Tags

, , , , , , , , ,

envelopHet standaard formaat envelop is meestal te klein voor de post die ik wil versturen. Mijn zelfgemaakte kaart past er niet in of mijn brief is te dik. Daarom maak ik zelf een grotere envelop. Hiervoor gebruik ik twee vellen stevig papier en maak deze aan elkaar met plakband. Als het papier van zichzelf niet stevig genoeg is, verstevig ik het met plakplastic. Bij een boekhandel noemen ze dit ook wel “boeklon”.

envelop verstevigenVoordat je begint met het verstevigen van je envelop is het handig om vast te bedenken op welke manier je het adres op de envelop wil schrijven. Als je kiest voor een sticker kan je deze later ook opplakken, maar in andere gevallen is het beter om met het adres te beginnen. Ik typte het ‘adres’ met een typemachine.

typemachineVoor de envelop heb je twee stukken papier van dezelfde maat nodig. Ik koos bij deze envelop voor een bladzijde uit een tijdschrift voor de voorkant. Deze was  dun, daarom verstevigde ik dit papier met plakplastic.

envelop stap 2

Pak je rol plakplastic en knip een stuk uit dat net iets groter is dan het papier dat je ermee wil beplakken. Verwijder de beschermfolie niet in één keer, maar doe dit stukje voor stukje. Op deze manier heb je minder kans op kreukels en luchtbellen. Ik gebruik bij het ‘aandrukken’ een doek. Ik plak eerst een klein stukje aan de bovenkant vast en wrijf met de doek over het plastic en verwijder langzaam de beschermfolie tot aan de onderkant.

envelopverstevigen2

Daarna knip ik het randje af en maak de twee vellen papier aan elkaar met plakband. Het maakt niet uit welke soort plakband je kiest. Het kan met het meest normale plakband. Maar bedrukte ‘decotape’ of ‘washitape’ is nóg mooier. Let wel op de kwaliteit van het plakband. Sommige soorten zien er prachtig uit, maar scheuren snel of plakken niet goed. Dus is de kans groter dat tijdens de reis naar de ontvanger je envelop open gaat en je post kwijt raakt. Controleer dit goed voordat je je post naar de brievenbus brengt!

simpele envelop

Tadaaaa! Je envelop is klaar om je post erin te doen. Als alles erin zit kun je ook de bovenkant dichtmaken met plakband. Even wegen, genoeg postzegels erop en gauw naar de brievenbus! Bij “Veel gestelde vragen” staat ook zo’n handige tabel om te zien hoeveel postzegels je op je envelop moet plakken.

brievenbus

Liefs, Nienke.