Tags

, , , , , , ,

brief uit de Tweede Wereldoorlog in Tubantia

Artikel over aangrijpende brief in Tubantia op woensdag 27 april 2016. Wil je het artikel graag lezen? Als je op deze foto klikt, zie je een grotere versie van het artikel waarbij je ook kan inzoomen.

Dit artikel over een aangrijpende brief kon je lezen in de Tubantia van woensdag 27 april 2016. Het artikel raakt me enorm en laat me opnieuw beseffen wat Simon Garfield in zijn Ode aan de brief ook duidelijk probeert te maken: het belang van een brief! Niet alleen de langzame, aandachtige manier van contact tussen twee mensen is belangrijk, maar je schrijft zelfs geschiedenis! Lange brieven, maar zelfs korte krabbeltjes op een kaartje worden in de toekomst een terugblik naar nu. Koester ze én bewaar ze om later opnieuw te ontdekken! Wie weet zullen onze kleinkinderen en historici ons dankbaar zijn.

De kracht van handgeschreven woorden

Ik blijf me verbazen over de kracht van handgeschreven woorden. Op de momenten dat ik ze zelf schrijf, heb ik aandacht voor de manier waarop ik me uit en denk ik na over hoe ik de dingen wil verwoorden. Het onthaast me en traint me om ook op andere momenten aandachtig met gevoelens en situaties om te gaan. Het maakt me op een hele mooie manier bewust van wat er ín me leeft. Sommige brieven begin ik zelfs met: ‘Ik heb je al vele brieven in gedachten geschreven…’. Want ik heb vaak in gedachten al de woorden gezocht om iets met iemand te delen. Niet alleen het moment dat ik werkelijk achter mijn schrijftafel ga zitten, ben ik bezig met het schrijven van een brief. Dat doe ik ook tijdens wandelingen en andere dagelijkse handelingen, zonder pen en papier aan te raken.

Niet alleen het schrijven van een brief maakt briefcontact zo bijzonder en leerzaam. Ook het lezen van de handgeschreven woorden van een ander doet iets met me. Ik kijk in het leven van een ander en beleef zo de dingen die ik zelf niet doe of kan. Zo heb ik zelf geen kinderen, maar via de brieven van Kim leer ik toch een heleboel over wat moederschap betekent en inhoudt. Of ik lees een verhaal en vind juist herkenning. Daardoor voel ik me gezien en minder alleen. Ruchama en ik verloren allebei onze vader. Met haar kan ik het effect ervan zo goed delen!

Behalve het schrijven én het lezen van een brief direct na ontvangst, kunnen handgeschreven woorden ook vele jaren later van grote betekenis worden. Misschien lijken ze onbelangrijk op het moment dat je ze vastlegt en is het niet meer dan het overbrengen van een een boodschap. Wist je dat we heel veel weten over onze geschiedenis uit brieven die bewaard zijn gebleven? De verhalen die je nu leest in geschiedenisboeken kunnen opnieuw verteld worden, omdat er tastbare bewijzen zijn teruggevonden. Garfield vertelt in het tweede hoofdstuk van zijn Ode aan de brief over de archeologische opgraving van Vindolanda, waar we de vroegste sporen van de brief vinden. “Het is mogelijk dat de Romeinen al deze voorwerpen als vuilnis hebben beschouwd, en er waren tekenen van poging tot verbranding. Maar wat afval was voor hen, is vandaag geen afval voor ons.” Op deze plek zijn dunne houten schrijftabletten gevonden die met inkt zijn beschreven. Het waren onder andere berichten die gingen over voedselvoorraden, hele oude boodschappenbriefjes dus, haha! Maar ook die kunnen ons veel vertellen over het leven van vroeger!

De brief uit de Tweede Wereldoorlog

De brief waarover het artikel uit Tubantia gaat, is een prachtig voorbeeld van het herbeleven van de geschiedenis door een brief. Ruim zeventig jaar later hebben deze handgeschreven woorden nog steeds een belangrijke functie. Niet alleen voor de dochters van de schrijfster zelf, maar voor veel meer betrokkenen. Zo zullen anderen die deze oorlog of de gevolgen ervan hebben meegemaakt zich hierin herkennen. Maar ook de slachtoffers van andere oorlogen! We kunnen zoveel van elkaar leren en elkaar helpen! Een mooi voorbeeld daarvan kan je in het filmpje hieronder zien. Het filmpje deelde ik al eerder op onze Facebook-pagina en als je je geroepen voelt: graag delen!

Door mijn liefde voor post raakt het artikel uit Tubantia én het filmpje over Letters of Hope mij weer op een andere manier. Brieven hebben een bijzondere kracht in zich en dát mag niet verloren gaan! Zelfs vele jaren later kunnen brieven van groot belang zijn!

Heb jij zelf weleens een oude brief gevonden die veel impact op je had? Ik vond twee weken geleden een brief in een oud boek. Maar daarover vertel ik binnenkort meer!

Lieve groetjes,

Nienke