Tags

, , , , , , , ,

B van Brief

B van Brief in mijn Project 2018 boekje

Al jaren keek ik verwonderd en met een beetje jaloezie naar alle journals die ik op sociale media voorbij zag komen. Er zijn heel veel pogingen geweest om te journalen, nog veel meer boekjes heb ik nog half leeg liggen omdat ik nooit mijn manier en stijl vond. Na mijn kennismaking met Round Robin en het gevecht met die boekjes tijdens mijn deelname wist ik het zeker, journalen is niet mijn ding – ik blijf bij post. Ik deed nooit meer een poging want wat een ander in een boekje deed, deed ik bij mijn poststukken en dat is ook hoe ik me voorstelde bij de Kick off van het Stationery Cafe afgelopen augustus: “Ik ben een slechte planner. Ik maak veel liever post waarbij ik niet vast zit aan een bepaald formaat.”

Maar na die middag, omringd door journalers, het mogen bladeren door andermans boekjes en me vol te hebben gezogen met inspiratie werd er een zaadje gepland. Mijn eerste bladzijde beschouwde ik als een mislukte pagina maar liet me niet afleiden. Heel dapper maakte ik mijn eerste echte spread en maakte gelijk een paar fouten. Ik maakte één bladzijde in plaats van gelijk twee, ik gebruikte moeilijke kleuren én een drukke achtergrond. Het maken van de tweede pagina was dan ook ontzettend lastig. Na uren schuiven en proberen waren mijn eerste echte pagina’s klaar en was ik trots, bij en tevreden. Ik vond dit leuk! Sinds die dag, alweer 7 maanden geleden, heb ik een journal bijgehouden en al één insert/boekje volgeschreven!

post thema

Een pagina in post thema

typemachine them

Typemachine thema

Post voor mezelf

Vandaag geef ik je een kijkje in mijn journal, laat ik je zien hoe ik toch een beetje uit het postwereldje ben gestapt en in de voor mij totaal nieuwe journalwereld terecht ben gekomen. Er is veel overlap, dezelfde materialen en technieken worden gebruikt, veel die journalen versturen ook graag post en toch is er een groot verschil: ik heb het gevoel alsof ik elke week post voor mezelf maak.

Je zal als postmaker vast herkennen dat je bepaalde plaatjes apart legt voor die ene postvriendin omdat ze gek op vossen of rood is. Zo heb ik al mijn plaatjes en stickers op thema en of kleur gesorteerd en in mijn hoofd weet ik precies wie ik wat wil sturen. Toch bleven er altijd een bepaald soort plaatjes liggen – de allermooiste plaatjes waar ik geen post mee kon maken. Simpelweg omdat ik er maar één van had en hem té mooi vond om weg te sturen of omdat ik er niks passends bij had en er dus geen themapost van kon maken. Sinds ik journal gebruik ik die mooie plaatjes omdat het me zo’n vreugde geeft om die oh zo mooie plaatjes in mijn eigen journal terug te zien. Als ik door mijn journal blader zie ik álleen maar plaatjes en kleuren waar ik blij van word, het is zo’n persoonlijk boekje geworden!

Traveler’s Notebook

Ik gebruik wat ze noemen een ‘Traveler’s Notebook’ als journal, het merk Midori heeft deze leren covers ooit bedacht om op reis mee te nemen en in de verwisselbare boekjes je reisverslagen te schrijven, je tickets te bewaren, bonnetjes in op te plakken etc. Het kunnen wisselen van de inserts/boekjes is wat ik er zo handig aan vind. Je hebt een mooie (leren) kaft en de boekjes haal je er uit wanneer ze vol zijn. Er zitten elastieken in de kaft gebonden waarmee je de boekjes bij elkaar houdt. De Midori TN’s heb je in een regular (een smalle A5) en een passport formaat en persoonlijk vind ik dit te klein. Daarom ben ik overgestapt op een A5 Fauxdori, een Fauxdori is een handgemaakte, op Midori geïnspireerde Traveler’s Notebook. (faux=nep, dori=midori) Tegenwoordig heb je TN’s van verschillende merken en dus ook in verschillende maten. Dit is een handig overzichtje van de verschillende maten.

Faudori, journal

Mijn Fauxdori, een handgemaakte Traveler’s Notebook

elastieken

Elastieken in de fauxdori

Mijn TN is handgemaakt en van nep leer, eigenlijk vinyl want één groot nadeel van echt leer is hoe het krast. Grappig genoeg is dit precies wat anderen zo mooi aan een leren TN vinden maar ik heb zoals ik het zelf noem enorme krasangst. Ik vind al die krassen helemaal niks. Vandaar mijn keuze om voor deze mosgroene fauxdori van vinyl te gaan. Ik heb hem op Etsy gekocht en hij is in Spanje gemaakt door Cadeneta Notebooks. Ik ben er heel blij mee, hij heeft dubbele elastieken in de brede rug waardoor je er meer boekjes in kwijt kan en in de vakjes heb ik allemaal mooie papiertjes gestopt.

In mijn TN heb ik momenteel twee inserts/boekjes. De eerste heb ik zelf gemaakt van Crown Mill papier omdat ik nergens dé insert met het papier wat ik fijn vind voor stempelen én vulpennen kon vinden. Dus besloot ik er zelf één te vouwen/naaien van A4 papier, deze insert gebruik ik voor mijn dagelijkse journaling. Ik maak voor 3 a 4 dagen een dubbele versierde bladzijde en schrijf per dag kort wat er is gebeurd of wat ik wil herinneren. Het andere boekje is van Midori en gebruik ik voor het Project 2018. Hierbij journal je elke 2 weken met één letter, zo heb je na 52 weken alle letters van het alfabet gehad. Je mag zelf kiezen welk thema met die beginletter je gebruikt en hoeveel pagina’s je maakt, het project is vooral ter inspiratie en als leidraad. Erg leuk om te doen! Vooral omdat ik er nagenoeg niet bij schrijf kan ik helemaal los gaan met mooie plaatjes. En ik gebruik eens plaatjes die normaal zouden blijven liggen.  Mijn Midori project boekje zal naar verwachting eind April vol zijn en dan ruil ik hem om voor een het tweede boekje uit de set van 3 waar hij in kwam voor de volgende vier maanden. Mijn zelfgemaakte insert is ook rond die tijd vol en dan wil ik een Rhodia boekje gaan proberen. Deze heeft iets meer pagina’s dan de gebruikelijke inserts.

In dit filmpje kan je even meekijken in mijn TN:

En om het af te leren nog wat foto’s van pagina’s van afgelopen weken. In een volgend logje wil ik je graag meer uitleggen over de verschillende soorten journals die je hebt en de verschillende manieren van journalen. Mocht je daar vragen over hebben, stel ze vooral want dan kan ik ze meenemen in het volgende logje. Ook op de planning staat een logje met stap voor stap uitleg en filmpje hoe ik mijn pagina’s meestal maak. Tot die tijd plaats ik regelmatig foto’s op Instagram onder de #eenkijkjeinruchhaarjournal, je kan sinds kort ook tags volgen dus wil je niks missen – volg dan vooral! Je kan daar alles terug kijken tot ik ben begonnen met journalen, ook staan er flip through filmpjes van mijn eerste volle boekje tussen.

januari journal

Eerste dagen van januari

februari journal

Beginpagina van Februari

journal journal

journal

De D van Duif in mijn project 2018

beginpagina journal maart

De beginpagina van Maart

paars journal

Zin om met paars te werken

narcisjes journal

Narcisjes in mijn journal

Ik ben heel benieuwd of jij ook een journal bijhoudt en zo ja, wat voor een journal heb je en wat houd je er in bij?

Liefs, Ruchama