Tags

, ,

Wil je een kaartje versturen, maar heb je geen postzegel bij de hand? Geen probleem! Je kan je post ook versturen met een postzegelcode: de postzegel die je opschrijft. In dit blog vertellen we er meer over en delen we onze ervaringen. Kijk je mee?

De Postzegelcode

Ruchama maakt graag op creatieve wijze gebruik van de postzegelcode
Twee poststukken met een postzegelcode

Vorige week bracht de postbode een envelop met een postzegelcode. Mijn vriend pakte de envelop uit de brievenbus en keek verbaasd naar de tekens die in de rechter bovenhoek stonden geschreven. Hij vroeg zich af waarom er geen postzegel op zat en wat die tekentjes voorstelden. Een paar dagen later gebeurde er ongeveer hetzelfde toen mijn moeder mee naar binnen liep en er post door de brievenbus stak. Er zat een prachtige envelop bij van Ruchama die de postzegelcode op een creatieve manier had toegepast. Ik wees mijn moeder op het labeltje met de code en ook zij keek verbaasd: waarom staan die lettertjes op de envelop? Dát is nou een postzegelcode! Had jij er al wel van gehoord?

Hoe het werkt

Een postzegelcode koop je heel eenvoudig online of via de PostNL-app. Het is een combinatie van cijfers en letters die je op de plek schrijft waar je normaal een postzegel plakt.

In dit filmpje zie je hoe je een postzegelcode via de PostNL-app koopt: je opent de PostNL-app, gaat naar versturen, kiest wat je wilt versturen en het gewicht en betaalt de postzegelcode. Binnen een minuut heb je een code waarmee je je brief kan frankeren. Je schrijft de code op de plek waar je normaal je postzegel plakt en je kan je brief naar de brievenbus brengen.

Postzegelcode online kopen

Heb je de PostNL-app niet? Via de website van PostNL kan je ook een postzegelcode kopen. Ik zal je stap voor stap laten zien hoe dat gaat. Het is heel eenvoudig.

  • Wat wil je versturen? Een pakket of een brief? Op de afbeelding hierboven zie je dat ik een brief wil versturen en die optie heb aangevinkt.


  • Kies daarna het land van bestemming en het formaat. Op de afbeelding hierboven zie je dat ik een brief tot 20 gram binnen Nederland wil versturen.
  • Waarmee wil je je brief frankeren? Op de afbeelding hierboven zie je dat ik de postzegelcode heb aangevinkt. Je kan ervoor kiezen om nog iets te versturen. Dan ga je opnieuw door deze stappen.
  • Heb je alles? Dan ben je klaar om af te rekenen. Je vult je e-mailadres in, zodat er een orderbevestiging naar je gestuurd kan worden.
  • Je kan eenvoudig via iDeal betalen. En zoals je ziet, kost een postzegelcode evenveel als een postzegel.
  • Zodra je betaald hebt, krijg je je code en kan je je brief frankeren! Schrijf je code op de plek van de postzegel en gebruik daar een blauwe of zwarte pen voor. Tadaaa! Je brief is klaar voor verzending. Ben je ergens waar je nog geen brievenbus bent tegengekomen? Via de Locatiewijzer vind je heel eenvoudig een brievenbus bij jou in de buurt.

Tip: Als je goed naar bovenstaande afbeelding kijkt, zie je dat deze codes een ‘houdbaarheidsdatum’ hebben. De code is ná aankoop 5 dagen geldig. Let daar goed op!

Schrijf je postzegelcode op de plek waar je normaal de postzegel plakt en je brief is klaar voor verzending.

En die mooie postzegels dan?

Natuurlijk zijn we dól op mooie postzegels. Zo’n klein kunstwerkje is een prachtige toevoeging aan je poststuk. Maar we maken daarnaast ook graag gebruik van de postzegelcode. Bijvoorbeeld als we een brief in een koffietentje schrijven en postzegels vergeten zijn.

Postzegelscodes: een handige, snelle manier op de post te frankeren als je geen postzegels bij je hebt
Stapeltje kaartjes met postzegelcodes van Kim

Ik vind het fijn dat ik ze waar dan ook “bij me heb” en gebruik ze graag voor saaie post als ik mijn mooie postzegels niet op wil maken.

Kim
Post van Ruchama met een postzegelcode die ze op een vintage gegomd etiket heeft geschreven
Postzegelcode op vintage gegomde labels

Ruchama past de postzegelcode graag op creatieve wijze toe. Als ze geen mooie, bijpassende postzegels meer heeft, kiest ze zelfs liever voor een postzegelcode die ze in sierlijke letters op vintage gegomde labels schrijft.

Tip: Onder het kopje Om te printen vind je die mooie vintage labels als printable!

Post van Ruchama met een postzegelcode die ze met haar schrijfmachine heeft geschreven
Een postzegelcode met typemachine geschreven!

Ik vind het ideaal dat ze bij zwaardere poststukken zoveel minder ruimte innemen dan 4 postzegels op je mooie envelop. Voorál als je geen matchende postzegels hebt.

Ruchama
Post van Ruchama met de postzegelcode in sierlijke letters op een vintage gegomd label geschreven

En jij? Heb jij al gebruik gemaakt van de postzegelcode?

Lieve groet,

Nienke