Tags

, , , ,

Als de Stempelfabriek aan de Postfabriek vraagt of ze misschien een stempels willen ontvangen om daar een blog over te schrijven, dan zijn we alleen om de naam al natuurlijk enthousiast. Aangezien we nog de wens hadden om onze postbode bedankt stickertjes ook in stempelvorm te bezitten, was het een match made in heaven.

Stempels van Stempelfabriek

Op weg naar een Postbode Bedankt stempel

De wens voor zo’n stempel hadden we al een hele tijd en toch hebben we deze nog nooit laten maken. We moeten heel eerlijk bekennen dat de réden hiervan is dat we telkens vastliepen op de sites waar het kan. Want hoe maakten we van die sticker voor onze neus nou een afbeelding waar een stempel van gemaakt kan worden? Meestal spannen we anderen voor ons karretje om zulke dingen voor ons te regelen en ook dit keer leverde iemand anders het bestandje aan wat wij door konden sturen naar de Stempelfabriek. Maar, we kunnen moeilijk onze lezers tippen om een eigen stempel te laten maken terwijl we zélf al een drempel voelden doordat het -hoe- ons niet zo duidelijk was. We laten dus vandaag niet alleen zien wat de Stempelfabriek te bieden heeft, maar delen ook wat wij ontdekt hebben over de mogelijkheden voor het aanleveren van een stempelafbeelding.

Stempels van de Stempelfabriek

Je kunt bij de Stempelfabriek allerlei soorten stempels laten maken. Wij kregen drie zelf inktende stempels cadeau (voor alledrie eentje) in rood, zwart en blauw. Het is ook mogelijk om houten stempels te laten maken. Aangezien je uit allerlei formaten en vormen kunt kiezen (rechthoekig, vierkant, rond) zijn de mogelijkheden eindeloos. Wel adviseren wij voor het gebruik van post de houten stempels, omdat je dan zelf je inktkleur kunt kiezen en dus aan kunt passen aan je post. Ook zijn wij nog een beetje zoekende hoe we de zelfinktende stempel helemaal goed laten inkten, iets waar je bij een houten stempel meer controle over hebt.

Post stempels en accessoires bij de Stempelfabriek

Naast dat je zelf stempels kunt ontwerpen en laten maken, verkoopt de Stempelfabriek ook een aantal stempels te gebruiken voor het versturen van je post via PostNL. Nou kun je natuurlijk niet zomaar je post stempelen als “port betaald”, maar een priority stempel gebruiken kan wel. Je koopt de priority stempel al voor €9,95. Ook verkoopt de Stempelfabriek allerlei soorten inkt en andere accessoires. Of denk aan een datumstempel om je post te dateren.

Het aanleveren van je eigen stempelontwerp

Als je handig bent met ontwerp-programma’s heb je al voldoende aan de handleiding van de Stempelfabriek zelf. Je vindt deze hier. Als dit echter nog niet helder is voor jou (zoals voor een aantal van ons), heb ik wat screenshots gemaakt van mogelijke aanleveropties.

Optie 1: Stempel met getypte tekst via Word
Wil je een stempel met tekst laten maken, dan kun je deze gemakkelijk maken via Word. Je kunt in Word je tekst typen en dan gaan stoeien met lettertypes, lettergrootte, dikgedrukt/schuingedrukt/onderstreept en positie. Heb je bijv. een stempel van twee regels, dan kun je voor elke regel een lettertype en/of lettergrootte kiezen. Hieronder heb ik een screenshot gemaakt zodat je er een beeld bij hebt. Let wel: ik werk zelf op een macbook, werk je met windows kan het er bij jou net wat anders uit zien!

Let erop dat je je ontwerp wel groot genoeg maakt, zodat de kwaliteit voldoende is om er een stempel van te maken. Als jouw lettertype heel klein is, moet de stempelfabriek het uitvergroten en gaat de kwaliteit verloren. Zorg dus dat je ontwerp niet kleiner is dan het formaat van je stempel! Als je tevreden bent, kun je het word document opslaan als PDF. Ga daarvoor naar bestand, opslaan als en selecteer dan .PDF. Zie de screenshot hieronder. (Ook dit kan er bij jou net anders uitzien als je met Windows werkt).

Optie 2: tekststempel met behulp van het sjabloon van de Stempelfabriek
Je kunt op de site van de stempelfabriek ook gebruik maken van hun sjabloon, als je er zelf met Word niet uitkomt. Je krijgt deze optie pas als je je stempelvorm, formaat en hoeveelheid regels hebt geselecteerd. Voorbeeld: klik op houten stempels -> stempel rechthoekig -> 3 regels -> 25x10mm -> winkelmandje (op de afbeelding hieronder zie je het winkelmandje rechtsonder).
In je winkelmandje kun je rechts kiezen om je eigen ontwerp te uploaden (dan moet je een bestand aanleveren, zoals het PDF bestand wat ik bij optie 1 beschrijf) of je kunt kiezen een sjabloon te gebruiken. Bij het sjabloon “eigen ontwerp” kun je zelf een lettertype en formaat kiezen, de andere sjablonen staan qua lettertype al vast en hoef je alleen je eigen tekst in te typen. Het eigen ontwerp sjabloon ziet eruit zoals hieronder.

Door bovenin op ‘PDF controle stempelafdruk’ te kiezen, kun je telkens controleren of jouw ontwerp eruit ziet zoals je wil voordat je je bestelling plaatst. Je hebt hier beperkte keuze uit een aantal lettertypes.

Optie 3: stempel van eigen ontwerp
Omdat mijn scanner het niet doet heb ik hierbij helaas geen screenshots kunnen maken. Maar wil je nou een stempel laten maken van iets wat je met bijv. handlettering hebt gemaakt of een stukje tekst in jouw of andermans handschrift, kun je dit doen door het in te scannen. Zorg dat je ontwerp zwart-wit is zonder schaduwen. Een stempel heeft natuurlijk alleen vlakken mét inkt en zonder inkt, dus een ontwerp wordt alleen mooi als hij uit echt alleen twee kleurtinten bestaat. Zorg ook weer dat je ontwerp groot genoeg is (liever wat te groot dan te klein) en scan hem in op zo hoog mogelijke kwaliteit. Het bestand wat je dan hebt kun je ook weer aanleveren bij de Stempelfabriek.

Extra optie: een eigen lettertype gebruiken
Onze postbode bedankt stempel is natuurlijk gemaakt met een lettertype wat niet standaard is. Wil je nou andere lettertypes gebruiken dan degene die je standaard kunt kiezen in Word is het ook mogelijk om lettertypes te kopen en toe te voegen in Word. Wij hebben hier zelf niet zoveel verstand van, maar hebben wel deze uitleg gevonden op internet.

Wij zijn in elk geval enthousiast en gaan nog eens goed nadenken welke stempels we graag zouden willen hebben. Ondertussen kunnen we in elk geval alvast aan de slag met onze gloednieuwe Postbode Bedankt stempels. Zoals je ziet op de foto’s is er al wat vrolijke post de deur uit gegaan!

Wat voor stempel zou jij graag laten maken? Mocht je het uit gaan proberen horen we heel graag jouw ervaringen!

Liefs,
Kim