Tags

, , , , , , , , , , , ,

Ruim een jaar geleden ontving ik post van Katelijne, daarin had ze borduurkarton gebruikt. Ze had wat vellen gevonden in de Kringloop en heel simpel maar zo leuk een kaartje met de hoek op een wat groter stukje borduurkarton gestrikt. Afgelopen najaar zag ik een borduurkarton pakketje bij Pipoos liggen en kon het dan ook niet laten om mee te nemen en te ontdekken wat je er nog meer mee kan op postgebied. In het pakketje zitten 10 verschillende kleuren en wat patroontjes. Met een patroontje kan je een leuk kaartje of schilderijtje maken. Dit keer heb ik gekozen voor een boekje waar ik een brief in kan schrijven!

DSC_0019

Wat heb je allemaal nodig? Borduurkarton (misschien werkt iemand in je familie of vriendenkring in het onderwijs, daar gebruiken ze het ook!), een schaar, een naald en borduurgaren (ik heb de voorraad van mijn mams geplunderd, maar Pipoos heeft ook (helaas wat duurder) garen en bij Action vind je een goedkoop setje) en papier in de kleuren die je wilt gebruiken. Wanneer je met 1 kleur draad tegelijk werkt kan je ook prima haakkatoen gebruiken! Dit vult mooi op en is een stuk goedkoper dan borduurgaren. Katoen kan je niet splijten, als je de draden splijt trek je ze zo stuk. Helemaal onderaan deze post, zie je twee werkjes wat ik met Catania haakkatoen heb gemaakt.

Ik kies er voor om een regenboogboekje te maken. Niet alleen omdat het vrolijk staat maar het geeft ook snel effect zonder dat je een heel patroon hoeft te borduren. Als eerst knippen we het boekje op maat. Ik gebruik dubbelgevouwen A5papier en houd een randje er om heen over. Ik hou 21 gaatjes breed en 30 gaatjes hoog over om te borduren. 

2 DSC_0023

Daarna vouw ik de vellen papier die ik wil gebruiken dubbel. Ik gebruik van elke kleur 1 A5je en leg ze op de kleuren van de regenboog. Wanneer het stapeltje dubbel is gevouwen zie je dat de binnenste vellen wat uitsteken. Ik kan me hier ontzettend aan ergeren dus snij ze er af. Hierna stip ik even het midden aan waar ik straks gaatjes wil hebben om het papier aan het borduurkarton te borduren.

4

DSC_0039

6

Het boekje is klaar om straks in elkaar gezet te worden, eerst is het tijd om te borduren! Je kan er voor kiezen echt een kruissteek motief te borduren. Als je op google zoekt vind je ontzettend veel leuke patroontjes, wanneer deze niet te groot zijn, kan je deze prima gebruiken! Deze keer borduur ik een tekst op de kaft en gebruik daarvoor alle kleuren draad bij elkaar.
8

Een borduurdraad bestaat uit 6 bij elkaar gesponnen draadjes. Omdat 7 x zo’n draad bij elkaar veel te dik word splijt ik de draden. Ik gebruik drie draadjes van elke kleur. Ik begin met een draad van 45 cm van elke kleur. Wanneer je in het midden van de draad de drie draadjes bij elkaar pakt, kan je de andere drie draadjes naar beneden stropen. De ene keer gaat dit heel makkelijk, de andere keer gaat de draad in de knoop omdat hij ronddraait. Hoe vaker je dit doet, hoe handiger je er in wordt. Soms is het een kwestie van met grof geweldig die draad naar beneden trekken en de andere keer weer met beleid de draad recht draaien zodat ze er makkelijk af kunnen glijden. Ik raad je dan ook aan om niet met restjes van kleuren te werken. Zorg dat je voldoende kleur hebt, dan kan zoiets ook een keer mis gaan zonder dat het invloed heeft op je werk. Wanneer je van elke kleur de drie draadjes over hebt gehouden doe je ze bij elkaar en maak je er 1 draad van.
9 DSC_0057Nu kunnen we dan echt gaan borduren! Wanneer je met een patroontje werkt kan je precies zien waar je moet beginnen. Omdat ik dit zonder patroon doe tel ik van te voren even uit hoe groot ik mijn letters wil hebben en hoe dit het mooiste uitkomt op het karton. Op de meest simpele manier borduur ik de letters er op. Tijdens het borduren draai ik af en toe de draad zodat je zo veel mogelijk kleurwisseling ziet! En de achterkant? Dat wordt een lekker zootje en let ik verder niet op. Aan het einde plak ik hier weer een papiertje over!1113

Met een draad van 45 cm red ik het ruim om het woord ‘liefs’ te schrijven. Ik red ‘xxx en’ niet met 45 cm. Deze draad zou je dus langer kunnen maken. Maar ik heb halverwege gewisseld naar nog een draad en het restje gebruik ik later voor het strikje om het papier vast te maken. Nadat de tekst klaar is wil ik nog een leuk randje en maak een regenboograndje. Hiervoor kan je een gewone draad gebruiken en hoef je niks te splijten. Het randje maak ik door per kleur de hele rand af te werken en daarna de volgende kleur te doen.

14 15 16

De kaft is klaar dus nu kan je het boekje in elkaar zetten. Met het restje draad zet ik de velletjes papier aan het karton vast en maak er een simpele strik in. Je zou ook de hele rand kunnen stikken of meerdere strikken kunnen maken. 17 18 19

Om de draden aan de binnenkant weg te werken plak ik er een velletje papier op. Om het rustig te houden kies ik voor groen, maar je zou ook juist een afstekende kleur kunnen nemen. Je kan het beste dubbelzijdig tape gebruiken zodat er geen lijm door de gaatjes naar voren komt. De randen van het papier kan je gemakkelijk wegknippen. 20 21

Het boekje is klaar om te beschrijven! Toch kan ik het niet laten wat regenboogkleurtjes tape en stickers er bij te pakken en de bladzijdes te versieren. Dit geeft een snel maar leuk effect. Een mooie quote in het thema van het boekje maakt het natuurlijk helemaal af. Je kan ook kleine envelopjes op de bladzijdes plakken en hier bijvoorbeeld een zakje thee, stickers of een mini briefje in mee sturen. Zo’n kleine verrassing is altijd leuk!22  24 23

Ik vind het zonde om zoiets fleurigs in een dichte envelop te versturen dus freubel een envelop van een sheet. Je hebt sheets in stevig en wat slappere kwaliteit. Voor deze heb ik een wat stevigere gebruikt. Je kan ook perkamentpapier gebruiken. Dit is wat melkachtiger, maar kan ook erg mooi zijn!
25

Zo’n boekje is natuurlijk hartstikke leuk om te borduren en te verzenden. Op deze manier letters borduren is erg makkelijk. Maar je kan eindeloos variëren. Je kan de letters ook met kruissteekjes zetten. Om nog wat inspiratie op te doen laat ik zien wat ik met het patroon van het roosje, wat bij het pakket zat heb gedaan. Ik heb hier ook een boekje van gemaakt maar je zou er ook prima een kaartje van kunnen maken!27

Om je themapost helemaal af te maken en vooral als je weet dat de ontvanger dol is op een bepaald dier, bepaalde kleur of stijl is het helemaal leuk om iets persoonlijks te maken. Dit pandabeertje heb ik voor Anne geborduurd en tot een schilderijtje omgetoverd door een gehaakt randje te maken.
26

Je kan dus genoeg leuke dingen maken van borduurkarton en hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn! Hebben jullie het wel eens gebruikt en wat maak jij er graag mee?

Liefs, Ruchama