Tags

, , , , ,

embossing

Embossing stempelafdruk op een kaartje

Hoewel ik meestal gekochte kerstkaartjes verstuur kan ik het nooit laten om te kijken of ik kaartjes op kan leuken. Dit doe ik o.a. door nepsneeuw en glitters toe te voegen in de wenskaartzakjes of enveloppen waar ik de kaarten in verstuur. Dit jaar ben ik in de ban van het prachtige embossing effect en met voorkeur in het goud. Wat hilarisch is want tot een paar maanden terug had ik een hekel aan glimmend goud! Door de kaartjes met gouden handlettering er op die je van de zomer veel zag ben ik helemaal om.

embossen

Embossen met inkt en pen

Embossing poeder

Je hebt natuurlijk gouden pennen waarmee je dit effect kan creëren maar dan moet alles uit je eigen vingers komen. Een geweldig alternatief is dan ook het VersaCraft stempelkussen in combinatie met embossing poeder. Nog niet bekend met embossing poeder? Met dit poeder geef je een laklaagje aan je stempelafdruk. Na het stempelen strooi je er de gekozen kleur poeder op, klopt het teveel aan poeder er af en op je afdruk blijft een laagje poeder plakken. Nu kan je met een heattool (een soort fohn die wel warm wordt maar niet hard blaast) of boven je broodrooster het poeder laten smelten tot een mooie glimmende laag. Het zien smelten van het poeder is alleen al geweldig om te zien!

Je hebt keuze uit een stempelkussen of pennen om de basis te maken en daarna kan je uit heel veel kleuren poeder kiezen om de laklaag te maken. Je kan in principe elke soort inkt wel gebruiken maar wat langzaam drogende inkt is wel meer geschikt zodat het poeder goed blijft plakken. Door gekleurde inkt en transparante poeder te gebruiken kan je extra veel effecten creëren met één soort poeder. Andersom werkt ook, gewoon zwarte inkt met verschillende (dekkende) kleuren poeder.

Tip: Strooi het teveel aan poeder op een kladpapiertje, daarmee kan je het later makkelijk in het potje terug gieten.

benodigdheden

De benodigheden voor de kaart

Hoewel ik jaren geleden (tijdens de eerste ontmoeting met Kim en Nienke!) al embossing poeder heb gekocht en toen heel enthousiast was, had ik het ook al jaren niet meer gebruikt. Met alleen zwarte en transparante poeder in mijn bezit moest ik natuurlijk gouden poeder aanschaffen en ontdekte zo het bestaan van het transparante pen en transparante inktkussen speciaal voor embossing. Hele handige producten voor een leuk prijsje! Hieronder een overzichtje van wat ik heb gebruikt:

Tip! Het voordeel van gladde ondergronden is dat je een foutje ook weg kan vegen zolang je het poeder nog niet hebt gesmolten. Het nadeel is dat je het dus ook per ongeluk kan wegvegen. Zo legde ik mijn kaartje even opzij om het poeder op te ruimen en heb zo heel mijn ontwerp weggeveegd die ik nog moest laten smelten. Oeps. Stempel,, bestrooi en smelt het liefste per onderdeel.

teveel aan poeder

Het teveel aan poeder giet ik na het verwarmen weer terug in het potje

poeder smelten

Je ziet het poeder smelten

voor het smelten

Het poeder voor het smelten

per ongeluk wegvegenq

Tip: verwarm zo snel mogelijk de poeder voor je per ongeluk er overheen veegt

niet tevreden

Ik was niet tevreden met mijn letters dus sneed een rand van de kaart

Boven een broodrooster

Zelfs boven een broodrooster werkt embossen!

embossing poeder

Kaartjes met embossing poeder

Zoals je kan zien heb ik wat bestaande kaartjes versierd met embossing poeder door stempels en een stift te gebruiken. Heel simpel en leuk om te doen! Heb jij wel eens met embossing poeder gewerkt?

Liefs, Ruchama