Tags

, , , , , , , , , , ,

Waterverf

 

Waterverf stond al een hele tijd op mijn verlanglijstje, dus toen ik deze bijzondere waterverf tegenkwam in de webshop van Greenjump was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Inmiddels ben ik de gelukkige eigenaresse van deze prachtige verf. Vandaag vertel ik wat deze verf zo bijzonder maakt en laat ik meteen een paar probeerseltjes met waterverf zien.

 

Onze natuur zit vól met kleur, dat blijkt wel. Want wat deze verf van het merk ökonorm zo bijzonder maakt is dat de kleuren gemaakt zijn van natuurlijke kleurstoffen. Dat maakt de kleuren anders dan bij gewone verf. Zelf vind ik de kleuren juist een stuk mooier doordat ze ook een natuurlijke uitstraling hebben en mooi diep zijn.

Opendoosje

 

De kleuren zijn van de volgende natuurlijke kleurstoffen gemaakt:
Geel: Wilde saffraan
Oranje: Kaapse jasmijn
Roze: paprika
Rood: rode biet
Paars: vlier
Donkerblauw: rode kool
Blauw: Japanse blauwalg
Groen: bladgroen
Lichtgroen: brandnetel
Lichtbruin: saffloer
Bruin: karamel
Zwart: houtskool

Hoe bijzonder is dat? Om gewoon te verven met paprika en rode kool, brandnetel en karamel? Het kwastje is gemaakt van onbehandeld paardenhaar. De verf is niet heel goedkoop, je betaal voor het doosje €19,95. Maar als je bedenkt hoe lang je ermee kunt doen en ziet hoe mooi de kleuren uitkomen op papier, is het de prijs zeker waard! Want ookal is het waterverf, op papier zijn de kleuren alles behalve erg waterig. En wil je juist wel dat waterige effect, dan meng je in het dekseltje wat extra water door je verf en bereik je dat alsnog.

Zelf heb ik nog bijna geen ervaring met waterverf dus wist ik ook niet zo goed wat ik er mee moest doen. Het doosje lag dan ook een tijdje onaangeroerd in een lade in mijn knutselkastje. Maar toen ik de verf eenmaal pakte en er een beetje mee ging kliederen kwamen de ideetjes al snel. Een paar heb ik er direct uitgevoerd voor dit blogje.

De simpele start maakte ik door een kleurplaatje wat ik nog had liggen in te kleuren. Hier kun je al goed zien hoe mooi de kleuren zijn en dat je ze donkerder of lichter kunt maken door meer of minder water door de verf te mengen.
Kleurplaatje

Ook kun je op een hele simpele manier al een leuk effect bereiken op bijv. een enveloppe, zoals ik hier heb gedaan. Zoals je ziet ben ik nog geen groot verftalent, maar het is een begin!
Enveloppewaterverf

Nu kreeg ik de smaak te pakken en werd het tijd voor meer kleurtjes! Geïnspireerd op een ideetje wat ik tegenkwam op Pinterest, verfde ik ballonnen. Hier plakte ik een meisje dat ik uit een tijdschrift knipte bij en tekende ik met zwarte stift de lijnen omheen ná het verven. Ook deze uitvoering kan nog wat perfectionering gebruiken, maar het effect is dus al heel snel leuk zelfs al ben je geen verftalent. En kijk die kleuren!
Ballonnen

En als laatste ging ik voor een wat abstractere aanpak. Ik verfde vlakken kleur op een dubbelgevouwen kaart, die ik met wat extra water in elkaar liet overlopen en sneed er drie langwerpige raampjes uit. Aan de binnenkant van de kaart schreef ik met de waterverf (het kwastje heeft zo een mooi dun puntje, dat je er ook goed mee kunt schrijven!) een quote achter de raampjes.
Colouryourlife

Zoals je ziet.. Zelfs als je geen ervaring hebt met waterverf en ook geen talent hebt voor tekenen of schilderen kun je toch al snel een leuk effect bereiken! Het laat ook maar eens zien dat creatief zijn soms gewoon een kwestie is van uitproberen en experimenteren. Het lijkt soms misschien alsof we hier achter de schermen alles wat we laten zien bij voorbaat ook al kúnnen, maar heel eerlijk: dat is helemaal niet zo! Veel blogjes zijn het resultaat van experimenten en toevallige ontdekkingen.

Met de waterverf valt er ook nog een heleboel te ontdekken, dus er komt vast nog eens een vervolg op deze blogpost. Mochten jullie nog leuke manieren ontdekken om te spelen met waterverf, deel ze met ons!

Liefs,
Kim