Liefde voor post

Ruchama

Foto van Ruchama van de Postfabriek


Joehoe! Ik ben Ruchama (ofwel Ruch voor mijn vrienden), in de zomer van ’87 in Soest geboren en heb nooit buiten Soest gewoond. Toch ben ik het allerliefste aan zee, mijn hoofd leeg, voeten in de zee en mijn twee honden blij huppelend om me heen. Als meisje van 15 zette ik mijn eerste stappen in de ouderenzorg en wist dat dit mijn plek was. Na een korte zijweg werk ik alweer tien jaar met deze bijzondere en inspirerende doelgroep. Eerst als activiteitenbegeleidster in het verpleeghuis en de laatste jaren als Coach in het verzorgingshuis en ontmoetingscentrum.

Mijn grote liefde blijft papier (oude papierwaren, postzegels, brieven, postkaarten, flora- en faunaboeken) en dat komt door de jaren heen terug in verschillende hobby’s. De liefde voor post zal altijd blijven maar de laatste jaren is hier ook de liefde voor journalen bij gekomen. Wat voelt als post maken voor mezelf en een keer dat ene hele mooie plaatje zelf te mogen houden in plaats van weg te sturen. Daarnaast heb ik typemachines gespaard en koester ik die verzameling! Verder maakt mijn hart een extra sprongetje van mooi geschreven quotes en woorden. Sowieso is (brieven) schrijven het fijnste wat er is! Ik schrijf het allerliefste met vulpen, naast dat dit voor mijn handschrift veel goed doet is het een prachtig schrijfwaren wat in zoveel soorten/modellen/kleuren te koop is, net als de inkt. Ik heb maar één liefde nog groter dan die voor papier en dat is voor mijn vriendinnetje Lupa en boef Cody, mijn twee Roemeense herplaatsters die mijn hart hebben veroverd. Samen genieten we ons suf van de natuur, onze wandelingen en alles wat we zien in de natuur. Verder word ik blij van mooie stationery als lakzegels, stempels, tape, postzegels, geniet ik van elk rondje kringloopwinkel word kies ik altijd voor natuurgetrouwe illustraties om mee te werken.

Kim over Ruchama

Ruchama is wijs, zorgzaam en zit vol humor. Ze is zuinig op dat wat haar dierbaar is, of dat nu om mensen of om knutselspulletjes gaat! Ruchama weet mij altijd weer te inspireren tot creativiteit en nieuwe experimenten. Iedereen die weleens post heeft gekregen van Ruch, weet dat je dan denkt “Wow!” omdat álles klopt. En dat past ook bij Ruchama, ze is zorgvuldig en stopt al haar liefde in dat wat ze doet. Daarin maakt ze wel heel bewust de keuze waar haar energie naar toe gaat. Zij geeft haar aandacht aan dat wat haar het meeste oplevert, iets wat ik erg in haar bewonder. En als je een plekje hebt veroverd in haar hart, steunt ze je door dik en dun. In de briefvriendschap met Ruchama gaan we van de diepte in, waarbij we “samen” de tranen over onze wangen hebben lopen, naar lange kletsbrieven over kleine en dagelijkse dingetjes. Ik kan met Ruchama over álles schrijven en hoef me nooit af te vragen of wat ik schrijf wel “goed” is, ik kan helemaal mezelf zijn. We zijn soms best verschillend in onze kijk op dingen of hoe we daarmee om gaan, maar daarin is juist heel veel waardering en respect voor elkaar. Die verschillen mogen er zijn.

Nienke over Ruchama

Als ik terugdenk aan onze eerste brieven, denk ik vooral aan de tegenstellingen die we waren. “Waar haal ik nu panterprint, glitters en gouden randjes vandaan?”, aldus Ruchama. Maar we deelden de liefde voor mooi papier wel vanaf het begin. Al gauw schreven we lange kletsbrieven en daarin kwamen juist de gelijkenissen naar boven. Ruchama is heel goed in dingen verwoorden. Daarmee raakt ze je met haar verhaal, maar wanneer ik bij haar mijn hart lucht en nog op zoek ben naar woorden die mijn gevoel beschrijven, weet ze dit meteen goed samen te vatten en op een mooie manier dingen te benoemen. Ze is begripvol, laat merken dat ze naar je luistert en haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Zo kon ik me eerst niet voorstellen waarom je nog een typemachine koopt als je er al één hebt. Maar ze kan er zo gepassioneerd over schrijven dat ik er al gauw op een andere manier naar keek. Dat schrijftalent en enthousiasme maken haar brieven tot iets bijzonders en omdat ze in alles een poststuk ziet verrast ze je steeds weer met het totaalplaatje. Haar themapost klopt tot aan de bijpassende postzegels en zelfs hoesjes van cassettebandjes, garenklosjes en plankjes tovert ze om tot poststukken. Door dat zelfde enthousiasme laat ze me kennismaken met materialen waarvan ik eerst niet wist dat ze bestonden, maar nu niet meer weg kan denken bij het maken van post. De verschillen zijn er nog steeds, maar ik kan met niemand zo goed de liefde voor je hond en oude spullen delen als met haar. En zelfs met onze flauwe humor zitten we op één lijn. Dat maakt deze penvriendin tot een hele speciale vriendin!

9 thoughts on “Ruchama”

 1. Hoi Ruchama,
  Dankjewel voor je leuke berichtje op mijn blog. En ik kende jullie blog nog helemaal niet, ziet er heel erg leuk uit. dus nu heb ik weer een leuke volg-blog erbij 🙂
  Liefs Daphne, van Postparels

 2. Hoi Ruchama,

  Mijn naam is Saskia.Ik ben de eigenaresse van flessenpost. Ik heb al een paar hele mooie flessenpost voor bij zien komen die jullie gemaakt hebben. Ik zou graag eens met jullie van gedachten willen wisselen over een leuke actie ! Kan ik jullie telefonisch bereiken ?

  Groet,
  Saskia

 3. Hoi Ruchama,

  Superbedankt voor je tips! Ik heb sinds 2 dagen een typemachine gekocht een Brother Deluxe 220. En wist nog niet helemaal hoe het werkte. Maar nu dankzij jou tips weet ik het nu 🙂

  Groetjes Ellen

 4. Annelies said:

  Hallo Ruchama,

  de Ruchama van een moeder die al jaren geleden voor mij een heel leuk hoesje heeft gemaakt die ik nog iedere dag gebruik?
  en die samen met haar moeder zo genoten van de zee en er zo mooi over schreven?

  Ik denk dat je dit vast al lang weet, maar stuur je deze link toch omdat ik het zo’n leuk idee vind.

  http://www.limerick.be/nld/collectie-schrijfmachines-wf-hermans/1212/adopteer-een-schrijfmachine.

  🙂

 5. Hallo,

  met ons bedrijf SnowBite zijn we op zoek naar een mal/pons die een gepersonliseerde item kan perforeren.

  Ons logo SNOWBITE heeft een “bite” in de linkerhoek (een beet zoals een coockiemonster) graag zouden wij deze “bite” doortrekken in onze communicatie (briefpapier, enveloppen, affiches, flyers…)

  you know, gewoon na het schrijven van een brief even perforeren en klaar is kees.

  Kan je me verder helpen aub? maken jullie zo’n sponsen of kan je me verder helpen aub?

  Koen
  0032 479 29 38 72

 6. Ellen said:

  Hoi Ruchama,

  Ik heb een elektrische Vendex 4812 in koffer, compleet met boekjes en zelfgemaakte stofhoes (door mijn moeder). Heb je daar interesse in of gaat het jou alleen om de niet elektrische typemachines?

  Groetjes, Ellen

  • Hai Ellen,

   Dit berichtje was even aan onze aandacht ontsnapt. Heel lief dat je aan ons denkt, maar we zijn voorzien als het gaat om typemachines!

   Hartelijke groetjes,
   Kim, Ruchama en Nienke

 7. Jaap de Glopper said:

  Beste Ryk.

  Tijdens het opruimen van mijn zolder kwam ik nog een typemachine van mijn Opa tegen.
  Een Remington nog gemaakt in Llion NewYork.
  Mijn vraag is of jullie in dit gave apparaat interesse hebben?
  Wachtend op jullie reactie.
  Vriendelijke groeten Jaap de Glopper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.