Tags

, , , , ,

pagina

De pagina uit het filmpje

Hier is ie, deel twee uit de reeks logjes die ik over journalen maak. Vorige week heb je in mijn eerste logje een kijkje mogen nemen in mijn journal. Ik journal pas sinds augustus ’17 en heb dus diezelfde worsteling meegemaakt als velen hebben wanneer ze (willen) met journalen. Want hoe begin je, waar begin je, welke materialen gebruik je en in welke volgorde dan? Met een leeg journal voor je is het een enorme stap om je eerste pagina te maken. Mijn eigen eerste pagina was dan ook totaal niet naar mijn zin en niet volgens de stijl die ik tegenwoordig maak. Toch hoort die eerste pagina er bij in mijn journal want hé, ik ben toch zomaar begonnen! Zoals Désirée van Cafe Analog altijd zo mooi zegt:

Vergelijk jouw eerste pagina niet met iemand anders zijn veertigste pagina.

Want laat ik voorop zetten dat élke pagina die uit jouw handen komt mooi is, eigen is en dus gewoon in jouw journal mag staan. De één zal je echt mooier vinden dan de ander en toch zal je eind van het jaar wanneer je je journal doorbladerd zien hoe prachtig geheel je journal vormt! Sinds Kim eens heeft verteld hoe ze van de foutjes in post houdt ben ik steeds meer de foutjes in mijn werk gaan waarderen. Ik probeer niet meer elk foutje, vlekje of scheurtje te verbloemen maar laat het er zijn. Dit werkt niet alleen een stuk fijner, het voegt ook iets toe aan je werk!

papier

Het papier is gescheurd tijdens het lijmen

materialen

Verschillende materialen als papier, postzegels, stempels en tape

MATERIALEN

Je kan werkelijk élk papiertje gebruiken voor een pagina in je journal. Ik maak graag gebruik van oude (lees)boeken, ik knip veel illustraties uit flora en fauna boeken en ben dol op de plaatjes uit de vintage verzamelboeken. maar ook bonnetjes, oude kasboeken, tickets, inpakpapier, enveloppen en kladblokken kan je gebruiken. Door te journalen maak ik veel meer gebruik van restjes papier dan dat ik met post maken doe. Naast papier maak ik eigenlijk elke pagina wel gebruik van masking tape, oude postzegels en stempels.

In het filmpje zie je hoe ik een pagina maak en ook hoe ik eindeloos schuif, probeer en weer los haal want het is nooit in één keer naar mijn zin. Naast het filmpje heb ik ook nog een stap voor stap foto beschrijving zodat je rustig kan bekijken hoe ik mijn pagina opbouw.

Stap voor stap

Ik begin elke pagina met een plaatje waar ik blij van wordt en of zin heb om mee te werken. Soms heb ik zin in paars en dan kies ik een mooi viooltje uit. Of juist in geel en dan ga ik zoals nu voor een narcis. Al mijn plaatjes, die niet meer in boeken zitten, heb ik p soort of kleur gesorteerd. Zo heb ik mapjes met gele bloemen, roze bloemen en paarse bloemen. Maar ook mapjes met alleen maar bosdieren, een mapje met hertjes, een map met alle postthema plaatjes. Zo kan ik kijken waar ik zin in heb m mee te werken en vind snel bijpassende plaatjes.

  1. Vandaag begin ik met een oud Frans ansichtkaartje. Deze scheur ik doormidden en plak de twee delen linksboven en rechtsonder. In het filmpje zag je dat ik over de lengte aan de buitenkant stroken heb geplakt. Door te spiegelen creëer je namelijk gelijk evenwicht in je pagina.
    Stap 1
  2.  Kies nu tape, postzegels of andere plaatjes die qua kleur mooi bij je eerder gekozen plaatje passen. Ik kies voor deze roodroze glittertape die overeen komt met de kleur stempels op het kaartje. Ook wil ik graag het rozenstickertje gebruiken.stap 2
  3.  Schuif tot de compositie naar je zin is en plak dan de plaatjes op. Probeer hierbij op het spiegelen te letten, ook met het plaatsen van stukjes tape! Ik gebruik dubbelzijdig tape op een roller (Action, 98 cent) waardoor ik ook nog wel eens een plaatje los kan halen en verplaatsen. Mochten er lijmsnotjes (bestaat hier een woord voor?) achterblijven dan gum ik ze weg.
  4. Versier de pagina verder met postzegels of stempels. Ik gebruik een in stukken gescheurd label om in de hoeken te plaatsen. Hier wil ik later de datum op stempelen. Net als bij bloemschikken houd je bij journalen de regel van de oneven aantal. Zoals je ziet zijn er vijf Par Avion labels en drie postzegels. Toch heb ik maar twee stukken label die er door de kleur wel heel aanwezig zijn. Ik besluit er toch een derde bij te plakken. Door oneven getallen te gebruiken creëer je namelijk balans in je pagina.
    Dit is ook het moment waarop ik besluit of mijn pagina goed voelt of toch nog wat mist. Soms probeer ik nog wat kleine plaatjes, stukjes tape of een postzegel maar meestal is mijn pagina op dit moment wel klaar.stap 4
  5. Als laatste zet ik de data voor die dagen in de vakjes. Wanneer het goed voelt is mijn pagina klaar!stap 5

Het leuke is dat dit natuurlijk maar één manier van artjournalen is. Je bent totaal vrij om te journalen zoals jij wil. Dit zijn slechts een paar tips om je pagina op te kunnen bouwen en in balans te krijgen. Deze tips heb ik allemaal van Désirée geleerd tijdens één van de Stationery Cafés, later heeft zij er ook een blogpost aan gewijd. Hierin legt ze ook heel duidelijk waarom je bijvoorbeeld een donkere of juist transparante tape kiest. Een aanrader dus om ook nog even te lezen!

Liefs, Ruchama