Tags

, , , , , , ,

Foto van Foto van het artikel over liefde voor cassettes van Marten de Jongh  in de Tubantia van vrijdag 18 januari

Foto van het artikel in de Tubantia van vrijdag 18 januari

Op vrijdag 18 januari stond er een artikel in TC Tubantia over de liefde voor cassettes. Marten de Jongh vraagt zich daarin af waar toch die hang naar oude spullen en overleefde technieken vandaan komt. Hij komt met prachtige voorbeelden die herkenbaar zullen zijn voor postliefhebbers en noemt zelfs de handgeschreven brief!

Charme

Volgens Marten past de comeback van het cassettebandje in een trend. Hij noemt bijvoorbeeld ook platenspelers en lp’s die gretig aftrek vinden. Maar hij vraagt zich af wat een mens in hemelsnaam nog met cassettebandjes moet. Hij herinnert zich de nadelen, maar volgens Thomas Baur van De Bandjesfabriek verklaart dat misschien wel de charme ervan. Hij weet dat mensen graag iets tastbaars in handen hebben en zegt daarover in Trouw: ‘Het imperfecte geeft de emotie.’

Tastbaar

Dat tastbare is voor mijzelf één van de belangrijke kwaliteiten van handgeschreven brieven. Ook voor Marten is dat een belangrijke factor in zijn overwegingen.

Iets tastbaars, dat wordt een schaars goed als we muziek straks alleen nog digitaal beluisteren en al onze boeken inruilen voor een e-reader. Verdraaid handig en comfortabel hoor, die moderne technieken, ik maak er zelf ook graag gebruik van. Maar wat als het waar is dat een mens niet meer is dan de optelsom van zijn herinneringen? Hoe zijn die herinneringen nog te koesteren als het verleden ongrijpbaar wordt, als handgeschreven brieven er niet meer zijn en e-mails verloren gaan? Hoe moeten historici over een paar eeuwen deze tijd dan duiden?

Reminder

De mooie woorden van Marten raakten mijn liefde voor post aan. Als post op deze manier in de media of in boeken wordt genoemd, laat het mijn hart sneller kloppen. Misschien herken je dat als postliefhebber wel. Bovendien werkt dit artikel voor mij als een reminder. Soms is het inderdaad verdraaid handig en comfortabel om mijn telefoon te pakken als ik -snel- iets wil delen. Marten herinnert me eraan mijn pen te pakken en te kiezen voor echte, handgeschreven brieven.

Ben je benieuwd naar het hele artikel? Ik kon het online niet vinden. Maar misschien is dat ook wel de charme ervan. Als je echt nieuwsgierig bent, moet je op zoek gaan naar een tastbare, papieren krant! Je vindt het artikel op pagina 25 in de Tubantia van vrijdag 18 januari jongstleden.

Lieve groetjes,

Nienke