Tags

, , , , , , , ,

Verloop tussen licht en donker groen

Verloop tussen licht en donker groen

Van het voorjaar stuitte ik op de online workshop ‘Schrijven met Penseel’ van Karin Joan. Zoals je weet ben ik dol op mooie letters en hand lettering en zo nieuwsgierig als ik ben schreef ik me gelijk in voor de drie dagen gratis toegang tot de drie eerste lessen. De gehele cursus is opgedeeld in verschillende workshops/niveaus met daarin verschillende lessen en werkbladen. Je kan zelf kiezen of je er maar één, twee of alle drie de workshops volgt. In de eerste workshop leert Karin Joan je de basisprincipes van het schrijven met penseel. Heb je de basis geleerd, dan ga je in de tweede workshop verder met het schrijven van het alfabet, de letters te verbinden en zo woorden en korte zinnetjes te schrijven. De derde workshop is nieuw en voor die heb ik me uiteindelijk aangemeld. Omdat ik al ervaring heb met hand lettering met pen heb ik eerst zelf wat geoefend met het schrijven met penseel door de tips uit de proeflessen te gebruiken. Zo kon ik de eerste twee niveaus overslaan en gelijk doen wat ik het allerleukste vind aan het schrijven met penseel – ontdekken en spelen met kleur. De derde workshop heet dan ook Schrijven met Penseel Creatief en elke week plaatst Karin Joan een nieuwe les online met daarin video’s werkbladen en leuke tips. Je leert spelenderwijs meer verschillende ondergronden, technieken en achtergronden te gebruiken en maken. Ook laat Karin Joan je in de derde workshop verschillende materialen als metallic markers en masking fluid zien.

Kaartje met verlopende kleuren

Bron foto: schrijvenmetpenseel.nl

Het leuke aan een online workshop is dat je het op je eigen tempo kan volgen. Bij de eerste twee niveaus krijg je in één keer toegang tot alle lessen van die workshops. Zo kan je op je eigen tempo door de lessen heen, lessen overslaan of lessen juist vaker bekijken. De creatieve workshop is nog ‘bezig’, waardoor je in kan stappen en de eerdere lessen al kan bekijken maar je ook wekelijks toegang tot een nieuwe les krijgt. Het is niet zo dat je maar een maand of kwartaal toegang hebt tot de lessen, nee je mag anderhalf(!) jaar gebruik maken van de lessen en bijbehorende werkbladen van jouw workshop(s)!

 

Ik vind zelf Karin Joan een ontzettend leuk mens om naar te luisteren en van haar te leren. Ik zit regelmatig met haar mee te grinniken terwijl ik haar lessen kijk en ze neemt de tijd om alles uitgebreid aan je te laten zien. Ook is ze erg van het al doende ontdekken wat je er voor zorgt dat je niet stikjaloers hoeft te zijn op haar talent maar ze je juist het gevoel geeft samen aan de slag te gaan en te ontdekken wat je allemaal wel niet kan met waterverf!

Waterverf markers

Waterverf pennen met penseelpunt

Na het bekijken van de eerste lessen van de creatieve workshop werd ik enorm hebberig en wilde ik maar één ding, een set mooie markers aanschaffen… Karin Joan geeft namelijk niet alleen les in hoe je iets doet of maakt, ze geeft ook regelmatig tips en reviews over het materiaal wat ze gebruikt. Vorige week heb ik gek gedaan en kocht een aantal toch wel prijzige markers. Maar wat zijn ze fijn!! Na het zien van alle lessen kon ik eindelijk zelf aan de slag met alles wat ik heb geleerd en maakte gelijk een aantal kaartjes met technieken als fade-out, water- en marker-blend.

Het eerste kaartje wat ik maakte

Het eerste kaartje wat ik maakte met de ZIG pennen

Kaartje met quote in roze

Kaartje met quote in roze

Waterverf gecombineerd met de doorzichtige Glaze gelpen.

Waterverf gecombineerd met de doorzichtige Glaze gelpen.

Kaartje geschreven met waterverf en penseel

Kaartje geschreven met waterverf en penseel

Ik kan en ga je natuurlijk niet uitgebreid laten zien hoe ik de kaartjes heb gemaakt want die technieken, die gaat Karin Joan je leren. Wel kan ik je laten zien wat ik heb gemaakt en welke materialen ik heb gebruikt. De kaartjes met de verlopende kleuren heb ik gemaakt op aquarelpapier met de ZIG Real Color Brush pennen welke ik hier heb gekocht voor €2,95 maar ook bij Penstore voor €2,75 te koop zijn. Ze zijn best prijzig als je het vergelijkt met een waterverfpalet wat je ook prima kan gebruiken maar heel eerlijk, ik vind ze ge-wel-dig! Door de echte haren als punt kan je heel precies en gecontroleerd schrijven – hoe meer druk je uitoefent hoe breder je penseelstreep wordt. Het leuke aan deze markers is dat je ze op verschillende manieren kan gebruiken. Je kan er mee schrijven/tekenen en dit met water te bewerken zoals ik met de letters heb gedaan. Er is maar weinig inkt nodig om de kleuren in elkaar over te laten lopen. Dit doe je door de gekleurde stukjes inkt te activeren met water en te mengen/uit te vegen tot je het volgende uitgeveegde stukje raakt.

Tip! Gebruik een lichtgrijze pen om het woord of de zin vast te schrijven, hier ga je later met kleur overheen dus het grijs blijft niet zichtbaar maar je weet wel precies waar je moet schrijven/kleuren!

Een testwoordje schrijven

Een testwoordje schrijven

Kaartje met verlopende kleuren

Kaartje met verlopende kleuren

Naast tekenen met de pennen kan je ook op droog (of nat voor een ander effect!) papier krassen en ga je hier later met water overheen, dan vloeit de inkt tot waterverf op je blad. Voor de regenboog hieronder heb ik eerst met de verschillende kleuren een droge streep boven elkaar gezet en daarna het blad natgespoten met wat water. Hierdoor is de inkt gaan vloeien en heb ik het met een penseel nog wat door elkaar gemengd waar nodig. Heel simpel en zo leuk om te doen!

Een regenboog met de ZIG markers en Glaze pen gemaakt

Een regenboog met de ZIG markers en Glaze pen gemaakt

Voor je waterverf of in combinatie met je ZIG real color brush pennen kan je gewoon een penseeltje gebruiken (Action heeft een setje fijne penseeltjes voor €0,99) maar zelf gebruik ik liever water brushes. Deze had ik toevallig al in huis omdat ik deze in combinatie met aquarelpotloden in mijn kleurboeken gebruik. Het zijn eigen penselen met een waterreservoirtje. Hierdoor hoef je niet altijd een glaasje water bij je te hebben (staan) om je waterverf te kunnen gebruiken. Zelf heb ik ze bij Penstore gekocht maar Pipoos of grote hobbywinkels hebben ze ook. Ik vind de maat ‘F’ het fijnste werken maar je hebt ook een ‘M’ en een ‘B’ waarbij de punten weer een slag breder zijn.

Ook in dit logje zie je witte letters op waterverf voorbij komen. Dit is eigenlijk een transparante Glaze gelpen, als deze opdroogt is hij waterafstotend. Hetgeen wat je schrijft is wat lastig zichtbaar maar als je er met waterverf over heen gaat blijven de letters de kleur van de ondergrond – wat een heel leuk effect geeft! De pen is zowel bij Penstore als Doe@Ding te koop waar je ook de ZIG pennen kan kopen.

Hieronder het eerste echte kaartje wat ik maakte. Speciaal voor Dana schreef ik de naam van haar dochtertje in verlopende kleuren. Omdat ik niet alle kleuren in hetzelfde woord kon laten verlopen heb ik voor twee tinten per letter gekozen, beginnen met roze/rood en daarna oranje/geel, geel/lichtgeel, groen/lichtgroen, lichtblauw/blauw, paars/lila en dat weer herhalen vanaf de ‘j’. Doordat de pennen op waterbasis zijn kan je makkelijk de kleuren lichter maken met water en uitvegen.

Kaartje voor Dana

Kaartje voor Dana

Mocht je benieuwd zijn naar de online cursus ‘Schrijven met Penseel’, kijk dan op deze link voor alle informatie en de verschillende opties! Hier vind je ook de mogelijkheid om drie dagen gratis toegang te krijgen op de eerste drie lessen van de basis workshop. Je kan je, om inspiratie op te doen of je eigen werk te delen ook aanmelden bij de Facebookgroep!

Vertel of show me wat jij maakt met waterverf? Heb je nog leuke ideetjes of technieken?

Liefs, Ruchama