Tags

, , ,

Nederland heeft behoefte aan dialoog. Juist in deze tijd is het belangrijk om verhalen te delen. Het schrijven van brieven vertraagt en verbindt. Schrijven naar de Toekomst zorgt voor ontmoeting, dialoog en nuance. Dit brievenproject koppelt mensen via brieven die elkaar anders niet zouden tegenkomen. Zij schrijven over leven in tijden van Corona; over dat wat om hen heen gebeurt, over wat er was, wat er is en over hoe zij de toekomst zien.

Schrijven naar de Toekomst

Deze afbeelding komt van de Facebookpagina van Schrijven naar de Toekomst. Er staat: “Met een brief houd je afstand, maar komen toch dichtbij.”
Afbeelding: Facebookpagina van Schrijven naar de Toekomst

Schrijven naar de Toekomst is een brievenproject voor iedereen, de stem van Nederland in een kunstproject. Iedereen, dus ongeacht leeftijd, achtergrond of schrijfniveau. Elke stem is belangrijk, ook die van jou!
Schrijven naar de Toekomst vangt de tijdgeest en verbindt onbekenden via brieven. Ruim 160 brievenschrijvers doen al mee en iedere dag melden zich nieuwe aan. Je schrijft met iemand die speciaal voor jou wordt uitgezocht. Via brieven daag je elkaar uit om de diepte in te gaan en te zoeken naar woorden voor wat er speelt.

Hoe het begon

Deze afbeelding komt van de Facebookpagina van Schrjven naar de Toekomst. Er staat: “Omdat ik geloof dat het in deze tijd extra belangrijk is om echt verbonden te zijn met elkaar en om écht te tonen wat er van binnen leeft.”
Bron afbeelding: Facebookpagina van Schrijven naar de Toekomst

In Maart van 2020 overviel Corona ons en stond alles plots stil. We bleven thuis, mochten elkaar niet opzoeken en hielden afstand. Dat triggerde initiatiefnemer Marilien Mogendorff. Zij noemt zichzelf theatermaker, maar ze maakt van alles. Theater, teksten, culturele projecten met een kunstuiting, lessen voor kinderen en volwassenen en een hoop plannen. Daarnaast maakt zij grappen, vrienden, eten én brieven. Marilien schrijft veel brieven. Dat doet ze al van jongs af aan en dat komt steeds weer terug. De laatste jaren gebruikt ze het ook in haar werk. Ter inspiratie, of als basis voor haar projecten, zoals Schrijven naar de Toekomst. Om Marilien heen is een team ontstaan van mensen die haar idee omarmen. In het colofon lees je meer over wie zij zijn en welke rol de brief in hun levens speelt.

Het voelde als een nieuw tijdperk, een tussenwereld waar iets nieuws zou ontstaan. En waarom zouden we die niet samen maken, door na te denken over de toekomst en hoe we die wereld willen inrichten. Binnen een week na de lockdown besloot ik dat dit het moment was om vast te leggen wat dit alles met de mensen deed. Hoe hun levens veranderden. Het was tijd om brieven te schrijven.

Marilien Mogendorff

De kracht van brieven

Deze afbeelding komt van de Facebookpagina van Schrijven naar de Toekomst. Er staat: “Als een reep chocola die ik bewaarde voor een speciaal moment, lag jouw brief op me te wachten.”
Fragment uit een brief van Xavier uit Amsterdam

Schrijven naar de Toekomst gelooft in de kracht van brieven schrijven. Het vertraagt en zorgt voor dialoog, begrip en nuance. Die kracht is voelbaar!

Brieven schrijven is een medium dat opnieuw gewaardeerd wordt in dit digitale tijdperk. Onderzoeken hebben aangetoond dat schrijven goed is voor de werking van ons brein. En het heeft nog vele andere voordelen. Met het schrijven van brieven ontstaat er een diepgaande uitwisseling van uiteenlopende ideeën, fantasieën en gedachten tussen mensen; het traint onze creativiteit en ons voorstellingsvermogen. En schrijven vraagt tijd, tijd om stil te staan, na te denken en te merken hoe jij en de ander de dingen ervaren. Het wachten op een brief is als het uitstellen van een behoefte, iets dat we allemaal een beetje verleerd zijn, als een spier die we vergeten zijn te trainen. Doordat we er de tijd voor nemen, vormt het schrijven van brieven het langzame tegengif voor alle snelle, ongenuanceerde meningen die we over ons uitgestort krijgen op social media.

Schrijven naar de toekomst

Hoe werkt het?

Jij geeft je op en het team achter Schrijven naar de Toekomst zoekt een geschikte schrijfpartner voor je uit. Dat doen ze op basis van een aantal simpele vragen en zoeken expres iemand uit die niet op jou lijkt. Jullie gaan brieven schrijven aan elkaar, op papier of via e-mail. En sturen daarbij een kopie van de brieven aan Schrijven naar de Toekomst. Als jullie allebei drie brieven hebben geschreven, gaan de mensen achter Schrijven naar de Toekomst met jullie in gesprek over hoe zij de brieven op de website gaan zetten.

Deze afbeelding komt van de Facebookpagina van Schrijven naar de Toekomst. Er staat: “Schrijven is vertragen. Dit project daagt mij uit dat te doen.”

Dit project is voor iedereen die zich aangesproken voelt en brieven wil schrijven. Ze zoeken zo divers mogelijke schrijvers. Iemand wiens stem wellicht nog nooit is gehoord, maar die wel een verhaal heeft. Iemand met gedachten over wat er nu gebeurt en hoe het leven anders kan. Of iemand die nu gewoon van zich af wil schrijven. Maar ook mensen met een expertise. (Dwars)denkers uit de samenleving. Visionairen, schrijvers, kunstenaars, bekend en minder bekend, die ons via hun briefwisseling meenemen in hun denkwereld. En waar schrijven een probleem is, denken de makers van Schrijven naar de Toekomst mee over hoe het anders kan: een ghostwriter, een ingesproken brief of een tolk.

Steun

De brieven willen ze met de wereld delen. En daar is jouw steun hard bij nodig. Om te zorgen dat de brieven voor een groot publiek toegankelijk zijn, wordt er aan een platform gebouwd; een website. Met jouw financiële steun kunnen ze ervoor zorgen dat er meer verschillende schrijvers mee kunnen doen, de brieven goed leesbaar zijn én te beluisteren. Lees er meer over op een speciale pagina voor deze crowdfunding campagne.

En ze willen dat het verhaal van Schrijven naar de Toekomst als een lopend vuurtje gaat. Op de website vind je een aantal tips voor online en offline acties die jij kunt doen om daarbij te helpen. Zo kan je online onder andere de Facebook en Instagram pagina’s van Schrijven naar de Toekomst volgen en delen. Maar dat kan natuurlijk ook per post! Schrijf een brief of kaartje naar een vriend en deel je verhaal. Op deze manier worden zij verrast met een cadeautje in de brievenbus en zien ze meteen hoe leuk brieven zijn. Als superfan krijg je 5 kaarten thuisgestuurd. Hier vind je een e-mailadres waarnaar je je adres kunt sturen om de kaarten te ontvangen.

Amsterdam Museum

In de digitale tentoonstelling Corona in de Stad toont het Amsterdam Museum de impact van het coronavirus op de stad Amsterdam en haar bewoners. Uit de honderden brieven werden acht correspondenties geselecteerd tussen mensen uit Amsterdam en mensen die in de rest van Nederland wonen en in de collectie opgenomen. In de tentoonstellingszaal van Schrijven naar de Toekomst kan je de brieven lezen én beluisteren. Dan krijg je een indruk van dat waar aan gewerkt wordt. Lees en luister bijvoorbeeld de brieven van Petra en Laurens. Petra schrijft Laurens vanuit IJmuiden en geeft in haar brief een schets van haar leven en blikt vooruit naar hoe de toekomst eruit zou zien als het aan haar ligt. Laurens neemt in zijn brief zijn eigen gedrag en gedachten onder de loep. De verschillende brievenschrijvers nemen je via hun briefwisselingen mee in de denkwereld van een onbekende. Een prachtige kans om samen te vertragen en ruimte te maken voor begrip en nuance!

Op de website, Instagram en Facebook pagina en in de tentoonstellingzaal van Schrijven naar de Toekomst zijn al verschillende brieven (of fragmenten) te lezen én te beluisteren. Misschien binnenkort ook jouw brief?

Met heel veel liefs,

Nienke

PS Wat echt heel jammer is… Als dit prachtige project het streefbedrag niet haalt, mogen ze het nu al opgehaalde bedrag niet houden. Dus doneer nú nog, voor het einde van het jaar en maak mogelijk dat ze blijven bestaan.