Tags

, , , , , , , ,

adreslabels

Je kan een adres direct met pen op een kaart of envelop schrijven, in je eigen handschrift of met speciale sierlijke letters. Maar niet iedere (zelfgemaakte) envelop is hiervoor geschikt. De ondergrond is bijvoorbeeld te druk waardoor het adres niet goed leesbaar is. Of op een kaart heb je het adresvak nodig om je verhaal af te kunnen schrijven. Gelukkig zijn er dan andere mogelijkheden om een adres op je poststuk te schrijven. In dit logje zal ik je een aantal manieren laten zien.

Etikettenstickers

theekopjekaartEtikettenstickers zijn in allerlei maten, kleuren, vormen en prints te koop. Ik gebruik vaak van die felgekleurde losse etikettenstickers die je bijvoorbeeld bij de schoolspullen kan vinden. Maar als ik geen passende sticker kan vinden, knip ik hem zelf uit een groot zelfklevend vel papier. Op de foto hierboven gebruikte ik de vorm van het theekopje op het kaartje. Even overtrekken, uitknippen, eventueel versieren en je kan het adres erop schrijven. Bij het overtrekken gebruik ik vaak een raam als lichtbak. Met een paar stukjes washi tape plak ik de velletjes papier vast, zodat het niet verschuift. Door het licht dat erdoor schijnt, kan ik de lijntjes beter zien. Met deze zelfklevende grote vellen kan je een adresetiket maken in elke vorm! Ik verpakte de kaart in een doorzichtige kaartzak en plakte de sticker daar bovenop. De hele achterkant van het kaartje kan je gebruiken voor je verhaal, als het adres een andere plek heeft gekregen.

Band van een strook papier

bbushkakaartOm meerdere kaartjes en brieven samen te binden, gebruik ik graag een strook papier. Ook bij de uitklapbrief die je op de foto hierboven ziet. Hier krijgt de strook zelfs een dubbele functie. De band houdt nu niet alleen alles bij elkaar, maar is meteen een handig adreslabel! De kaart op de foto kocht ik bij Hema, de wiebeloogjes plakte ik er zelf op.

Mapje met ruimte voor een boodschap

hondjesnorkaart1Deze kaart van BIRI plakte ik met fotohoekjes op de bijbehorende envelop. Daaromheen heb ik een stuk papier gevouwen, waarbij de achterkant even lang als het kaartje is. Het naar voren gevouwen flapje is precies groot genoeg om er een adres op te schrijven. Aan de binnenkant van het papiertje schreef ik een ‘onthaast-boodschap’. De kaart, met het stuk papier er omheen gevouwen, schoof ik terug in het doorzichtige kaartzakje. Als mijn postvriendin de kaart wil lezen en uit het zakje schuift, zal ze eerst de ‘onthaast-boodschap’ zien. Met deze boodschap kan je ervoor zorgen dat ze er even echt voor gaat zitten. Soms moet je een nieuwsgierige, ongeduldige postvriendin even helpen herinneren, hihi.

Tekstvlak wordt adreslabel

typemachinekaartRuchama liet al eens zien hoe zij een tekstvak op een bladzijde uit een tijdschrift wegwerkte. Dat kan je ook bij dit kaartje van Hema doen. Op de foto hierboven zie je, hoe ik met behulp van een liniaal en een mesje, een sneetje maakte in de kaart. Hierin schoof ik een stukje papier, waardoor het lijkt alsof het adres uit de typemachine steekt. Het stukje papier maakte ik op de achterkant van het kaartje vast met een klein stukje washi tape. Zo voorkom je dat het papiertje gaat schuiven en het adres onleesbaar wordt voor de postbode. Dit soort tape kan je er makkelijk afhalen, waardoor de tekst eronder weer zichtbaar wordt.

typemachinekaartjesAls leuk extraatje bij deze post zou je meerdere kaartjes op dit formaat mee kunnen sturen. Schrijf er met je typemachine verschillende quotes op, die je postvriendin kan verwisselen. Zo ziet hetzelfde kaartje er steeds weer een beetje anders uit.

Ribbon

ribbon

In mijn logje over thee-themapost liet ik al een adreslabel in de vorm van een theepot en zien. Daarin heb ik ook in het kort uitgelegd hoe ik een ‘ribbon’ maakte. Die kan je makkelijk maken van kleine stukjes papier die anders in de papierbak zouden belanden. Een ribbon kan je voorop je poststuk plakken, maar een kleinere versie kan ook achterop. Bijvoorbeeld om je eigen postcode en huisnummer op een poststuk te zetten. Het is niet verplicht, maar zo kan jouw post bij bezorgproblemen teruggestuurd worden.

Papier met splitpen

sterktekaartDeze kaart van Postpapier Enzo krijgt een ‘deurtje’ in de vorm van hart, vastgemaakt met een splitpen. De boodschap op het kaartje, nu verstopt achter het hart, blijft daardoor speciaal voor de ontvanger. Soms wil je iemand sterkte wensen naar aanleiding van iets speciaals dat je wordt toevertrouwd. Op deze manier blijft het tussen jou en de ontvanger. Tegelijk is het een mooie egale ondergrond, waardoor je nu alle ruimte hebt om het adres erop te schrijven. Ik schoof deze kaart in een ‘zakje met een voorvakje‘ en ook dit poststuk wordt verstuurd in een doorzichtige kaartzak.

Maak jij naar aanleiding van dit logje adreslabels of weet je zelf een andere originele manier? Als je er op Instragram een foto’s van plaatst met de hashtag #postfabriek zijn ze tussen die kleine fotootjes aan de rechterkant van de website te zien. We bewonderen graag poststukken van anderen en zouden het leuk vinden als je ze op deze manier met ons deelt!

Veel postplezier!

Lieve groetjes, Nienke.