Tags

, , , , , , , , , ,

Op Pinterest komen de meest leuke ideeën voorbij, zo zag ik ook het Moleskine Postal Notebook. Moleskine is een bekend merk schrijf en tekenboekjes. Zij kwamen op het idee om een boekje en een envelop te combineren. Een notitieboekje met slechts vier bladzijdes wat na het beschrijven tot een envelop dichtgevouwen kan worden. Hartstikke leuk idee! Maar vier bladzijdes? Dat zijn er voor mij veel te weinig… en gemiddeld €5,- voor een boekje betalen wat ik ook zelf kan maken vind ik zonde. Dus gaan we zelf aan de slag en maken we onze eigen postboekjes!

Namaak Moleskine Postal Notebook 1 Namaak Moleskine Postal Notebook 6

Wat heb je nodig?

 • Een stevig stuk papier of karton voor de kaft
 • Wat dunner papier voor de vulling
 • Een opengevouwen envelop
 • Een potlood, watervaste pen en een schaar
 • Eventueel stickers en tape ter versiering
 • Eventueel een ronde hoekenpons

Ik gebruik stevig A4 kraftkarton omdat ik kraftboekjes erg mooi vind en combineer dit met luchtpostpapier om het airmail thema helemaal af te maken. Je kan de kaft en de binnenkant natuurlijk in alle kleuren en soorten papier maken! Zorg er alleen voor dat de kaft wat steviger is. Een standaard envelop past net niet opengevouwen op een A4 vel. Daarom heb ik gekozen voor een iets kleinere envelop en besloten de zijflappen af te snijden. Dit heeft geen gevolg voor het postboekje.

 1. Scheur de envelop los en vouw hem weer dicht. Teken de rechthoek aan de onderkant van het papier – dit wordt de achterflap.
 2. Houd de envelop dicht en teken aansluitend boven het andere rechthoek, nog een rechthoek – dit wordt de voorkant.Namaak Moleskine Postal Notebook 2Namaak Moleskine Postal Notebook 3
 3. Vouw de zijflappen uit en teken deze tot aan de rand van het papier.
 4. Als laatste vouw en teken je de bovenflap.
 5. Knip het postboekje uit en vouw de lijnen.Namaak Moleskine Postal Notebook 4Namaak Moleskine Postal Notebook 5

De kaft van het postboekje is nu klaar. We gaan nu de binnenkant maken. Ik gebruik luchtpostpapier van A4 formaat. Ik heb meerdere vellen op elkaar 1 x dubbel gevouwen en de (gevouwen) rand er af gesneden.

Namaak Moleskine Postal Notebook 7

Hierna heb ik de twee stapeltjes op elkaar gelegd en weer dubbel gevouwen. Afhankelijk van de maat envelop/kaft die je hebt gemaakt en welk papier je voor de binnenkant gebruikt moet je even kijken of het papier past of bijgesneden moet worden. Ik vind het mooi om de hoekjes af te ronden met een ponsje.

Namaak Moleskine Postal Notebook 8 Namaak Moleskine Postal Notebook 9Namaak Moleskine Postal Notebook 10

Nu de binnenkant op maat is gesneden kan je hem vast maken. Dit kan je heel simpel doen met een nietmachine maar ik vind een stukje draad wel mooi staan. Ik meet even het midden af en prik twee gaatjes. Neem een stukje draad of garen, een naald en prik het draad vanuit het midden door de blaadjes en kaft heen. Omdat de kaft van het postboekje ook de envelop is doe ik het knoopje aan de binnenkant.

Namaak Moleskine Postal Notebook 11 Namaak Moleskine Postal Notebook 12

In principe is je boekje nu klaar om te beschrijven en eventueel te versieren. Zoals je ziet lijkt het postboekje net een gewone envelop en zal het openen voor de ontvanger zeker een verrassing zijn. Ik heb best zwaar papier voor de kaft en juist heel licht papier voor de vulling gebruikt. Hierdoor weegt het boekje maar 21 gram. Als ik een andere kaft had gebruikt had ik het postboekje voor 1 postzegel kunnen verzenden.

Namaak Moleskine Postal Notebook 13 Namaak Moleskine Postal Notebook 14 Namaak Moleskine Postal Notebook 15

Mijn postboekje maak ik in Airmail stijl en teken als eerste met een watervaste stift de lijntjes voor het adres. Hierna kies ik bijpassende postzegels uit en versier het postboekje met een stickerset en stempelset van Cavallini & Co. De randen heb ik met een beetje Distress Inkt bewerkt.

Namaak Moleskine Postal Notebook 16Namaak Moleskine Postal Notebook 19

Nu de buitenkant klaar is, vind ik het wel zo leuk om de binnenkant ook wat op te leuken. Op de binnenkant van de kaft schrijf ik een mooie quote over brieven schrijven en door het hele boekje heen plak ik wat tape & stickers en stempel wat! (Al zie ik nu pas op de foto dat ik de quote op de achterkant heb geschreven i.p.v. aan de voor/binnenkant van de kaft hihi)

Namaak Moleskine Postal Notebook 18

Wanneer je helemaal klaar bent kan je de twee zijflappen en de achterflap over het papier heen vouwen. Hierna vouw je de bovenflap er over heen en plakt deze vast. Ik vind zelf een stukje dubbelzijdig tape wel fijn voor de zekerheid en plak er voor de sier nog een leuke sluitzegel op uit dezelfde stickerset.

Namaak Moleskine Postal Notebook 17

Dit boekje is dan wel helemaal in Airmail stijl, maar je kan er alle kanten mee op. Je kan mooie heldere kleuren gebruiken, printjes, pasteltinten. Of wat dacht je van een verjaardagsboekje? Leuk slingertje er in, confetti!, een plat kadootje er bij. Helemaal leuk toch? Of gewoon een mooie lakzegel op de achterkant en klaar!

Liefs, Ruchama