Tags

, , , , , , , , , ,

Zelfgemaakte kaart met gestempelde tekst en de Uppercase clearstamp set van Concord & 9th

Zelfgemaakte kaart met gestempelde tekst en de Uppercase stempel-set

Vol bewondering kijk ik altijd naar de mooie letters die Ruchama maakt. Ze schrijft mijn adres in sierlijke letters op een envelop, versiert kaartjes met een handgeschreven tekst en laat in haar blogs over handlettering nog meer mogelijkheden zien. Als ik haar bezig zie, begint het bij mij ook te kriebelen. Ik zou ook graag mooie quotes op kaartjes schrijven of een kunstwerk maken van een adres op een envelop. Ik heb genoeg inspiratie, maar steeds als ik het probeer, is het resultaat één grote teleurstelling. Ik moet ook eerlijk toegeven: voor het oefenen van handlettering heb ik geen geduld.

Ik werd daarom meteen enorm enthousiast toen ik de nieuwe stempels bij MeerLeuks zag! Dit is dé oplossing voor mij! Met deze stempel-sets kan ik mijn poststukken ook versieren met sierlijke letters! Anita verkoopt drie verschillende sets met sierlijke ‘Handlettering’ Clearstamps: hoofdletters, kleine letters en een uitgebreide set. Hiermee kan je alle kanten op! In dit blog vertel ik meer over de Handlettering Clearstamps van Concord & 9th en laat zien hoe ik ze gebruik. Kijk je mee?

Clearstamps

Clearstamps zijn flexibele, doorzichtige stempels die je op een acryl blokje vastmaakt. Het materiaal plakt van zichzelf en je kan ze eindeloos loshalen en opnieuw bevestigen. Clearstamps zitten tussen twee doorzichtige sheets en nemen daardoor weinig opbergruimte in beslag. Aan één acrylblokje heb je genoeg om aan de slag te kunnen. Je kiest de stempel die je wil gebruiken, haalt die van de sheet, plakt hem op het blokje en je kan ermee stempelen. Ook bestaan er andere handige hulpmiddelen waar je deze stempels op vast kan maken om steeds opnieuw afdrukken op exact dezelfde plek te zetten. Zo kan je de perfecte afdruk maken of meerdere kaarten bestempelen die precies hetzelfde worden. Deze speciale stempels kan je dus op veel verschillende manieren gebruiken.

Een groot voordeel van doorzichtig materiaal is dat je goed kan zien wat je doet. Je kan door het acryl blokje én de stempel heen kijken en zo de plek van de afdruk heel nauwkeurig bepalen.

In deze instructievideo kan je zien hoe je de stempels gebruikt. Omdat het materiaal doorzichtig is, kan je de letters mooi op elkaar laten aansluiten.

Sophisticated Script Lowercase

Deze stempel-set wordt in de video hierboven gebruikt. De set bestaat uit 33 losse stempeltjes en bevat alle letters van het alfabet.

De letter ‘r’ zit er twee keer in. De ‘r’ die je links op de foto ziet, gebruik je voor woorden die beginnen met deze letter. De ‘r’ die je rechts op de foto ziet heeft geen ‘staartje’ aan de voorkant en gebruik je tussen andere letters in. Naast alle letters van het alfabet vind je ook de ampersand, een plusteken, takjes en losse streepjes die je aan het begin of eind van een woord kan maken. De losse streepjes maken woorden nog sierlijker. Het formaat van de letters is ongeveer 2 x 1,5 centimeter. Maar dat is natuurlijk per letter verschillend.

Sophisticated Script Uppercase

Naast de set met kleine letters heb je ook een aparte set met hoofdletters. Die kan je op de foto hierboven zien. In deze set zitten 28 losse stempeltjes. Deze set is een mooie aanvulling op de set met kleine letters, maar los ook mooi te gebruiken voor een monogram. Gebruik de hoofdletters bijvoorbeeld om persoonlijke sluitzegels te maken.

Perfectly Penned

Perfectly Penned is een hele uitgebreide set. Er zitten wel 134 losse stempeltjes in! Alle letters van het alfabet zitten er driedubbel in: hoofdletters, kleine letters én blokletters! Naast alle losse letters heeft deze set meerdere symbolen en leestekens, een los streepje om woorden extra sierlijk te maken, complete zinnetjes die je in één keer kan stempelen en nog wat extra’s om je poststukken mee te versieren. De letters in deze set zijn kleiner dan de letters in de losse ‘Lowercase’ en ‘Uppercase’ setjes. De hoofdletters in deze set zijn ongeveer 1,5 x 1 centimeter. De kleine letters zijn ongeveer 1,5 x 0,8 centimeter. En de blokletters zijn ongeveer 0,7 x 0,5 centimeter. Het formaat is per letter verschillend.

Op de foto hierboven kan je het verschil in grootte goed zien. Op de kaart, die je op de voorgrond ziet, stempelde ik een tekst met hoofdletters en kleine letters uit de losse setjes. Op de envelop, die onder de kaart ligt, stempelde ik dezelfde tekst met letters uit de Perfectly Penned set.

Hoe doe je dat?

Wit stempelkussen van StazOn

Als je aan de slag wil met deze stempels heb je ook ander materiaal nodig. Bovenaan dit blogje vertel ik over een blokje waar je de stempels opmaakt. Het blokje dat je op de foto hierboven ziet, heb ik al een paar jaar. Je kan dit soort blokjes bijvoorbeeld bij een hobbywinkel of boekenvoordeel kopen. Bestel je deze stempels bij MeerLeuks? In deze webwinkel vind je ook verschillende maten acryl blokjes en andere hulpmiddelen.

Om te kunnen stempelen, heb je ook een stempelkussen nodig. Wij gebruiken het liefst stempelkussens van StazOn. De watervaste inkt van dit merk kan je voor bijna elke ondergrond gebruiken. Ruchama heeft er een uitgebreid blog over geschreven. Daarin laat ze verschillende kleuren en toepassingen zien. Ik maak mijn poststukken veelal van bladzijdes uit magazines. Papier uit magazines is vaak glad en andere inkt-soorten veeg je er daardoor zo weer af. Maar StazOn werkt prima en is water- en veegvast! De inkt blijft zelfs zitten op de doorzichtige wenskaartzakjes die we voor veel poststukken gebruiken: ideaal! Heb je stempelkussens van een ander merk en wil je ook op papier uit magazines stempelen? Op elke ondergrond werkt inkt weer anders. Inkt die op papier van het ene magazine mooi dekt, veeg je op ander papier uit. Test daarom je stempel op een reststukje van een bladzijde en laat het goed drogen. Een klein nadeel aan werken met StazOn-inkt vind ik dat je de stempel niet schoon krijgt zonder stempel cleaner. Als je met één kleur werkt is dat niet zo erg, maar ik gebruik graag meerdere kleuren.

Naast stempelkussens van StazOn heb ik ook verschillende kleurtjes van VersaColor. Deze inkt is op waterbasis en maakt mooie afdrukken op mat, lichtgekleurd papier. De inkt is niet watervast en dekt niet zo goed als StazOn, maar kan je in heel veel verschillende kleurtjes vinden voor een mooi prijsje. Een groot voordeel van werken met deze inkt is dat je de stempel eenvoudig schoonmaakt met een babydoekje. Dit werkt fijn en snel!

Inspiratie

De witte stempelinkt van StazOn gebruik ik graag op doorzichtige wenskaartzakjes. De quote die je op de foto ziet, stempelde ik op plastic en papier. Zo kan je goed zien dat de inktsoort en ondergrond invloed hebben op de afdruk die je met deze stempels maakt. Op plastic is het wit intenser dan op kraft papier. Maar op papier ziet het er egaler uit.

In de Perfectly Penned set zit ook een grote stip. Op de kaart hierboven heb ik die stip gebruikt als confetti. De letters zijn gestempeld met witte inkt van StazOn en gouden inkt van VersaColor. De confetti stempelde ik met ‘Seafoam’ van VersaColor en ‘Bubble Gum’ van VersaCraft. De inkt van VersaCraft kan je naast papier ook voor bijvoorbeeld hout en textiel gebruiken. Fixeer het met een strijkbout om de inkt wasmachine-bestendig te maken.

In de Perfecly Penned set zitten ook ‘kant en klare’ woorden en zinnetjes in blokletters. ‘Special Delivery’ stempelde ik op de envelop. Het leuke krabbeltje dat je op de kaart ziet, zit ook in deze set.
Met de hoofdletter-stempels, maak ik graag persoonlijke sluitzegels. Voor dit poststuk stempelde ik mijn initialen in goud van VersaColor.

Op deze zelfgemaakte envelop schreef ik de naam van de ontvanger met stempels uit de drie verschillende sets. De voornaam stempelde ik met de ‘L’ uit de Uppercase set en de rest de letters komen uit de Lowercase set. De achternaam is gestempeld met letters uit de Perfectly Penned set. Ook hier kan je goed zien dat de letters van Perfectly Penned kleiner zijn.

Deze handige Postcard label stickers stuurde ik mee als kleinigheidje en verpakte ze in een doorzichtig wenskaart-zakje. De letters stempelde ik op het zakje. Helaas worden mijn afdrukken met zwarte inkt nu minder intens. Mijn zwarte stempelkussen van StazOn begint op te raken. Ik wilde al bijna een nieuwe bestellen, maar Ruchama tipte me over een refill flesje. Ken jij dat al?

Het allerleukste aan deze stempels vind ik de veelzijdigheid. Ik ben vooral heel blij dat ik eindelijk een manier heb gevonden om kaarten met quotes erop te maken. Ik verzamel al jarenlang mooie quotes en deel ze graag in brieven. Zo’n zinnetje vat soms in een paar woorden mijn gevoel samen. Beter kan ik het zelf niet overbrengen. Het leek me altijd al mooi om de quote waar ik over schrijf op een kaart te maken. Helaas ben ik niet zo’n handletter-talentje. Maar met behulp van deze stempels kan ik mijn favoriete quotes op een hele mooie, sierlijke manier delen. Een stempel met een afbeelding gaat mij snel vervelen. Maar met deze stempels kan je steeds weer iets nieuws maken. En naast alle mooie quotes zijn er nog zoveel meer mogelijkheden! Ik ben nog lang niet uitgestempeld!

Gebruik jij stempels voor je post? En welk inkt is bij jou favoriet?

Lieve groetjes,

Nienke