Tags

, , , , , ,

In geboortekaartjes deel 1 zette ik allerlei tips en adresjes op een rijtje voor het (laten) maken van een uniek en origineel geboortekaartje. Omdat er op het gebied van geboortekaartjes ontzettend veel leuks en moois is om te laten zien wil ik in het logje vandaag vooral een aantal voorbeelden van unieke en bijzondere kaartjes laten zien!

Geboortekaartje Olivier
Inmiddels is ons zoontje Olivier geboren! Op 13 november kwam hij ter wereld. Ik wil jullie allemaal nog bedanken voor de lieve felicitaties! En natuurlijk trap ik dit blog af met het delen van het geboortekaartjes van Olivier, wat we hebben laten ontwerpen en drukken door Letterpers.nl. Het ontwerp is geïnspireerd op de maan: ons oudste zoontje is gek op de maan en erg met de maan bezig, ik was uitgerekend met volle maan (ookal ben ik toen niet bevallen) en het bijzondere aan de maan vind ik dat iedereen dezelfde ziet en hij je dus verbindt met mensen die niet dichtbij zijn. Er is gebruik gemaakt van zowel diepdruk (deze stukken, zoals de maan en het onderste stuk tekst, zitten dieper in het papier) en preeg (deze stukken, zoals het label, een paar sterretjes en de letters HOERA, komen uit het papier naar voren). We zijn super blij met het kaartje!

Geboortekaartje van Olivier ontworpen door Letterpers

Geboortekaartje van Olivier ontworpen door Letterpers

Geboortekaartje Noah
Als tweede laat ik natuurlijk ook zien welk kaartje wij hebben verstuurd bij de geboorte van ons eerste zoontje. Voor Noah hebben we een kaartje laten ontwerpen door Marloes Dieleman, die de moeilijke opdracht kreeg om mijn liefde voor knutselen en handgemaakt samen te voegen met de liefde voor grafisch en digitaal van mijn man. Zo kwam zij uit bij een grafisch geïllustreerd kaartje vol met dingen die iets zeiden over mij, mijn man of ons kindje, maar dan wél eentje waar de ontvanger ook mee kon knutselen! Alle gezinsleden waren daarmee naar boven te klappen. En omdat ons zoontje “Noah” ging heten, bedacht ze dat we met de komst van ons zoontje als gezin verder het leven in zouden varen op onze eigen Ark en heeft dat thema verder doorgetrokken het kaartje. Details op het kaartje zijn bijvoorbeeld een skateboard, omdat mijn man graag skateboard en dat als tiener veel heeft gedaan. Ons adres stond op een airmailenveloppe, wat natuurlijk staat voor mijn liefde voor post. De fiets stond voor de afstand die mijn man en ik hebben overbrugd, aangezien ik uit Amsterdam kom en hij uit Zeeland. En de zee, het strand en de vuurtoren op het kaartje, verwijzen ook weer naar de provincie waar wij wonen: Zeeland.

P1050932

De voorkant van het kaartje, ongekunsteld

Geboortekaartje geknutseld

Het kaartje met alle gezinsleden naar boven geklapt

Geboortekaartje Seff
Lezeres Silke deelde het zelf samengestelde en gefotografeerde kaartje voor zoon Seff met ons. Niet alleen liet ze een uniek kaartje drukken, ze knutselde zelfs alle enveloppen helemaal zelf! Silke vertelt hierover: “Omdat ik verwachtte dat ik me zou gaan vervelen tijdens mijn zwangerschapsverlof had ik bedacht dat ik de enveloppen voor de geboortekaartjes wel zelf zou kunnen maken. Gelukkig heb ik hulp gekregen van vriendinnen en manlief, want het was echt een heel karwei. Maar wel erg gezellig geknutseld samen en wat een voldoening gaf het om al die enveloppen af te zien. Het was ook erg leuk (en moeilijk soms) om te beslissen wie welke envelop zou krijgen. Het kaartje hebben we zelf ‘samengesteld’, zoals op de foto’s te zien :-). Ideeën heb ik gepikt van andere creatievelingen en we hebben er ons eigen ding van gemaakt. Omdat ik in het ziekenhuis moest bevallen hebben we de foto voor het kaartje ook maar ter plekke op het ziekenhuisbed gemaakt. Ik heb wel eerst de samenstelling thuis geoefend met een pop, haha.”

Het resultaat is ook echt ontzettend gaaf!

The making of

The making of..

kaartje30302

01

Geboortekaartje Liva
Vrienden van ons lieten voor de geboorte van hun kindje een prachtig kaartje maken. Zij benaderden hiervoor een kunstenares die bevriend was met de familie. Zij schilderde voor hen met de hand een levensboom met daarin het kindje zelf. Een ontwerp wat helemaal paste bij onze vrienden en hun dochtertje, ook omdat op de kinderkamer ook een muurschildering van een boom gemaakt was.

Kaartje geschilderd door kunstenares Tula

Kaartje geschilderd door kunstenares Tula

De gekleurde tekst aan de binnenkant van het geboortekaartje is ook met de hand geschilderd, net als de naam.

De gekleurde tekst aan de binnenkant van het geboortekaartje is ook met de hand geschilderd, net als de naam.

Geboortekaartje Isa Roos
Marloes, de ontwerper van het geboortekaartje van Noah liet destijds als voorbeeld uit haar portfolio ook het kaartje zien van Isa Roos. Ik wilde dit kaartje graag met jullie delen, vanwege het leuke detail van de toegevoegde roze muisjes! Daarbij had het kaartje een haakje met zuignapje erbij, waarmee mensen het konden ophangen. Het kaartje hing een jaar later in veel huizen nog altijd op de koelkast! Het idee van een zakje muisjes aan het kaartje nieten kun je natuurlijk ook prima zelf uitvoeren, dus vandaar een foto van dit vrolijke kaartje!

Geboortekaartje van Isa Roos

Onderaan het geboortekaartje is een doorzichtig zakje met roze muisjes geniet

Geboortekaartje Lonneke
Lezeres Marinka was zo lief en enthousiast om het kaartje wat zij zelf maakte voor haar dochter met ons te willen delen. Ze schreef hierover het volgende: “Hierbij stuur ik jullie een foto van het geboortekaartje, wat ik zelf maakte voor mijn dochter Lonneke. Destijds was ik nogal druk met stempelen, dus heb ik die techniek toegepast. Het is een kaart geworden, die je kunt open klappen. Eerst de helft van de voorkant afgesneden. Daar overlappend het gestempelde deel geplakt. (stempel met reliëfpoeder gemaakt, ingekleurd met waterverfstiften). Dat deel geplakt op een zilver kartonnetje en die is in z’n geheel op de voorkant geplakt. Het oranje inlegvel had ik op maat gesneden van doorzichtig vellum papier. Een vriendin heeft de tekst voor ons erop geprint. Dus alles was vooraf te maken, het was een succes.”

geboortekaartje-Lonneke-(1)

Geboortekaartjes Jilles & Rowan
Als de papa grafisch vormgever is, dan kun je je voorstellen dat hij met een geboortekaartje voor de eigen kinderen helemaal los gaat. Zo ging het met de kaartjes van Jilles & Rowan, ontworpen door Jilles Sloos van Kitchenpilot.

Voor de kaart van Jilles is een hele met de hand gevouwen wereld van karton gecreëerd waar Jilles in is gelegd en in is gefotografeerd. In de wereld zie je ook zijn naam gemaakt van uit hout gefreesde letters. Deze afbeelding heeft vervolgens een grafische laag gekregen met patronen en kleuren. De afbeelding die je ziet is dus op ware grootte en afgedrukt op grof mat papier op een posterformaat van 33 x 60 cm. Aan de andere kant van de poster, staat alle informatie gedrukt die vervolgens is voorzien van een fluor groene zeefdruk. De kaart is vervolgens opgevouwen tot 10 x 10 cm en verzonden in een bedrukte enveloppe met details in dezelfde groene kleur én persoonlijke postzegels. Het nadeel was dat het productieproces van de kaart dusdanig lang duurde, dat deze pas erg laat verzonden kon worden.

JillesvoorkantJillesachterkant

JillesgevouwenenveloppeDe kaart voor Rowan moest wat simpeler, zodat deze sneller verzonden kon worden. Het concept was om de ingrediënten van beschuit te laten zien en deze op een grafische manier neer te zetten in een omgeving voor haar. Alles is daarvoor ontwikkeld op enorme roze, met de hand geverfde, platen. Rowan is op de plaat tussen de ingrediënten gelegd en zo gefotografeerd. De foto is gedrukt op licht grijs karton. Als achterkant van de kaart is daar roze karton tegenaan geplakt voorzien van een grafische laag die er met een folie in is gedrukt, dus zonder inkt.

Rowanvoorkant
Rowanachterkant
Geboortekaartje Jasper

Van een heel ander kaliber dan al het prachtige werk hierboven is het geboortekaartje van mijn eigen broertje. Ik was 9 toen ik grote zus werd en dat was dus een aardig leeftijdsverschil. Ik vond het allemaal echter prachtig en mijn ouders gaven me een belangrijke rol. Zo heb ik de naam Jasper bedacht en gaven zij hem zijn tweede naam, Thomas. Voordat hij werd geboren, was dat voor de buitenwereld echter nog geheim en noemden we hem daarom “JT”. Een andere belangrijke taak die ik kreeg was het ontwerpen van het geboortekaartje! En zo pronkte op de kaart voor mijn broertje dus een tekening van mijn 9-jarige zelf, een voorstelling van hoe ik dacht en hoopte dat mijn broertje eruit zou zien. Een hele andere manier om eigen inbreng te geven aan het kaartje!

Geboortekaartje JasperZo zie je maar dat je met een geboortekaartje echt álle kanten op kunt om er je geheel eigen draai aan te geven. Zelfgemaakt, deels zelfgemaakt, zelf verzonnen of speciaal in opdracht voor jou gemaakt. Het resultaat is elke keer uniek en heel bijzonder.

Geboortekaartjes Stijn en Sophie
Lezeres Saskia stuurde ons foto’s van de super originele geboortekaartjes voor haar kinderen en gaf daar deze toelichting bij: Tijdens de zwangerschap van onze zoon Stijn heb ik mijn hoofd gebroken over een origineel geboortekaartje. Ik wilde graag iets origineels, maar ook iets dat bewaard wordt. Iets driedimensionaals dat ook gewoon leuk is als decoratie. Ik houd zelf van knutselen, maar niet iedereen heeft twee rechterhanden dus het mocht niet te moeilijk. En natuurlijk betaalbaar! Na veel googlen kwam ik bij een bouwplaat van een Volkswagen busje. Daar hebben wij allebei een zwak voor en het is super leuk om straks met je eigen geboortekaartje te kunnen spelen! We hebben ze gedrukt als A5 kaart en dat was ook nog eens supersnel en goedkoop!

De geboortekaartjes van Stijn (links) en Sophie (rechts)

De geboortekaartjes van Stijn (links) en Sophie (rechts)

Voor onze dochter Sophie was het moeilijker. We wilden niet voorspelbaar zijn en nog een busje of kevertje doen. Dus ben ik samen met Bart Plugers aan het ontwerpen gegaan. Maar het kon niet tippen aan het kaartje van haar broer, dus hebben we -natuurlijk de avond voor de bevalling- toch besloten dat het een kevertje moest worden. De volgende ochtend lag ik daar, met gebroken vliezen en een kaartje dat niet af was. Gelukkig hebben Bart en zijn vrouw Daphne de hele dag voor ons geknipt, geplakt en ontworpen en zijn we samen via WhatsApp tot een mooi geboortekaartje gekomen.

Het geboortekaartje van Sophie plat en in elkaar geknutseld

Het geboortekaartje van Sophie plat en in elkaar geknutseld

We zijn erg blij dat we nog van ontwerp veranderd zijn en kregen weer veel complimenten en foto’s opgestuurd van met trots in elkaar geknutselde autootjes. Ook foto’s van de kaartjes naast elkaar, ons doel was dus bereikt, de kaartjes zijn bij veel vrienden bewaard gebleven. Of kapot gespeeld!

Geboortekaartje Pelle
Een geboortekaartje kan ook bijzonder zijn door formaat, papiersoort én eigen inbreng. Zo viel het geboortekaartje van Pelle mij direct op. Het kaartje bestaat uit twee labels van stevig papier met structuur. De illustratie op het kaartje is ontworpen door de papa van Pelle, waardoor ook dit kaartje weer uniek en heel bijzonder is!

Geboortekaartje van Pelle

De mama van Pelle maakte deze leuke herfstige foto met het kaartje

Geboortekaartje Pelle uitgeklapt

Op deze foto zie je goed de structuur in het stevige papier en de twee labels

Geboortekaartje Jan
Achter sommige kaartjes zit echt een heel mooi verhaal en dat is zeker het geval bij het geboortekaartje van Jan. Ik vind het een heel mooi voorbeeld van het ontwerpen van je eigen kaartje! Het kaartje van Jan is een opgevouwen zigzagkaartje met twee kanten. Aan de ene kant staat alle informatie over Jan, aan de andere kant alleen de illustratie. Maar achter élk detail van het kaartje, zit een bijzonder verhaal. Want wat heeft de mama van Jan nu gedaan? Zij heeft fysiek het kaartje geknutseld! Zij heeft geknipt, geplakt én getekend en vervolgens alles ingescand. Alles, op de tekst na, is dus een écht knutselwerkje. Alle blaadjes zijn met de hand uit stof geknipt. En niet zomaar stof, zo zit er stof in verwerkt uit Tanzania die haar zus tijdens een reis daarheen had meegenomen. Maar nog persoonlijker, er zit ook stof in verwerkt die was gebruikt voor de wieg van de mama van Jan én nu voor de wieg van Jan zelf. De tekeningen vertellen het verhaal van Sietske en Henk, de ouders van Jan en hoe uit hun liefde Jan geboren werd. Nadat het knutselen klaar was heeft Sietske het ingescand en Henk heeft vervolgens de tekst er digitaal bij geplaatst. En dát is vervolgens naar de drukker gegaan.

Geboortekaartje Jan

De voorkant van het kaartje

Oh! En dat is nog niet alles! De boom op het kaartje? Daarvan staat een levensechte, metershoge, zelfgemaakte houten versie op de kamer van Jan! En nog een leuk detail: het gewicht van Jan staat omschreven als 23 appels en 5 druiven, waarbij 23 het lievelingsgetal is van Henk en 5 het lievelingsgetal van Sietske.

Sietske vertelde dat zij het kaartje zag als een eerste bijzonder cadeau voor Jan, waar zij alle liefde die ze al voelde voor haar kindje in heeft gestopt. Ik vind het één van de meest bijzondere geboortekaartjes die ik ken! Op zichzelf al een prachtig kaartje, maar als je het verhaal erachter weet nog veel specialer.

Geboortekaartje met het verhaal van dit gezin

Het getekende verhaal van de liefde van dit mooie gezin.

Geboortekaartje Jan met tekst

Uitgeklapte kaart met alle informatie over de geboorte van Jan

Mijn eigen geboortekaartje
Natuurlijk kan in een blog vol geboortekaartjes mijn eigen kaartje niet ontbreken! Een familielid was zo lief het even voor me op de foto te zetten, omdat ik het kaartje zelf niet kon vinden. Helaas is de foto niet superscherp, maar het gaat eventjes om het idee. Mijn kaartje was een heel basic ontwerp, met alle informatie op de voorkant!

Mijn eigen geboortekaartje

Een blauw kaartje, ookal was ik een meisje. Dat valt me nu eigenlijk pas op! En kon prima 🙂

Liefs,

Kim