Tags

, , , , , , , , ,

Stilstaan bij je keuzes. Wat deel jij?

In mijn vorige blog vertelde ik hoe ik mijn liefde voor brieven schrijven even uit het oog verloor. En hoe een TEDx talk van Elspeth Penny me eraan hielp herinneren. Diezelfde dag vond ik meer inspiratie. En dat wil ik graag met je delen.

To be of benefit

May your relationships teach us. May we aim to awaken, instead of merely defending our confusion. May our intention in love be to benifit all, and not merely to get what we want.

Als ik zelf de rust niet kan vinden, zoek ik hulp. Ik kijk bijvoorbeeld live video’s van Waylon Lewis terug, die hij afsluit met meditatie. Ik hou van de manier waarop hij meditatie begeleidt. Waylon hoor ik vaak ‘May it be of benefit’ zeggen. Die woorden herinneren me aan het gevoel van verbondenheid; je bent steeds een deel van een groter geheel. 

To the letter

Kort daarna zag ik deze opname. Hier spreekt Simon Garfield over de kracht van de brief. Garfield is een Britse journalist en schrijver van een paar prachtige boeken, waaronder Ode aan de brief. Rond 7.41 vertelt hij over gesprekken met zijn kinderen over brieven schrijven en de waarde ervan.

How are we gonna tell our history from just texts and tweets? In a hundred years time we’re gonna read lots of history books where everyone is on the train or it’s gonna be pictures of cats.

Ik moest hardop lachen om het beeld dat hij schetst én het maakte me opnieuw heel bewust van de impact van de dingen die we delen. Daarna schoot deze uitspraak steeds door mijn hoofd op momenten dat ik mijn telefoon pakte om gauw iets met iemand te delen. Ik maakte steeds opnieuw de overweging of het iets was dat ik echt wilde delen. ‘Wil ik dit terugzien in mijn geschiedenisboek?’

Snelheid

Brieven zijn al heel lang een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik heb het dan niet alleen over het stukje papier dat je uiteindelijk verstuurt of ontvangt. Het is het hele proces dat post bijzonder maakt. Nu er door een paar gebeurtenissen even helemaal geen ruimte voor was, besef ik nog meer wat een wereld zonder brieven is; ik voelde het! Verdieping heeft me zoveel gebracht. Wat maakte nu dat ik steeds voor instant messaging koos? Hieronder lees je een citaat uit Zie de mens van Manu Keirse.

In onze cultuur waar alles snel moet gaan, denken mensen elkaar ook snel te kennen. Je verdiepen in iemand komt er niet meer van. Terwijl ieder mens toch een levenslang verhaal meedraagt. Ook relaties van liefde en vriendschap worden snel beëindigd. Snelle wegen kunnen nuttig zijn, maar zeker als het psychische en sociale processen betreft, leiden ze tot vervreemding en tot eenzaamheid. Hoe hoger het tempo, hoe oppervlakkiger de ervaringen. Ook het contact met jezelf verlies je in vluchtige contacten. Je haast je van frustratie naar frustratie, van leegte naar leegte.

Wat stuur jE?

Elspeth Penny begint haar TEDx talk met een aantal vragen die me herinneren aan het fijne gevoel dat post me geeft. Simon Garfield laat me beseffen dat we onze eigen geschiedenis schrijven. Waylon Lewis maakt me bewust van de invloed die je hebt. En Manu Keirse sterkt me in mijn gevoel. Ze laten me alle vier op een andere manier naar mijn keuzes kijken.

Je wordt de mens die je wordt door de keuzes die je maakt. Als je ervoor kiest om het juiste te doen, is dat in het begin een bewuste keuze. Daarna wordt het een tweede natuur. Je hoeft je niet meer af te vragen wat het juiste is, want het juiste doen wordt een soort reflex. Met de tijd worden je daden je karakter.

Het heeft er onder andere voor gezorgd dat ik weer een echte handgeschreven brief verstuurde, dat mijn gehaaste gevoel verdween en dat ik me fijner ging voelen. Bewust stilstaan bij de keuzes die ik maak, gaf me inzicht. En van daaruit gaat het weer vanzelf, zoals Keirse hierboven beschrijft. En jij? Wat stuur jij?

Liefs,

Nienke