Tags

, , , ,

Als je er even over nadenkt is post eigenlijk ook een vast onderdeel van de Sinterklaastijd! Denk aan alle brieven aan Sinterklaas die kinderen in hun schoen stoppen voor Sint en zijn Pieten. Het zijn vaak hele bijzondere of kunstzinnige brieven en tekeningen.

Laatst had ik mijn zoontje lekker op bed gelegd, hij is vijf jaar en volop bezig met Sinterklaas. Voor het slapen stopt hij voor de zekerheid elke avond wat lekkers voor het paard in zijn schoen, voor het geval dat Sint en Piet die nacht langs komen. Als hij eenmaal in bed ligt, hoor ik hem nog zeker een kwartier zacht sinterklaasliedjes zingen tot hij in slaap valt. Laatst was het echter stil boven en de volgende ochtend werd duidelijk waarom. Nadat ik hem had ingestopt en welterusten gekust, was hij stilletjes zijn bed weer uit gekomen en had in zijn knutselkist een papiertje en zijn stiften opgezocht. Op het tafeltje in zijn kamer prijkte die ochtend een geweldige tekening van Sinterklaas. Hij was er zó trots op, dat ik de tekening moest verstoppen omdat hij hem zelf graag wilde houden. Hij was bang dat Sint de tekening anders mee zou nemen, want zo een mooi portret van hem zou hij vast niet kunnen laten liggen. De dagen erna heeft m’n zoontje tekening na tekening gemaakt, van pietenpetten, cadeautjes, het paard van Sinterklaas, ladders waarmee de Pieten het dak op klimmen en ga zo maar door. Van elke tekening kon hij vervolgens echter geen afscheid nemen. Uiteindelijk maakte hij een tekening vol met hartjes die hij allemaal inkleurde en déze mocht Sinterklaas dan wél hebben, de rest wilde hij opgehangen hebben rondom onze zelf geknutselde haard om het mooi te versieren. De tekening met de hartjes is inderdaad opgehaald door Sinterklaas die een bedankbriefje achter liet in de schoen van mijn zoontje.

Een tekening van Sinterklaas

Een tekening van Sinterklaas

Nou kan mijn zoontje zelf nog niet zo goed schrijven maar er zijn een hoop kinderen die dat wel kunnen. Ieder jaar gaan er allerlei brieven aan Sinterklaas op de post. De brieven worden vervolgens bezorgd bij het Sinterklaashof in Nuenen, waar de Sint hard werkt de hele decembertijd door om de brieven te beantwoorden. In 2011 is er een boek uitgebracht met daarin de mooiste briefjes gebundeld. Voor €12,- is het boek te koop via bol.com.

In het boek Liefu Sinturklaas staan de leukste brieven die de Sint van kinderen ontving

In het boek Liefu Sinturklaas staan de leukste brieven die de Sint van kinderen ontving

Wil jouw kindje ook een brief sturen aan Sinterklaas? Stop de brief dan in een enveloppe met een postzegel bijgevoegd voor het antwoord en adresseer de brief aan:
Sinterklaashof
Postbus 368
5670 AJ Nuenen

Kijk wel even naar de voorwaarden op de website! (Zo is er alleen op tijd antwoord voor brieven die voor 1 december op de post gaan, dit is dus al verstreken.. Maar goed om te weten voor volgend jaar!)

Hier in Zierikzee heeft de Sint ook intrek genomen met zijn Pieten in het Stadhuismuseum. In het Huis van Sinterklaas kunnen kinderen de Sint bezoeken en een rondleiding krijgen door het Pietenhuis. De Pieten hebben ook de hulp nodig van de kinderen, want Waspiet is overspannen geraakt en door de burgemeester op vakantie gestuurd, waardoor het hele huis vol ligt met vuil wasgoed. Tijdens de rondleiding helpen de kindjes de Pieten om alles weer op te ruimen en sturen uiteindelijk samen met de Sint een brief aan Waspiet met de vraag of hij weer terug zal komen, de Pieten beloven om de Waspiet beter te helpen met de was. Aan de deur van het Huis van Sinterklaas is een prachtige brievenbus te vinden waarin kinderen hun brieven aan Sinterklaas mogen posten.

In Zierikzee heeft Sinterklaas zijn eigen brievenbus

In Zierikzee heeft Sinterklaas zijn eigen brievenbus

En zo zijn er vast allerlei lokale initiatieven te vinden. Maar natuurlijk kunnen papa en mama de Sint altijd een handje helpen door de kinderen gewoon een brief in hun schoen te laten doen en de volgende ochtend het antwoord te laten vinden.

Stuurde jouw kindje Sinterklaas ook zo’n leuke brief of mooie tekening? We vinden het heel leuk als je die met ons deelt via social media, in een comment hieronder of via de mail.

Liefs,
BrievenPiet aka Kim