Tags

, , , , , , ,

Bij het maken van post ontdek ik steeds nieuwe dingen. Zo vond ik in de afgelopen weken een functie voor het roze papier uit Flow Magazine, kreeg ik een handig hulpmiddel voor het vouwen van stevig papier cadeau en kocht ik een aantal exemplaren van het maandblad Filatelie in een kringloopwinkel. Wat ik daarmee deed, heb ik samengebracht in dit blog. Kijk je mee?

Roze papier uit Flow

Roze papier uit Flow Magazine

Roze papier uit Flow Magazine

Is jou weleens opgevallen dat in sommige Flows een aantal artikelen op roze papier is gedrukt? Deze roze pagina’s zijn wat dunner en aan één kant bedrukt. Ik gebruik Flow graag bij het maken van post, maar wist tot nu toe niet goed wat ik van deze pagina’s kon maken. Ik vond ze bijvoorbeeld te dun om er enveloppen van te vouwen.

Maar toen ik een paar dagen geleden een lange brief wilde schrijven, waar een smalle envelop voor klaarlag, schoot het roze papier ineens door mijn gedachten. Dit papier had iets weg van air mail papier! En omdat het papier aan één kant bedrukt is, kan ik de achterkant beschrijven. De dunne velletjes wegen niet zoveel en eenmaal opgevouwen passen ze gemakkelijk in een smalle envelop. Om het papier zo goed mogelijk te benutten, schreef ik er een brief op met behulp van één van mijn typemachines. Met deze kleine lettertjes kon ik een heel verhaal kwijt op één velletje. En zo kon ik met slechts één postzegel een lange brief versturen én had ik een doel gevonden voor deze roze bladzijdes. Hoera!

Rillen

Vouwlijn met en zonder ril tool

Vouwlijn met en zonder ril tool

Een paar maanden geleden gaf ik een uitklapbare enveloppe aan iemand. Ik kreeg daarop niet alleen post terug, maar ook een gek pennetje. Het was de ontvanger van mijn post namelijk opgevallen dat de vouwen van mijn zelfgemaakte enveloppe niet strak waren. Daar gebruikte zij zelf een handig hulpmiddel voor. Daar had ze er twee van en gaf er ook één aan mij.

Rillen met een ril tool

Een pen om mee te rillen

Ik kom vrijwel nooit in hobbywinkels en weet daarom weinig van dit soort gereedschappen. Ik had zo’n pennetje nog nooit gezien. Het was me wel opgevallen dat het dikkere papier dat ik graag voor mijn uitklapbare enveloppen gebruik, zich lastig laat vouwen. Met dit pennetje gaat het gemakkelijker en met een mooier resultaat.

Een embossing pen

Een embossing pen

Na wat onderzoek weet ik dat het een embossing pen is. Er zijn andere hulpmiddelen die speciaal voor het rillen en vouwen van papier zijn gemaakt. Maar ik ben blij met dit cadeau en gebruik dit pennetje graag.

Voor mijn uitklapbare enveloppen gebruik ik een enveloppenmal uit een stencilset van HEMA. Bij het omlijnen zet ik twee kleine streepjes in het midden van de vouwlijnen. Langs die kleine streepjes leg ik een liniaal en maak zo een rechte, strak lijn met de embossing pen.

Vouwlijnen met behulp van een embossing pen gemaakt

Vouwlijnen die met behulp van een embossing pen zijn gemaakt

Omdat je met het pennetje in die lijnen het papier wat zwakker maakt, laat het zich makkelijker vouwen. En krijg je rechte, strakke vouwlijnen. Op de foto hierboven kan je zien dat de verschillende lijnen niet altijd goed uitkomen. Ik knip dit soort hoekjes bij, zodat de envelop mooi dichtvalt.

Een stapel uitklapbare enveloppen

Een stapel uitklapbare enveloppen

Filatelie

Een stapeltje Filatelie bladen

Het maandblad Filatelie

Een tijd geleden vond ik het maandblad Filatelie in een kringloopwinkel. Dit blad staat vol met afbeeldingen van oude enveloppen, brieven, kaarten en postzegels. Deze afbeeldingen knip ik uit, bewaar ik in een blikje en gebruik ik graag voor mijn poststukken.

Afbeeldingen uit Filatelie

Afbeeldingen uit Filatelie

Uit één blad kan je een heleboel plaatjes knippen. De grote afbeeldingen gebruik ik als basis voor een kaart en met de kleinere afbeeldingen versier ik enveloppen.

Een envelop met een afbeelding uit Filatelie erop geplakt

Een envelop met een afbeelding uit Filatelie erop

Deze envelop maakte ik voor Linda van Liefbrief. Hier heb ik een afbeelding uit Filatelie als adreslabel gebruikt.

De achterkant van de envelop

De achterkant van de envelop

Gebruik jij ook graag dit soort plaatjes bij het maken van post? Dan kan ik je dit blad zeker aanraden. Ga ernaar op zoek in een kringloopwinkel of check Marktplaats!

Lieve groetjes,

Nienke