hiermee ga ik zelf nog even aan de slag en zien jullie een andere keer meer van. Ook komt er over een tijdje een gastblog over zelfgemaakte kerstkaartjes met postzegels van Sierou!

DSC_3634
Liefs, Ruchama