Tags

, , , ,

Soms ben je helemaal niet op zoek, maar kom je toch plotseling hele bijzondere post tegen. In een winkeltje in Zierikzee, genaamd Mien Domus (ook een online shop met nog veel meer leuke ansichtkaarten!), liep ik tegen wensvlaggetjes-kaarten aan. De kaarten zijn geïnspireerd op Tibetaanse gebedsvlaggetjes, waarvan ik de uitleg even aan wikipedia over laat:

Traditioneel komen gebedsvlaggetjes in sets van vijf, van elke primaire kleur één plus wit en groen. De vijf kleuren staan voor de vijf elementen. Blauw staat voor “hemel”, wit voor “wind”, rood voor “vuur”, groen voor “water” en geel voor “aarde”. Tegelijkertijd staat elke kleur voor een van de vijf dhyani-Boeddha’s: blauw voor Akshobhya Boeddha, wit voor Ratnasambhava Boeddha, rood voor Amitabha Boeddha, groen voor Amoghasiddhi Boeddha en geel voor Vairocana Boeddha.

Gebedsvlaggetjes worden verondersteld vrede, compassie, kracht en wijsheid te verspreiden. Tibetanen geloven dat bij het wapperen in de wind de gebeden en mantra’s opstijgen naar de goden, die voorspoed brengen aan de ophanger, zijn familie, vrienden, bekenden en zelfs vijanden.

Wensvlaggetjes met het thema “vriendschap”

Ik viel voor de wensvlaggetjes omdat ze nét een beetje anders dan anders zijn. Niet alleen de thema’s zijn anders (zoals het thema “licht” hieronder) maar ook het materiaal en de functie. De ontvanger kan het slingertje namelijk ophangen waar hij of zij maar wil en zo extra herinnerd worden aan jouw wens voor die persoon. Achter de vlaggetjes zit Monique van Koperberg Arts & Crafts, die toen ik haar haar mailde met wat nieuwsgierige vragen net op weg was naar Kathmandu. Over het ontstaan van de wensvlaggetjes schreef zij het volgende:

‘Zoals veel producten vanuit een persoonlijke behoefte tot stand komen, zo ontstond ook het idee achter de wensvlaggetjes. Ik wilde naar een tante die in het ziekenhuis lag iets moois en persoonlijks sturen. Ik had een slinger gebedsvlaggetjes van papier uit Nepal, erg leuk, maar deze slinger was 2 meter lang. Dat is niet iets wat je makkelijk in je huis kwijt kan, laat staan boven je ziekenhuisbed. Toen ontstond bij mij het idee om een kleine slinger vlaggetjes te laten maken die je makkelijk naar iemand op kan sturen. Een persoonlijk cadeau zou het moeten worden en dus in verschillende thema’s. Samen met een grafisch vormgeefster – Svenny Grafisch Design – ben ik aan de slag gegaan. En ik wist ook al wie het zou moeten maken. Mijn bedrijf Koperberg Arts & Crafts werkt al jaren samen met een papier-coöperatie in Nepal. Deze vakmensen zouden onze ideeën prachtig kunnen uitvoeren. Een combinatie dus tussen Nederlands design en Nepalees vakmanschap.’

Wensvlaggetjes in het thema “Licht”

Wat mij ook erg aantrok in de wensvlaggetjes is dat zij fairtrade geproduceerd worden. Monique laat de vlaggetjes maken bij een coöperatie in Nepal waar de medewerkers voor 80% uit vrouwen bestaan. Zij maken prachtige producten uit handgeschept papier, waaronder de wensvlaggetjes. Monique schrijft hierover:

‘Het is ongelooflijk om te zien wat ze allemaal ambachtelijk met de hand kunnen maken. Het papier wordt grotendeels van restmaterialen gemaakt; katoenresten uit de kledingindustrie, vezels die overblijven na de oogst en houtpulp. Daarnaast investeert de coöperatie jaarlijks in de aanplant van bossen. Ze zijn aangesloten bij WFTO (World Fair Trade Organisation). Naast goede arbeidsomstandigheden, investeren ze in bijvoorbeeld onderwijs voor meisjes en aids voorlichting. Met ieder wensvlaggetje dat je verstuurt geef je dus niet alleen de ontvanger een cadeautje; je helpt ook de mensen in Nepal.’

Bij elke slinger zit een enveloppe en nog een extra velletje om je boodschap aan de ontvanger op te kunnen schrijven. Ook zit er een velletje bij met toelichting over de wensvlaggetjes. Monique verstuurt zelf ook met regelmaat wensvlaggetjes:

‘Wij krijgen altijd veel enthousiaste reacties van mensen die de wensvlaggetjes verstuurd hebben. En natuurlijk grijp ik zelf ook elke gelegenheid aan om een wensvlaggetje te versturen. Er is altijd wel een passend thema. Ik schrijf met veel plezier een persoonlijke boodschap op het losse velletje handgeschept papier dat bij ieder wensvlaggetje zit. Dan in de mooie envelop in bijpassende kleur. Echt een cadeautje om te versturen.’

Bij de wensvlaggetjes zit een mooi velletje voor een persoonlijke boodschap

De wensvlaggetjes zijn te koop in negen thema’s: geluk, kracht, levensreis, vriendschap, liefde, licht, samen, wijsheid en vrede. Elk thema heeft zijn eigen kleur, teksten en afbeeldingen. Een slinger kost €3,75. Alle thema’s zijn te koop bij dezinnigezaak.nl

Tot slot vroeg ik Monique nog naar haar inspiratie:
‘Een maand na de aardbeving die Nepal in april 2015 trof bezocht ik de papier-coöperatie. Met een enorme veerkrachtigheid – ondanks de altijd aanwezig angst voor naschokken – waren ze aan de slag om de schade te herstellen en de gebouwen meer aardbevingproof te maken. Deze veerkracht heeft mij enorm geïnspireerd.’

Liefs,
Kim