Tags

, , , , , ,

Post is niet alleen leuk voor volwassenen, je kunt al van heel jongs af aan kinderen betrekken bij deze hobby. Mijn zoontje wisselt al jaren post uit met mijn moeder, iets wat bij hem heel erg leeft. Hij is altijd heel erg blij als hij post krijgt van iemand, speelt regelmatig dat hij postbode is en houdt zelf ook erg van knutselen. Reden genoeg om hier wat blogjes aan te wijden! Vandaag de eerste in deze serie, waarbij ik de kettingbrief deel die ik samen met mijn oudste zoontje maakte.

Mijn oudste zoontje Noah die aan het knutselen is

Mijn oudste zoontje knutselt erg graag

Noah, mijn zoontje van nu 4,5, is dól op knutselen. Als je hem alleen laat met papier, lijm en schaar knutselt hij de meest fantasierijke creaties in elkaar. Het is dan ook niet makkelijk om echt sámen met hem iets te maken, omdat hij zich meestal helemaal verliest in wat hij zelf allemaal verzint. Toch wilde ik dit keer voor vaderdag met z’n tweetjes ook iets maken. We maakten een heuse kettingbrief! Nieuwsgierig wat dat is? Lees gauw verder!

Voor de kettingbrief heb je niet veel nodig. De bedoeling is om strookjes papier te versieren en er berichtjes op te schrijven, om ze vervolgens als rondjes aan elkaar te plakken en hier een slinger of ketting van te maken.

Strookjes gekleurd papier, stiften en lijm

Je hebt alleen strookjes papier, stiften en lijm nodig

Wat heb je nodig?

– Strookjes gekleurd papier OF gekleurd papier en een schaar
– Stiften
– Lijm

Hoe maak je het?

Zelf had ik strookjes gekleurd papier liggen, dit zijn eigenlijk stroken papier die ze bij een reclamebureau wat ook printwerk doet over hadden. Zij hadden resten papier bewaard, in plaats van alles weg te gooien, en ik kreeg een grote tas met papierresten. Ideaal om mee te knutselen en dus meteen een tip: vraag een reclamebureau of printshop bij jou in de buurt hun papierresten niet weg te doen, maar aan jou te geven! Heb je geen strookjes papier, kun je deze natuurlijk ook gewoon zelf knippen of snijden van gekleurd papier.

Versier vervolgens samen de strookjes papier. Schrijf er lieve berichtjes op, maak er een tekeningetje op etc. Mijn zoontje is net een beetje bezig met schrijven, met mijn hulp (ik schreef elke letter voor) schreef hij helemaal zelf een tekst over twee strookjes verdeeld. Omdat mijn jongste zoontje zelf nog niets kan met die smalle strookjes, heb ik hem een gewone tekening laten maken maar wel “liefs van Olivier” op de strookjes gezet. Je kunt zoveel of zo weinig strookjes versieren als je wil, afhankelijk van hoe lang je de slinger wilt maken. Let er wel op dat je ruimte over laat aan de zijkanten van de strookjes voor de lijm!

Strookjes papier versierd met woorden en tekeningetjes

Schrijf je boodschap op de strookjes

Nu hoef je alleen de strookjes nog tot slinger te maken. Dat is heel simpel, lijm één strookje aan zichzelf vast. Haal het volgende strookje erdoor en lijm ook deze aan zichzelf vast etc. Zo heb je allemaal ringen die samen een slinger vormen.

Een slinger van strookjes

Maak van de strookjes een slinger

Close up van de kettingbrief slinger

Je kunt de slinger ook “dicht” maken, door het laatste strookjes door de ringen aan beide uiteinden te halen en dan vast te plakken. Zo kun je ook een ketting maken voor iemand.

Kettingbrief als echte ketting

De kettingbrief kan ook echt als ketting

Zoals ik al zei is Noah meestal redelijk eigenwijs als het op knutselen aankomt. Nadat hij zijn strookjes versierd had, moest ik de slinger verder afmaken want hij ging druk aan de slag met zijn eigen kettingslinger. Hij heeft nog vele eigen strookjes versierd en daar zelfstandig een armband van gemaakt voor een vriendje op school. Dat is het leuke, dat een kind dit ook helemaal zelfstandig al kan maken!

Noah knutselt een eigen kettingbrief

Noah wist van geen ophouden en knutselde nog een eigen kettingbrief

Alleen voor vaderdag?

Natuurlijk kun je dit idee gebruiken voor vaderdag, maar er zijn zo ontzettend veel gelegenheden waar dit leuk voor zou zijn. Denk bijv. aan een hele schoolklas waarbij ieder kind een strookje zou kunnen schrijven als afscheid voor een juf, beterschapswens voor een ziek klasgenootje of een bezoek van Sinterklaas. Zo kun je een prachtige, lange en hele persoonlijke slinger maken voor iemand. Juist door het met meerdere kinderen te maken, wordt het een hele speciale slinger voor degene die hem ontvangt. En het staat ook nog eens heel erg feestelijk als je hem ophangt!

Hoe de ontvanger die van ons vangt zal ik jullie pas kunnen vertellen als vaderdag geweest is (en tot die tijd heeft hij een leesverbod hier ;)), maar ik weet zeker dat hij er blij mee zal zijn. Aan jullie zou ik zeggen: lekker aan de knutsel met de kinderen! Veel plezier!

Liefs,
Kim