Tags

, , , , , , ,

Verschillende hoekjes van kaarten

Verschillende hoekjes

Acht jaar geleden inspireerde Nienke me om zelf enveloppen te vouwen en kaartjes te maken van uitgeknipte plaatjes. Ik heb een lade vol mooie plaatjes en een bak vol gekleurde karton waar ik post mee maak op de manier zoals je op de Postfabriek voorbij ziet komen. Steeds meer ontdek ik dat mijn plezier in de details zit in plaats van in het grote en vele knutselen. Het maken van een thema, afstemmen van de kleuren en een klein maar oh zo fijn detail – mooie hoekjes!

Het maken van een dubbele kaart is iets wat zo’n gewoonte is geworden. Door het plakken van een plaatje op een iets uitstekend stuk gekleurd papier creëer je een dubbele kaart én heb je een mooi randje om het plaatje heen. Mijn afrondpons én billenpons zijn onmisbaar in mijn bureaulade het plaatje en het papier een net even mooier hoekje te geven. Maar er zijn nog meer simpele manieren om je kaart een mooi hoekje te geven. Vandaag laat ik je vier simpele manieren zien om een plaatje of kaart op een kartonnen achtergrond te bevestigen met een leuk effect!

Manier één: een randje over het hoekje heen.

Manier één: een randje over het hoekje heen.

 

Manier één.

Onlangs kreeg ik post van mijn lieve postvriendinnetje Dana en zij had bovenstaande manier mooie kaartjes op een kartonnetje bevestigd. Door heel simpel twee sneetjes te maken creër je een hoekje waar je de kaart in kan steken. Het staat niet alleen leuk, het is ook nog eens praktisch want op deze manier kan je je postvriendin een mooie kaart sturen zonder hem te beschrijven – zo kan zij hem ook weer gebruiken. Als verrassing kan je onder de kaart een plaatje of lieve boodschap plakken!

Het is het handigste om eerst het karton of papier op de juiste maat te snijden en te vouwen. Stip met een potlood de punten aan waar de snee moet komen en let daarbij op dat je niet te dicht bij de rand zit. Met dun papier heb je de kans dat het papier scheurt bij het er in buigen van het kaartje. Al is dit met een plakbandje aan de achterkant zo weer op te lossen.

Oeps, een scheurtje in het papier.

Oeps, een scheurtje in het papier.

Manier twee.

De tweede manier is eigenlijk de simpele variatie op de eerste manier. In plaats van twee sneetjes maak je er maar eentje. Waardoor het hoekje in het gekleurde papier verdwijnt – ook een leuk effect!

Manier twee: het hoekje verdwijnt in het papier

Manier twee: het hoekje verdwijnt in het papier

Knip en vouw je papier op maat van het plaatje met een uitstekende rand.

Knip en vouw je papier op maat van het plaatje met een uitstekende rand.

De twee verschillende hoekjes

De twee verschillende hoekjes

  Manier drie.

Sinds Hema de kraft fotohoekjes verkoopt ben ik stiekem verliefd op fotohoekjes. Ze zijn zo leuk om een kaartje op een kartonnetje te plakken en er zo een dubbele kaart van te maken! Je neemt vier fotohoekjes en schuift ze op elke hoek van de kaart. Plak daarna de kaart met fotohoekjes en al op de juiste plek van het karton. Hierna kan je het karton op de juiste maat knippen. Zo weet je zeker dat je hoekjes mooi op het randje zichtbaar zijn want deze zijn net even wat breder dan de hoekjes van de kaart zelf.

Bij Hema kan je 180 kraftfotohoekjes voor €2,75 kopen. Vind je de kleurtjes leuker? Kijk dan bij MeerLeuks, Antia verkoopt verschillende kleuren. Een velletje met 24 fotohoekjes kost €0,99

Een kaart met fotohoekjes bevestigd

Een kaart met fotohoekjes bevestigd

Manier vier.
Hoekjes met smal washi tape

Hoekjes met smal washi tape

De laatste manier is wel de meest simpele manier. Met vier stukjes (smal) washi tape plak je de hoekjes van je plaat of kaart vast aan het karton. Er is niks functioneels aan – het staat gewoon heel gezellig, vooral omdat je voor een afstekend kleurtje kan kiezen.

Hier onder zie je alle vier de hoekjes naast elkaar. Heb jij een favoriet?

Vier verschillende hoekjes

Vier verschillende hoekjes

Alle hoekjes bij elkaar

Alle hoekjes bij elkaar

Voor de nieuwsgierigen onder ons laat ik natuurlijk ook nog even de complete themapost zien! De platen komen uit verschillende Flow Magazines. De kaartjes komen uit een door Flow Magazine uitgegeven ansichtkaartenboekje in samen werking met het Rijksmuseum. Helaas lijkt het boekje uit 2013 niet meer te koop te zijn.

complete themapost

De complete themapost

Heb jij nog een leuke manier om van plaatjes een dubbele kaart te maken?

Liefs, Ruchama