Tags

, , , , , ,

Een penvriend-pakket van Vriendschap in Twaalf brieven met link om je aan te melden voor een onbekende penvriend.

Vriendschap in Twaalf Brieven wil mensen de mogelijkheid bieden om via fysieke post in contact te komen met een ander. Dit prachtige brievenproject helpt je om elke maand rust, vertraging, verbinding en verdieping te vinden met een penvriend.

Haal snel je favoriete pen tevoorschijn en laat je betoveren door een penvriendschap.

Vriendschap in Twaalf Brieven

Hoe werkt het?

In de webshop van Vriendschap in Twaalf Brieven vind je penvriend-pakketten. In zo’n pakket zit alles wat je nodig hebt: speciaal ontworpen briefpapier, enveloppen, een gebruiksaanwijzing en twaalf inspirerende schrijfopdrachten. Je kunt je laten koppelen aan een onbekende briefschrijver of een bestaande vriendschap verdiepen.

In een pakket van Vriendschap in Twaalf brieven zit alles wat je nodig hebt: briefpapier, enveloppen, een gebruiksaanwijzing en twaalf inspirerende schrijfopdrachten.

De twaalf schrijfopdrachten voor jullie brieven zijn samengebracht in het boekje dat je op de foto hierboven ziet. Één voor iedere maand dat je een brief schrijft aan jouw penvriend. In de schrijfopdrachten staat de metafoor van de boom centraal. Je verkent samen de boom als symbool. Zo bespreek je thema’s als culturele identiteit, verbondenheid met de natuur, stabiliteit en persoonlijke groei. Je doet creatieve oefeningen, leert jezelf en je penvriend beter kennen én zult merken dat er ontelbaar veel verbanden te leggen zijn tussen het leven van een boom en ons eigen leven.

Met zo’n pakket in handen sta je aan het begin van een bijzondere vriendschap. Eentje die door pen en papier zal ontluiken en je krijgt daarbij onderweg wat hulp.

Hoe het begon

Vriendschap in Twaalf Brieven is tijdens de coronacrisis in 2020 ontwikkeld bij Zinnig Noord, een open community voor zingeving in Amsterdam Noord. Het project is ontstaan in een periode waarin we mondkapjes droegen en afstand moesten houden. Margreet Zandbergen stelde zichzelf als programmamaker bij Zinnig Noord destijds de vraag: ‘Hoe kunnen we nog wél contact hebben?’. Het schrijven van brieven bood een geweldige uitkomst. En dit project bleek meer dan een doekje tegen het bloeden. De intimiteit die tussen penvrienden ontstond, was buitengewoon.

In de briefwisselingen komen onderwerpen aan bod die in de kelder van iemands hart zijn beland: het overlijden van een geliefde, de angst geen goede ouder te zijn, schuldgevoelens over het verlaten van een partner. Maar ook ongekende blijdschap vond weer een weg naar de oppervlakte: fijne jeugdherinneringen, reiservaringen en herinneringen aan een goed boek of citaat. Het lege vel en de rust die het brievenlezen en -schrijven vraagt, nodigen uit om daar (soms na zeer lange tijd) weer bij stil te staan. Daarmee zijn de briefwisselingen niet een vervanging van de gebruikelijke gesprekken, maar een manier om op een dieper niveau met een ander in contact te treden. 

Een bestaande vriendschap verdiepen

Het pakket dat je helpt om een bestaande vriendschap te verdiepen, is gemaakt voor twee personen. Dit pakket bevat alles wat jij én een vriend of kennis nodig hebben: ieder 24 vellen briefpapier, 12 enveloppen en een boekje met schrijfopdrachten.

Laat de handgeschreven brieven de band tussen jullie verdiepen en beleef de warmte van het ouderwetse, persoonlijke contact. Het lezen en schrijven van de brieven wordt een maandelijks terugkerend moment van vertraging, oude en nieuwe herinneringen en bijzondere gesprekken!

Vriendschap in Twaalf Brieven

Een nieuwe penvriendschap starten

De illustraties op het briefpapier van Vriendschap in Twaalf Brieven zijn gemaakt door Mathilde De Vriese.

Met het andere pakket geef je jezelf een briefvriendschap cadeau. Hierin zit alles wat jij nodig hebt: 24 vellen briefpapier, 12 enveloppen en een boekje met schrijfopdrachten. Verder vind je in dit pakket een link waarmee je je online kan aanmelden voor een koppeling aan een nog onbekende Nederlandstalige penvriend die óók op zoek is naar verdieping. Die penvriend heeft net als jij een pakket gekocht en ziet uit naar een jaar lang maandelijks contact. 

Het kan tot drie maanden duren voor je gekoppeld wordt, maar gelukkig gaat dit in de meeste gevallen veel sneller. Als je wensen hebt t.a.v. de koppeling, kun je dit aangeven tijdens de aanmelding. Het contact met de onbekende penvriend beperkt zich tot de twaalf brieven. In sommige gevallen wordt ervoor gekozen om de vriendschap voort te zetten, maar dit is niet gebruikelijk. Die tijdelijkheid maakt het zeker niet meer of minder waard!

Organisaties

Organisaties en instellingen kunnen een licentie aanschaffen en ondersteuning ontvangen om het project uit te zetten onder cliënten, klanten en/of medewerkers. De inhoud en vormgeving kunnen worden aangepast aan specifieke doelen en doelgroepen. Ben je benieuwd naar hoe deze betekenisvolle ervaring een toevoeging kan zijn voor jouw instelling, organisatie of team? Op de website van Vriendschap in Twaalf Brieven kun je lezen over verschillende manieren waarop dit project al van waarde is geweest en je vindt er een contactformulier.

De maker

Het valt Margreet Zandbergen op dat zingeving steeds meer een zaak is van het individu. Ze vindt het geweldig dat mensen de vrijheid voelen om op hun eigen manier betekenis te geven aan hun leven. Tegelijkertijd gelooft zij dat er in verbinding met anderen veel betekenis te vinden is.

Juist het samen zoeken, kan zulke mooie inzichten opleveren.

Margreet Zandbergen

In de programma’s die Margreet ontwikkelt, zoekt zij naar manieren waarop mensen samen kunnen zoeken naar zin. Haar project Vriendschap in Twaalf Brieven is daar een prachtig voorbeeld van.

Ik zie dit project als voertuig. Een erg mooi vormgegeven voertuig, al zeg ik het zelf. Maar de echte schoonheid ontstaat pas bij het gebruik ervan. In het contact met jezelf en met de Ander.  

Margreet Zandbergen

De illustraties op het briefpapier zijn gemaakt door Mathilde De Vriese. Zij is verantwoordelijk voor de vormgeving van dit project. Voor meer informatie over Mathilde en haar kunstwerken kun je op haar website terecht.

De kracht van post

In Margreets linnenkast staan drie dozen onder stapels kleding verborgen. Hierin zit een groeiende collectie van haar meest waardevolle bezit: een ratjetoe van kaarten en brieven. Af en toe graaft zij in een van die dozen om zichzelf een warme herinnering cadeau te doen. En ze schrijft daar ook over op de website van Vriendschap in Twaalf Brieven. Je kunt nu al lezen over een poststuk van een favoriete juf en wat het doet om die brief drieëntwintig jaar later te herlezen.

Meer lezen over de kracht van post of andere postprojecten? In de Postfabriek hebben we onze blogs ondergebracht in verschillende categorieën om de verschillende onderwerpen makkelijker terug te vinden. Al onze blogs over postprojecten vind je hier en onze blogs over de kracht van post vind je hier.

Voorproefje

Benieuwd naar de schrijfopdrachten die je in het penvriendschap-pakket vindt? Hier vind je vast een voorproefje.

Nieuwsgierig naar de inspirerende schrijfopdrachten die je in de penvriendschap-pakketten vindt? Hier vind je vast een voorproefje. Voordat je verder leest, zou ik je willen vragen om dit met aandacht te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustige, comfortabele ruimte waar je je kunt concentreren. Heb je een favoriete pen? Haal die tevoorschijn! En steek een kaarsje aan…

De allereerste kennismaking met een boom begint meestal niet bij je ogen, maar bij je neus. De bedwelmende geur van bloesem in de lente, of de harsachtige aroma’s die vrijkomen op een zonnige dag wanneer je langs dennenbomen loopt. Fruitbomen verspreiden een betoverende geur wanneer hun vruchten rijpen en klaar zijn om geplukt te worden. Zelfs in de herfst, wanneer de bladeren beginnen te verkleuren en te vallen, laten sommige bomen hun meest weelderige geuren los.
Elk moment en elk seizoen heeft zijn eigen karakteristieke geur, zowel in het leven van een boom als in ons eigen leven. Deze geuren zijn nauw verweven met onze herinneringen, emoties en ervaringen. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de geuren die rondhangen op een kleuterschool: klei, melk, de gymzaal, het parfum van de juf, veelgelezen boekjes en de binnenkant van een rugtas.

Beschrijf jezelf in de eerste brief aan de hand van de geuren in jouw dagelijks leven. Draag je bijvoorbeeld een parfum als je de deur uit gaat en zo ja, waarom koos je voor deze geur? Welke geuren hangen in jouw huis. Verschilt dit per kamer? Of misschien zelfs per kastje of laatje? Zijn deze dagelijkse geuren door je leven heen veranderd? Deze maand schrijf je de eerste brief van deze penvriendschap. Jij en je penvriend beginnen aan een nieuw hoofdstuk. Welke geur zou je willen toekennen aan dit nieuwe begin? Waarom past deze geur volgens jou goed?

Meer Vriendschap in Twaalf Brieven

Het speciaal ontworpen briefpapier van Vriendschap in Twaalf Brieven.

Wil je na dit voorproefje aan de hand van meer schrijf-inspiraties een bestaande vriendschap verdiepen of wil je graag een briefwisseling met een onbekende briefschrijver starten? Voel je welkom in de webshop van Vriendschap in Twaalf Brieven en daar kun je de pakketten ook kopen.

Wat een geluk: lezers van de Postfabriek krijgen nu 10% korting met de code ‘postfabriek10’. Deze code is geldig tot en met 28 januari 2024.

Tip: Geef iemand een briefwisseling cadeau voor een van de feestdagen in december.

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over Vriendschap in Twaalf Brieven, het penvriend-pakket of de koppeling met een onbekende? Dan kun je hier een berichtje achterlaten voor Margreet. Wil je dit bijzondere project blijven volgen? Vriendschap in Twaalf Brieven heeft ook een Facebookpagina waar je op de hoogte wordt gehouden van alle ontwikkelingen.

Nu ben ik nieuwsgierig! Wil je iets delen naar aanleiding van het voorproefje? Ik lees graag over wat het met jou deed in een reactie onder dit blog.

Met heel veel liefs,

Nienke