Tags

, , , , , ,

kerstkaarten

Kerstkaarten door Ruchama gemaakt

Ik was vastberaden: dit jaar zou ik geen kerstkaarten sturen. Nog meer dan vorige jaren voelde het de afgelopen weken alsof ik nu al tijd en energie te kort zou komen voor de decembermaand. In het nieuwe jaar zou ik, geïnspireerd door Sandie, iedereen op een onverwacht moment een ‘kerstkaartje’ sturen. Tot de decemberzegels, die ik voor het eerst in jaren écht mooi en leuk vind, van dit jaar bekend werden gemaakt en ik iets voelde kriebelen. Oeps! En voor ik het wist besloot ik niet alleen wél kerstkaarten te sturen, ik nam me voor ze ook nog eens zelf te maken. Iets wat ik nog nooit heb gedaan maar ik besloot toe te geven aan mijn eigen enthousiasme!

Op pinterest vond het idee van een Tim Holtz ‘doll’ met een sterretje in zijn hand. Hilarisch! De dolls van Tim Holtz zijn uitgesneden mensen van vintage foto’s, je hebt ze in de gewone en in de winterse set. Na een rondje googelen vond ik naast het setje Christmas dolls ook de Christmas snippets. Tim Holtz heeft setjes samengesteld met in een bepaald thema verschillende, al uitgesneden plaatjes afkomstig van vintage illustraties en papierwaren. Heel leuk om te gebruiken voor op je kaartjes, briefpapier of in je journal. Voor de kerstkaarten ben ik dus voor de dolls en de snippets in twee maten gegaan. De setjes worden bij verschillende Nederlandse hobbywinkels verkocht!

snippets

Tim Holtz Idea-Ology Christmas Ephemera

Geïnspireerd door alle mooie illustraties ben ik aan de slag gegaan en al snel bleek dat ik zoveel tijd en liefde in elke kaart stak dat ik in dit tempo nooit voor iedereen een handgemaakte kaart kon maken. Daar begon de strijd in mijn hoofd weer! Als ik dan toch kerstkaarten stuur, wil ik iedereen een kaart sturen, het liefst met persoonlijke tekst. En juist waar ik zo graag met mijn hart werk, vergeet ik nog wel eens trouw aan mézelf te zijn. Want zeg het feit dat ik je geen handgemaakte kaart stuur betekent toch niet dat ik je minder leuk of aardig vind dan die anderen? Nee! Het betekent dat ik de kaart die ik in mijn hoofd had nog niet heb kunnen maken en daarom schrijf ik je een persoonlijke kerstkaart.

Met het maken van de kerstkaarten ben ik gevoelsmatig dus eindeloos bezig. Ik blijf net zo lang schuiven en passen tot het goed voelt. Ben je benieuwd hoe ik mijn kerstkaarten heb opgebouwd? Ik laat het je vandaag in het kort zien en daarnaast mag je je laten inspireren door mijn kaartjes.

kerstkaarten

Detail van de kerstkaarten met ijzerdraad en sterretjes

Als basis ben ik voor papier met een glittertje of linnen gegaan in typische kerstkleuren en kraft. Het papier heb ik gewoon bij action, wibra en boekenvoordeel gekocht.

Elke kaart begon ik met een stuk papier gescheurd uit oude woordenboeken. Op deze eerste laag plaatste ik dan één groot plaatje of fotootje. Daarna ging ik aan de slag met oude postzegels, kleine plaatjes, labels, lakzegels, washi tape en stickertjes of sterretjes. Hieronder zie je een korte stap voor stap in foto’s van één van de kaarten.

stap

Stap 1. De basis van oude woordenboeken + één groot plaatje

stap 2

Stap 2. Detail als postzegels en tape toevoegen

stap 3

Stap 3. Een mooie lakzegel er op!

Ik heb nooit geweten dat het zó leuk is om je eigen kerstkaarten te maken. Wel kost het veel tijd en materiaal als je er net zo fanatiek voor gaat als ik dit jaar heb gedaan. Ik merkte dan ook al snel dat toen ik tussendoor vast begon aan het schrijven van wat kaarten, dat ik de puf niet had om ook nog uitgebreid te schrijven. Wat ik persoonlijk jammer vind maar daar tegenover staat dat de kaart met liefde is gemaakt en ik kies welke plaatjes of compositie ik bij iemand vind passen. Met een afstreeplijstje ging elke kaart op gevoel in de envelop voor die ene persoon, dat was óók heel leuk om te doen!

Tip! Pas na het maken van de eerste twintig kaarten bedacht ik me dat ik ze kon scannen of fotograferen om ze daarna af te laten drukken als foto. Zo hoef je er maar één of een paar te maken en heb je tóch je persoonlijke kerstkaart.

Hieronder even wat foto’s met een aantal van de kaarten die ik heb gemaakt. Voor het ponsen van de letters heb ik het word punch board van We R Memory Keepers gebruikt.

Christmas Dolls

Kerstkaarten met de Christmas Dolls van Tim Holtz

winterse stijl

Een kerstkaart in winterse stijl

gouden kaartjes

Gouden kaartjes

plaatje

Plaatje van een oud kaartje geknipt

blauwe kaart

Een blauwe kaart tussendoor

blauwe kaart

en nog een blauwe kaart

snippets

Snippets met dolls gecombineerd

favorieten

Twee van mijn favorieten

Maak jij je eigen kerstkaarten? Durf jij te kiezen voor het niet sturen van kaartjes en op een ander moment met jouw aandacht en liefde te strooien? Of ben je wel eens begonnen met kerstkaarten schrijven en voelde het zo als een verplichting dat je er liever mee was gestopt? Vergeet niet trouw te zijn aan jezelf, doe wat goed voelt voor jou!

Liefs, Ruchama