Tags

, , , , , ,

nieuwe zegels

de nieuwe Sandd postzegels

Als postliefhebber kan je het nieuws bijna niet hebben gemist… sinds kort heb je niet meer alleen de keuze uit de (toch wel dure) postzegel van PostNL maar ook uit een goedkopere zegel van Sandd. Het is voor het eerst in twee eeuwen dat PostNL concurrentie krijgt op de postmarkt voor consumenten. Voorheen was Sandd een postbedrijf wat zich alleen op zakelijke post richtte. Sinds de overname van Van Straaten post heeft Sandd nu landelijke dekking en voelt zich sterk genoeg om zich ook de particulier te richten. Speciaal voor jullie zijn we de uitdaging aangegaan en hebben de Sandd postzegel gekocht én gebruikt.

De eerste Nederlandse postzegel verscheen op 1 januari 1852. Met deze nieuwe zegels schrijft Sandd dus niet alleen geschiedenis, maar maakt de postmarkt-innovator tevens haar entree in de klein zakelijke en de consumentenmarkt. De zegels zijn bedoeld voor post zónder haast.

 

De Sandd postzegel werkt iets anders dan we gewend zijn van onze vertrouwde PostNL zegel en daarom zet ik even de feiten en weetjes voor je op een rijtje:

  • De Sanddpostzegels kosten €0,60 en er komt in 2018 geen prijsverhoging. Dit is een verschil van nu al 18 cent met de PostNL zegel en dit verschil wordt in 2018 alleen maar groter omdat de PostNL zegel dan van €0,78 naar €0,83 gaat. De zegels worden per vel van 20 postzegels verkocht.
  • Je post met Sanddzegel kan je niet zomaar in de Oranje brievenbussen gooien, je moet hiervoor naar een Sanddpostpunt. Sinds september zijn er al 150 Sandd Postpunten geopend, het dichtstbijzijnde Sandd Postpunt is te vinden via www.sandd.nl/postpunt De komende maanden wil Sandd uitbreiden naar 1000 Postpunten. Heb je een DHL punt in de buurt? Dan is de kans groot dat je hier binnenkort ook een Sandd postpunt krijgt.
  • Sandd bezorgt slechts twee dagen per week, dinsdag en vrijdag. Hierbij moet je rekening houden dat het niet ‘vandaag bezorgd, morgen in huis is’. Wat je op zaterdag, maandag en dinsdag inlevert wordt vrijdag bezorgd. Wat je woensdag, donderdag en vrijdag inlevert wordt op dinsdag bezorgd.
  • Het gewicht i.c.m. met het aantal postzegels is gelijk als bij PostNL, alleen de prijs is dus anders.

 

sandd brievenbus

De blauwe brievenbus waar Sandd post in mag

Eerste indruk

Hoewel ik heel blij en verrast was met de aankondiging van de Sandd postzegel duurde het een aantal weken voor ik de postzegels daadwerkelijk kocht. Hier in Soest zijn drie verkooppunten, één hier vlak bij op het industrieterrein en de andere twee in het dorp. Bij een rondje boodschappen door het dorp fietste ik langs de Cigo en bedacht me dat ik daar de postzegels kon kopen. De verkoper vertelde dat de postzegels op een vel van 20 stuks wordt verkocht maar dat ik er ook wel 10 mocht, dan zou hij ze wel even overplakken. Graag! Want eerlijk gezegd weet ik niet hoe vaak ik ze ga gebruiken. Uiteindelijk kocht ik 12 Sandd postzegels van de vriendelijke verkoper en liep naar buiten met een half leeg vel met de meest lelijke postzegels die ik ooit heb gezien. Oké, alleen de Bea’s en de Willem’s vind ik lelijker maar dan heb je de kans om een nieuwe postzegel te ontwerpen en dan kies je voor dit onwerp!? Zo zonde!

Sandd postzegels

Sandd postzegels met bijpassende kaartjes

In de praktijk

Oké en daar lagen 12 lelijke postzegels op mijn posttafel waar ik – op de prijs na! – totaal niet blij van werd. Wie mijn liefde voor post een beetje kent weet dat ik dolgelukkig kan worden van een postzegel die matcht bij mijn poststuk. Waar ik normaal door de postzegels van de Collect Club genoeg keuze heb om de postzegel bij mijn themapost te kiezen moest ik het dit keer anders doen. Ik moest een kaartje bij de postzegel gaan zoeken en dat viel nog niet mee… In mijn echt niet kleine kaartencollectie vond ik uiteindelijk twee kaartjes waar ik een blauw/roze postzegel wel bij vond passen en dat aantal viel me vies tegen.

Ik merkte dan ook een enorme weerstand om de postzegels te gebruiken. Niet uit enthousiasme maar uit nieuwsgierigheid heb ik toch doorgezet en ben verder gegaan in mijn zoektocht naar wat bij de postzegel past. In mijn bak vol tape vond ik uiteindelijk een  washi tape die bij de kaart én postzegel paste. Hé, daar werd ik dan weer wel blij van! Nog een bijpassend kleurtje ink om het kaartje te beschrijven en ik ben zowaar wel blij met het eindresultaat.

bijpassende pen

Sandd postzegel met bijpassende tape en pen

Kaartje schrijven

Kaartje schrijven

kaartjes klaar

Kaartjes klaar om te worden verstuurd

De kaartjes klaar om verstuurd te worden ging ik op een maandagmiddag op zoek naar het Sandd postpunt hier in de buurt. Hoewel het hemelsbreed maar 300 meter is merkte ik weer die weerstand want ik kon op mijn route met de honden naar de duinen de kaarten niet gewoon in een brievenbus onderweg gooien maar moest toch de andere kant op, ergens bij een winkel naar binnen. Toch wat meer aan mijn gewoontes te zijn gewend dan ik dacht ben ik toch langs de matrassenwinkel aan de rand van het industrieterrein gefietst. Eenmaal daar werd ik gelijk begroet door weer een hele vriendelijke man die me de blauwe brievenbus aanwees en mijn zorgen of het goed werkte gelijk wegnam. Het meisje achter de kassa maakte een kopietje voor me van de bezorgdagen en ik gooide mijn twee eerste Sandd kaartjes in de blauwe brievenbus. Spannend!

Op vrijdagochtend werd er en in Overrijsel bij Nienke en in Zuid Holland bij Kim een kaartje bezorgd! Gek genoeg was ik toch opgelucht. Post is zoiets persoonlijks en het idee dat het ‘zo lang’ ergens anders ligt maakt me toch altijd een beetje onrustig. Nienke haar postzegel was een beetje beschadigd maar had een grote stempel er op staan en Kim haar postzegel was beplakt door een sticker met stempel.

conclusie

En dan nu de vraag waar elke fervent postverstuurder benieuwd naar is: wat vinden wij nou van die Sandd postzegel? Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het goed vind dat PostNL concurrentie heeft gekregen en er een goedkopere zegel op de markt is. Voor de postverstuurders die geen of minder waarde hechten aan een mooie postzegel is dit een hele goede uitkomst. Het scheelt tenslotte bijna twintig cent per postzegel!

Hier in Soest is de verkrijgbaarheid prima. Mooie postzegels zijn hier moeilijker om te kopen dan de Sandd postzegels. Ik heb het geluk vlak bij een postpunt te hebben maar Sandd is druk bezig meer postpunten te starten. Een velletje van twintig zegels vind ik wat enthousiast maar voor de prijs hoef je het niet te laten. Misschien kan je een velletje delen met een penvriendin, je moeder of de buurvrouw? Schroom ook niet om aan de verkoper te vragen of je er minder dan 20 mag kopen, ik heb alleen maar ervaring met hele vriendelijke verkopers!

Wat ik wel echt jammer vind is dat er is gekozen voor een – in mijn ogen – zo’n afschuwelijk ontwerp. Het voegt niks toe aan je kaartje of poststuk en dat vind ik echt een gemiste kans. Mijn handen jeuken om zelf een postzegel te ontwerpen! Een ander minpuntje vind ik het gemis van het ‘vandaag voor 17:00 gepost, morgen in huis’. Hoewel je daar bij PostNL ook niet meer blind op kan vertrouwen is dat wel wat ik zo fijn vind aan post. Mijn proces is misschien traag en met veel aandacht – ik wil wel dat mijn post zo snel mogelijk bij de geadresseerde aankomt. Kim wees me er terecht op dat dit is wat zij juist zo mooi vindt aan post – post heeft geen haast.

Voor mij persoonlijk is het nog een kwestie van wennen om mijn post bij een winkel af te leveren en wat langer te moeten wachten tot mijn post wordt bezorgd. Of ik de postzegels veel ga gebruiken betwijfel ik daardoor dan ook. Mijn posthart gaat toch echt sneller kloppen van die mooie postzegel op een envelop of kaartje. Daar betaal ik dan met liefde iets meer voor. Toch is de Sandd postzegel een prima alternatief voor een kaartje tussendoor of de wat saaiere envelop waar een kleurrijke postzegel niet op misstaat 😉

Kerstpostzegels

Kerstzegels van Sandd

Kerstzegels van Sandd

Naast de reguliere postzegel komt Sandd ook nog met een kerstpostzegel. De al lage prijs van €0,60 daalt in de kerstperiode nog eens naar €0,50 cent! Net als de PostNL kerstzegels kan je de Sandd kerstzegels gebruiken voor je kerstpost tot 50 gram en van 27 november t/m 8 januari 2018. Met de verkoop van de kerstzegels steunt Sandd Pink Ribbon, wat ik dan weer een mooi initiatief vind! Je kan de kerstzegels vanaf 27 november kopen bij de Sandd postpunten maar ook bij Blokker en via de Sandd webshop! Hé en dit mag ook worden gezegd – ik vind de decemberzegels mooier dan de reguliere zegels haha.

Ik ben heel benieuwd wat jouw ervaring is met de Sandd postzegel. Zijn ze makkelijk te verkrijgen in jouw woonplaats en kan je daar ook weer makkelijk je post inleveren? Komt je post aan op de juiste dag?

Tip! Zelfs als je nu nog geen Sandd postpunt in de buurt hebt, kan het zijn dat deze er binnenkort wel is. Hou dus vooral de site in de gaten en check af en toe even of er al een punt bij je in de buurt is. Zo zijn er vanaf 27 november héél veel Blokkers en andere nieuwe postpunten waar je de decemberzegels kan kopen.

Liefs, Ruchama