Tags

,

Het is een druilerige dag. Je bent met je verkeerde been uit bed gestapt en stapt met tegenzin de regen in. Als je al even de deur uit bent, ontdek je een gigantische vlek op je broek. Ook dat nog. Je hebt dringend wat boodschappen nodig, dus gaat even naar de supermarkt. Met een gezicht als een oorwurm pak je een karretje en rijdt op de automatische piloot de supermarkt in. Je zag al iets in je karretje liggen, maar dacht dat het een reclamefolder was. Maar nu je beter kijkt, zie je een enveloppe. Je pakt de enveloppe op en kijkt, “Als je dit leest is deze kaart voor jou!” staat erop. Je opent de enveloppe en er zit een mooie kaart in met de tekst “Na regen komt zonneschijn. Ik hoop dat je een fijne dag hebt. Groetjes van een vreemde.” Je hele humeur knapt op en als je de supermarkt uit loopt, begint inderdaad de zon te schijnen. Klinkt fijn, toch? Nou, zoiets kan je zómaar eens gebeuren, dankzij Zwerfpost. Een project van een aantal vrijwilligers die hun post laten zwerven in het wild om daarmee de dag van een vreemde een beetje op te leuken.

Zwerfpost is een postproject via Facebook. Bron foto: Zwerfpost

Zwerfpost is een postproject via Facebook. Bron foto: Zwerfpost

Het was onze trouwe lezer Hans die ons tipte over Zwerfpost. Hij vertelde zelf ook regelmatig zwerfpost te verspreiden, de ene keer kijkt hij stiekem of iemand zijn enveloppe vindt en de andere keer laat hij het achter en gaat weg zonder te weten bij wie de kaart terecht komt.

Natuurlijk wilden we wel wat meer weten over dit project en stelden Fetsje van Zwerfpost een aantal vragen. Wat is bijvoorbeeld het verhaal achter Zwerfpost? Fetsje vertelt:

“‘Zwerfpost’ is ontstaan vanuit een soort onvrede met de huidige manier van communicatie in Nederland, of waar dan ook. Ik ben gek op hand geschreven kaartjes en brieven. Op de een of andere manier vind ik dat veel oprechter dan een standaard appje of berichtje via facebook. In plaats daarvan worden er echter steeds minder kaartjes verstuurd en verloopt de communicatie grotendeels online. Daarbij weet ik dat het niet vanzelfsprekend is om met een positief gevoel uit bed te stappen. Kaartjes en brieven met (korte) leuke teksten kunnen het verschil maken op een dag, zo kan je uit de reacties op onze pagina lezen dat onze kaartjes vaak voor een glimlach op het gezicht van de lezers zorgen. Een prachtig doel toch? Ik ben zelf begonnen met kaartjes verspreiden en ik heb deze pagina opgericht om toch iets van een reactie te kunnen ontvangen. Zo begon mijn pagina ook populairder te worden. Meerdere mensen werden enthousiast en wilden ook kaartjes en brieven gaan verspreiden, een aantal daarvan heb ik toen mede-beheerder gemaakt. En zo zijn we dus nu met een team die deze pagina beheert. Iedereen kan trouwens meedoen: Schrijf een kaartje, leg het zomaar ergens neer en stuur via een bericht een foto naar ons toe, dan posten wij de foto (anoniem) op onze pagina.”

Één van de kaartjes verspreid door de mensen achter Zwerfpost. Bron foto: Zwerfpost

Één van de kaartjes verspreid door de mensen achter Zwerfpost. Bron foto: ZwerfpostHet doel van Zwerfpost is om meer positiviteit te verspreiden. Hoe maakt niet zo heel veel uit: een zelfgemaakt kaartje, een handgeschreven brief, een gekochte kaart met een mooie tekst erop, het kan en mag allemaal. De meesten die zwerfpost vinden, zal het een positief gevoel geven. Natuurlijk kan er ook wel eens iemand zijn die het koud laat, Hans vroeg zich af hoe ze daar bij Zwerfpost tegenaan kijken.

Fetsje: “Het is inderdaad grappig om te zien dat sommige mensen nogal twijfelachtig naar een envelop met de tekst ‘Dit kaartje is voor jou’ kijken, sommige zullen doorlopen, ervan uitgaande dat zij niet die ‘jou’ zijn. Dat is natuurlijk een gemiste kans, want wie wil nou niet een leuk kaartje vinden? Maar op een of andere manier geloof ik wel dat de kaartjes bij de juiste mensen komen. Ik bedoel, ieder mens kan natuurlijk af en toe wel een positieve noot gebruiken.
Wat ook grappig is, een kaartje van mij die ik ooit in de trein van Groningen naar Leeuwarden dropte, werd eens gevonden op Texel. Er zijn dus mensen die de kaartjes verder verspreiden en een ander hetzelfde kaartje gunnen. Dat geeft me wel een goed gevoel.”

Zelf vroeg ik mij ook nog af wat nu een voorbeeld van een mooie reactie op een zwerfpoststuk was. 

Fetsje: “Ergens aan het begin van ‘het Zwerfpost project’ kreeg ik eens deze reactie: “Vandaag had ik een beetje een moedeloos gevoel over me door alle afwijzingen op mijn sollicitaties… en eerlijk is eerlijk deze ‘voorjaarsstorm’ geeft je ook niet een gevoel waar je blij van wordt. Hoe leuk is het dan als je tijdens die altijd ‘leuke’ boodschappen, bij de AH xl in leeuwarden, dit kaartje tegenkomt! Dit bracht echt een lach op mijn gezicht! Bedankt voor degene die dit kaartje heeft achter gelaten! ” Dat is toch waar je het voor doet?”

Een vinder laat via de Zwerfpost facebookpagina weten hoe ze het ervaarde om de post te vinden

Een vinder laat via de Zwerfpost facebookpagina weten hoe ze het ervaarde om de post te vinden

Als je zelf ook een kaartje wil verspreiden, maar het lastig vindt te bepalen wat je daar dan op moet zetten of wat voor kaartje het moet zijn, heeft Fetsje de volgende tip:
“Een tip voor mensen die ook graag kaartjes willen verspreiden: Bedenk wat je zelf graag op een kaartje zou willen lezen, wat maakt jou blij? En hoe kun je ervoor zorgen dat een ander vrolijk wordt van jouw kaartje of brief? En verder zeg ik: Gewoon doen, radiate positive vibes!”

Natuurlijk ga ik zelf ook aan de slag met Zwerfpost, zodra ik wat kaartjes heb verspreid vertel ik jullie daar weer over in een blog! Mocht je een kaartje verspreiden, zou je bijvoorbeeld het facebookadres van Zwerfpost erop kunnen zetten, zodat mensen daar een reactie achter kunnen laten over hoe ze het hebben ervaren jouw kaartje te vinden! Wij vinden het ook erg leuk als je laat zien wat je hebt verspreid!

Liefs,
Kim