Tags

, , , , , ,

Een gevouwen strik om je post mee samen te binden.

Deze gevouwen strik is plat en daardoor makkelijk te versturen!

Ik gebruik vaak een strik om post mee samen te binden. Maar de meeste strikken zien er niet meer zo mooi uit als ze uit een envelop komen. Onderweg naar de ontvanger zijn ze plat gedrukt en het sierlijke is daardoor verdwenen. Deze origami-strik is ideaal voor je post: die is al plat, maar toch heel sierlijk en makkelijk te versturen! Om de briefwikkel te maken heb je alleen vierkante blaadjes, een schaar en lijm nodig. Ik gebruik origami-papier van ‘Flying Tiger‘. Deze blaadjes zijn 15 x 15 centimeter groot. Maar je kan ook ander papier gebruiken. Zelfs een bladzijde uit een tijdschrift! Het papier moet alleen wel vierkant zijn. Heb je een stuk langwerpig papier dat je hiervoor wil gebruiken? Je hoeft het niet eerst op te meten om er een vierkant van te maken. Daarvoor is een snellere manier:

Flow Weekly 13-2014 inpakpapier

Een snelle manier om van je langwerpige stuk papier een vierkant te maken. Het papier op de foto komt uit Flow Weekly nr.13-2014.

Leg de bladzijde met de mooie kant naar beneden en vouw de linkerhoek tegen de rechterzijde. Snij of knip deze driehoek uit, vouw het papier weer open en je hebt een vierkant blaadje! Maak je geen zorgen om de vouw in het midden. Die moet je in een volgende stap toch maken.

Hoe vouw je de strik?

stap1en2Heb je papier met een printje gekozen? Begin dan met de mooie kant naar boven. Vouw de zijden naar elkaar toe, waardoor er een recht kruis ontstaat. Draai daarna het papier om (nu kijk je dus tegen de achterkant aan) en vouw de hoeken naar elkaar toe. Daardoor ontstaat een diagonaal kruis.

stap3en4en5Vouw nu met behulp van de vouwlijnen een kleiner vierkant. Door tegen de lijnen van het diagonale kruis te duwen, gaat het bijna vanzelf. Leg het vierkant daarna met de punt naar boven en de open kant naar beneden en vouw het puntje om. Hoe groter je het puntje maakt, hoe groter de ‘knoop’ van de strik wordt.

stap6en7en8Vouw je blaadje open en maak de lijnen van het vierkant in het midden iets duidelijker. Daarna ‘klap’ je het vierkant naar binnen. Weer leg je het vierkant met de punt, die nu niet meer zo puntig is, naar boven. En de open kant naar beneden. Dan vouw je de zijkanten naar het midden. Dit doe je in totaal vier keer: twee keer aan de voorkant, twee keer aan de achterkant.

stap9en10en11Daarna vouw je je papiertje voorzichtig open. Als het goed is, ziet het er dan uit zoals op de foto hierboven. De achterkant zie je links en de voorkant in het midden. Nu heb je je schaar nodig. In totaal maak je vier knipjes. Op de rechter foto wijs ik de lijn aan die je moet knippen.

stap11en12en13Je knipt door tot in het hoekje, zoals je op de linkerfoto kan zien. Door de knipjes die je hebt gemaakt, kan je de onderste flap naar boven vouwen. Zo kom je makkelijk bij de flappen aan de zijkant, waarvan je de strik gaat vouwen. Op de rechter foto zie je hoe ik de strik vouw. Als je dit hebt gevouwen, vouw je de flapjes naar onder en kan je de bovenkant op precies dezelfde manier vouwen.

stap14en15en16Je bent al bijna klaar! Maak nog een knipje op de middenlijn van de flappen. Op de middelste foto wijs ik aan tot waar je mag knippen. Nu hoef je alleen nog de onderkant van de strik te vouwen. Je kan de flappen aan elkaar lijmen om het steviger te maken, maar dat hoeft niet.

stap17Op deze foto kan je zien hoe je de onderkant van de strik ongeveer moet vouwen, maar dat hoeft niet helemaal precies. Een echte strik is ook niet aan beide kanten helemaal gelijk.

laatstestappenNu hoef je alleen het bovenste deel van de strik nog te vouwen. De punt kan je een klein stukje achter de ‘knoop’ schuiven. En ik vind het mooi om kleine knipjes in de onderkant te maken, maar dat hoeft ook niet. Nu is je strik klaar!

strikopstrookOm er een briefwikkel van te maken, hoef je de strik alleen nog op een strook te plakken. Daarmee kan je je poststuk samenbinden. Omdat mijn papier niet breed genoeg was, heb ik hiervoor twee stroken van 3,5 centimeter breed aan elkaar geplakt.

strikopjepost

Links en midden: de strik in wenskaartzakje als envelop. Rechts: de strik op een kaart geplakt.

flowpapier

De strik die ik maakte met het papier uit Flow Weekly nr. 13-2014

Tadaaa! Klaar is je briefwikkel! Je kunt de strik ook op een kaart plakken! Lukte het maken van de strik niet met deze foto’s? Misschien vind je dit filmpje dan makkelijker:

Ga je deze briefwikkel ook maken? Maak er foto’s van en deel ze met de Postfabriek! Plaats je foto’s bijvoorbeeld op Instagram en gebruik de hashtag #postfabriek , dan zijn ze tussen die kleine fotootjes aan de rechterkant van de website te zien. Daar worden wij blij van!

Lieve groetjes, Nienke.