Tags

, , , , , ,

Woohoo! Daar is íe:  Flow Book for Paper Lovers 11!

Woohoo! Daar is íe weer: het nieuwe Flow Book for Paper Lovers! Een boek vol briefpapier, cadeaulabels, stickers, kaartjes, boekjes, posters en ander papieren moois. De elfde editie ligt nú in de winkel!

Flow Book for Paper Lovers

Voor het elfde jaar op een rij viert Flow de liefde voor papier met het mooie Flow Book for Paper Lovers. Na zoveel jaar is deze speciale uitgave van Flow Magazine voor mij bij de herfst gaan horen. Als het buiten kouder wordt en de blaadjes van de bomen vallen, vraag ik me af: komt er dit jaar ook weer een? We weten dat het voor veel van onze lezers juist bij de winter hoort. Dat ze het cadeau vragen óf geven voor een van de feestdagen in december. Het ís dan ook een geweldig cadeau!

Voor je ligt een dik, vers papier pakket in de vorm van dit Flow Book for Paper Lovers. Gevuld met papier vol patronen, illustraties en beeldverhalen van illustratoren uit alle windstreken. Om doorheen te bladeren, vast te houden, aan te ruiken, uit te scheuren, op te sturen of te koesteren in je eigen papierverzameling. Want papier is tastbaar en dat hebben we steeds meer nodig in deze digitale wereld.

Caroline Buijs

Staat dit boek ook op jouw verlanglijstje en wil je de inhoud nog als verrassing bewaren? Dan adviseer ik om niet verder te lezen. Wil je in alle rust bekijken wat er zoal inzit? Blader dan gezellig met me mee.

Ruim een kilo

Het wegen van het Flow Book for Paper Lovers werd een traditie. Dit jaar weegt het 1111 gram; ruim een kilo papier dus!

Toen ik het allereerste Book for Paper Lovers kocht, viel meteen op hoe zwaar het aanvoelde. Ik kon het daarom niet laten om het te wegen. Hoeveel gram aan papierwaren zit er in zo’n boek? Dat wegen werd een traditie. De jaren daarna hebben we meteen na aanschaf de boeken op de weegschaal gelegd. Dit jaar weegt het 1111 gram; ruim een kilo dus!

Nieuwsgierig naar andere uitgaves van het Flow Book for Paper Lovers? De blogjes die wij erover schreven vind je onder de categorie ‘Flow Book for Paper Lovers’.

De ontwerpers die dit jaar speciaal voor dit boek illustraties en dessins maakten zijn: Charlotte Trounce, Lydia Ellen, Fraink, Naomi Vona, Claire Ritchie, Léa Le Pivert, Lily Odette, Yelena Bryksenkova, Femme ter Haar, Danique van Kesteren en Deborah van der Schaaf. Je kunt op een naam klikken om meer over deze makers te weten te komen.

What paper means to me: It has immeasurable potential. It could become a picture, a story, a hat, a game and so much more. That power and creativity is in all of us, wether we consider ourselves ‘arty’ or not.

Lydia Ellen

Inspiratie

Illustraties van Naomi Vona in Flow Book for Paper Lovers 11.

Op de dag dat er een nieuw Book for Paper Lovers verschijnt, wandel ik zo vroeg mogelijk naar een boekenwinkel om er doorheen te kunnen bladeren. Zo’n dik boek vol verse papiertjes wil ik vasthouden en voelen. Eerlijk is eerlijk, hoewel ik iedere herfst nieuwsgierig uitkeek naar de nieuwste editie, heb ik ’m niet ieder jaar gekocht. Dit jaar herkende ik het werk van Naomi Vona en kriebelde het om de meer dan 250 pagina’s papieren moois te gaan gebruiken.

Verschillende paper goodies uit Flow Book for Paper Lovers 11

Om jezelf op te warmen kun je boeken lezen, mooie werken op Pinterest verzamelen, naar TED Talks of muziek luisteren. Als je merkt dat je handen gaan jeuken om ook iets te maken, als je op je stoel gaat wippen omdat je wilt beginnen, dan ben je geïnspireerd.

Barbara Tammes in Playmode
No One Is You And That Is Your Superpower Card

Aan zo’n nieuw papierboek kan ik me opwarmen, zoals Barbara Tammes dat zo mooi zegt. Soms is even bladeren genoeg. Andere keren nodigt het uit om te gaan scheuren en het mooie papier te combineren met ander materiaal dat ik door de jaren heen verzameld heb. Zo maak ik er unieke bundeltjes aandacht van.

De eerste onderdelen die ik uit een papierboek van Flow scheur, zijn meestal labels en kaartjes. Ik snijd de scheurrandjes er altijd af. Daar worden ze nog een beetje mooier van. Het voelt alsof ik er zo alvast een beetje liefde in stop. En stel me dan voor dat andere papierliefhebbers dezelfde paper goodies in handen hebben; hoe zouden zij ze gebruiken? Het mooie van papier is dat het zoveel mogelijkheden in zich draagt en iedereen gebruikt het op diens eigen wijze, met unieke superpowers!

In de afgelopen weken las ik Playmode van Barbara Tammes. Volgens haar ben je zelf je grootste inspiratiebron. Je bent namelijk zelf een bruisende bron van ervaringen, voorkeuren, gedachten en verhalen die je in een oneindige hoeveelheid combinaties steeds nieuwe ideeën en inzichten kunnen opleveren. Sta je daar weleens bij stil als je post maakt?

Stapeltje post met bovenop een kaartje uit het nieuwste Flow Book for Paper Lovers.

Als je nieuwe ideeën wilt bedenken, dan kun je het beste alles gebruiken wat je in je hebt, wat je denkt, wat je voelt, wat je al hebt meegemaakt en waar je nog van droomt; dat zit allemaal opgeslagen in dat waanzinnige hoofd van je. Creativiteit zit niet alleen in je handen of in je hoofd, in een blik of smaak, en het zit niet links in je hersenen of alleen rechts, maar in de totale combinatie van alles. Je complete in-box.

Barbara Tammes in Playmode

Nieuwsgierig naar wat andere papierliefhebbers maken met deze Flow specials? Volg #flowbookforpaperlovers en #bookforpaperlovers op Instagram en deel daar ook jouw creaties.

Briefpapier

Deze uitgave zit weer vol velletjes briefpapier met speciaal daarvoor ontworpen illustraties en dessins. Met lijntjes om te schrijven, maar ook met kniplijntjes om er een envelop van te maken.

Briefpapier uit het nieuwste Flow Book for Paper Lovers.

Toen ik in de zomer van 2022 een maand lang in een andere stad verbleef, werden het bureautje in mijn hotelkamer en tafeltjes in koffietentjes mijn tijdelijke postkamers. Deze schrijfplekken waren een ruimte om tot mijzelf te komen en anderen te ‘bezoeken’ op papier. De eerste tijd redde ik mij prima met de pen en kaartjes die ik kocht. Maar hoe langer het duurde, hoe meer ik mijn spulletjes begon te missen. Ik miste briefpapier, gekleurde enveloppen, stickers, labels, inpakpapier… en bedacht dat zo’n papierboek eigenlijk een ideaal noodpakket is. Denkend aan die tijd laat ik een deel van dit boek intact. Als het nodig is, schuif ik dat gauw in mijn tas en hoef ik het kleurrijke papier niet meer te missen.

I put pen to paper almost every day, which I find important as it helps me to work through how I’m feeling, or gives me a break from the intensity that a day can sometimes bring. Without paper, I wouldn’t have the freedom to explore my thoughts and feelings so easily.

Claire Ritchie

Enveloppen

Als ik de postbode de straat in zie fietsen, zit ik met gespitste oren op het puntje van mijn stoel. Zal hij de brievenbus laten klepperen? Het geluid van de brievenbus maakt zo nieuwsgierig dat ik meteen ga kijken wat hij heeft gebracht. Vanaf een afstandje kan ik vaak al zien of er iets persoonlijks tussen de saaie, zakelijke enveloppen uitsteekt. Een handgeschreven adres, een echte postzegel of gekleurd papier laat mijn hart huppelen.

Envelopjes en ander papieren moois uit de nieuwste editie van het Flow Book for Paper Lovers.

Dat gevoel kennen de makers van deze Flow special vast ook! In deze editie zit een heerlijk stapeltje enveloppen, om zelf te vouwen én kant-en-klaar.

Mooie papiertjes met illustraties van Lily Odette uit Flow Book for Paper Lovers 2023.

De illustraties op de eerste pagina’s in het boek zijn gemaakt door Lily Odette. Wist je dat zij het jongere zusje is van illustrator Bodil Jane? Lily is illustrator en print designer. Haar werk is kleurrijk en gedetailleerd en je ziet er altijd folklore invloeden in terug. De enveloppen met haar dessins zijn dubbelzijdig bedrukt en hebben twee kleine inkepingen waar je flap van de envelop achter kunt steken. Handig en inspirerend!

Tip: In Flow 6-2023 laat Lily Odette stap voor stap zien hoe je een pop-up kaart maakt. Op de website van Flow vind je een sjabloon dat je hiervoor kunt gebruiken.

Papier met dessins

Papier met patronen en dessins uit Flow Book for Paper Lovers 11.

Het boek zit boordevol papier met allerlei dessins, aan beide zijden bedrukt. Vellen zo groot als het boek zelf en grotere, dubbelgevouwen vellen. Met eindeloos veel mogelijkheden. Een terugkerend onderdeel in de papierboeken van Flow zijn de gekleurde pagina’s in steeds weer een nieuw jasje. Dit jaar heeft het gekleurde papier een structuur die me doet denken aan schildersdoek.

Mooi papier uit het Flow Book for Paper Lovers van 2023.

Papier geeft me hetzelfde vrolijke gevoel als toen ik als kind jarig was. Hoe dat komt? Misschien omdat papier zo tastbaar is en ik dat steeds meer nodig lijk te hebben in deze digitale wereld: papier kun je voelen, vasthouden, vouwen, kreuken, wrijven. Je kunt er een brief op schrijven, een cadeau mee inpakken, lijstjes op noteren en er stapeltjes van maken. En je kunt het bewaren en koesteren: naast mijn bureau staan een paar houten kistjes waar ik door de jaren heen elke snipper papier in heb verzameld die ik mooi vond.

Caroline Buijs

Kaarten

Verschillende kaarten van verschillende illustratoren uit Flow Book for Paper Lovers 2023.

In ieder Flow Book for Paper Lovers vind je kaartjes in verschillende maten, vormen en papiersoorten. Naast ansichtkaarten zitten er ook kaarten in van ander formaat. Deze kaartjes zijn ongeveer 12 x 9 centimeter. Ik gebruik deze kleinere kaarten graag voor een zakje met een voorvakje of voor de enveloppen die ik met een van mijn favoriete enveloppenmallen maak, daar past namelijk nèt geen ansichtkaart in.

De foto en illustraties op de kaarten hierboven zijn van Danique van Kesteren, Naomi Vona, Fraink en Charlotte Trounce.

Lily Odette, Flow Book for Paper Lovers 2023
Illustraties van Charlotte Trounce in Flow Book for Paper Lovers 2023.

Met een ruime keuze aan kaarten, zit er altijd wel iets tussen; voor een snelle lieve groet per post of om te combineren met nog meer moois.

Herfstige post op weg naar de brievenbus. Envelop en kaart komen uit het Flow Book for Paper Lovers 2023.

Stickers

Verschillende stickervellen uit Flow Book for Paper Lovers 11.

Dit jaar zitten er weer verschillende stickervellen in het boek. Met ronde sluitstickers, neon groene letters, etiketten en meer.

Stickers uit Flow Book for Paper Lovers 11.

Labels

Verschillende labels met illustraties en dessins van verschillende illustratoren uit Flow Book for Paper Lovers 11.

Alle labels die ik door de jaren heen verzamelde, bewaar ik in een mooi kartonnen doosje. Ik gebruik ze graag bij het samenbinden van een poststuk, ter versiering van een cadeautje of om een kattebelletje op te krabbelen. Ik vind het een feest om er een uit het mooie doosje te kiezen. De labels die je op de foto hierboven ziet, zijn een prachtige nieuwe aanvulling.

Zie je iets in het boek dat je mooi vindt? Google dan eens op de naam van de maker die in kleine lettertjes op de achterkant of scheurrand staat. Soms ontdek je zo een hele wereld achter een ontwerp. Groots klein avontuur!

Illustraties van Naomi Vona, Flow Book for Paper Lovers 2023

Toen ik het nieuwe Flow Book for Paper Lovers voor het eerst in handen had en er doorheen bladerde, herkende ik de illustraties van Naomi Vona. Ik had kort daarvoor een video van haar werk gezien en vond het zo inspirerend! De papierwaren met haar illustraties nodigen niet alleen uit om ze te gebruiken, maar ook om haar techniek te proberen.

Kalender

Een van de pagina's die samen een kalender vormen, uit Flow Book for Paper Lovers 2023.

Op de foto hierboven zie je een van de pagina’s die samen een kalender vormen. Met iedere maand een andere kleurrijke illustratie van Lydia Ellen. De helft van de illustraties die voor de kalender zijn gebruikt, zie je ook op kaarten terug.

Papieren extra’s

In het boek vind je niet alleen mooi papier met een scheurrandje, maar ook een paar bijzondere extra’s. Een van de paper goodies is een Flow Shop for Paper Lovers in 3D, gemaakt door illustrator Yelena Bryksenkova. Op de website van Flow geeft Caroline Buijs een kijkje in het maakproces van dit papieren winkeltje.

Flow Shop for Paper Lovers, papieren extra uit Flow Book for Paper Lovers 2023.
Een van de papieren extra's uit het nieuwste Flow Book for Paper Lovers.

Paper is everything! I love to reuse, recycle and transform every kind of paper I find (vintage ones included). For me, this material is precious because it holds history, memories and nostalgia in it.

Naomi Vona
Papieren extra's uit het nieuwste Flow Book for Paper Lovers.

Deborah van der Schaaf maakte dit jaar vier kleine schilderijtjes waarbij ze ook aan de achterkant heeft gedacht. Zichtbaar dat het niet alleen vóór, maar ook dóór papierliefhebbers is gemaakt!

Een van de papieren extra's uit het nieuwste Flow Book for Paper Lovers.

Wat is er weer veel moois te ontdekken! En ik heb je nog niet eens alles laten zien! Wil je meer pagina’s bekijken? Dat kan onder andere op de website van Flow Magazine, daar vind je een doorbladervideo. Liever met eigen handen door het boek bladeren? Je kunt het vanaf nu in verschillende winkels bewonderen en kopen voor € 24,95.

Lieve groet,

Nienke