Tags

, , , , ,

Nienke Mekkeholt in gesprek met Bert Kranenbarg naar aanleiding van het nieuws dat postNL de tarieven weer mag verhogen. 'Hoe erg is het als de post verdwijnt?'

Post versturen wordt duurder

Vanmiddag kregen we een mailtje van radio 5. Ze wilden aandacht besteden aan de post in de uitzending van het radioprogramma Bert op 5 van NPO Radio 5. Dit naar aanleiding van het nieuws vandaag dat de post weer duurder wordt. Radio 5 was op zoek naar liefhebbers en kenners van de post om een kort telefoongesprek mee te hebben over deze ontwikkeling. En vroegen zich af of wij dat leuk zouden vinden en hiervoor tijd hadden. Kim en Ruchama waren allebei aan het werk en niet in de gelegenheid om te bellen. Dus Nienke nam de taak op zich en belde met Bert Kranenbarg! Ben je nieuwsgierig naar hoe het radio-interview ging? Nienke deelt haar ervaring in dit blogje. Ook kan je de uitzending terugluisteren.

Voorgesprek

Voordat ik Bert Kranenbarg zelf sprak, heb ik twee verschillende vrouwen gesproken. Eerst had ik een soort voorgesprek waarin werd gekeken of ik ook werkelijk in de uitzending zou komen. En een paar minuten later werd ik gebeld om dat te bevestigen. Er werden een paar dingen aan me uitgelegd en ik werd kort voorbereid op het gesprek. Om ongeveer kwart over vier zou ik gebeld worden voor het gesprek dat live op de radio kwam. In de tussentijd probeerde ik een kamertje boven geluiddicht en wat koeler te maken. Met een hittegolf in Nederland en buurkinderen met vakantie was dat even een uitdaging. Terwijl ik net even op de WC zat, werd er opnieuw gebeld. Het maakte me even wat zenuwachtig… zou het gesprek toch eerder plaatsvinden? Gelukkig was het alleen om te controleren of ze de juiste naam hadden opgeschreven. En had ik nog even tijd om me voor te bereiden.

De uitzending

Om ongeveer kwart over vier was ons gesprek ingepland. Iets daarvoor werd ik al gebeld door één van de vrouwen die ik daarvoor ook al had gesproken. Heel kort werd er doorgenomen hoe het ongeveer zou gaan. Daarna kon ik nog even meeluisteren met het liedje dat op dat moment werd gedraaid en de headlines die de presentator oplas, zoals me was uitgelegd. Vanaf dat moment begon mijn hart in mijn keel te kloppen en voor ik het wist, was ik in de uitzending!

Het fragment

Je kan de uitzending terugluisteren via deze link:

https://www.nporadio5.nl/bertop5/gemist/audio/323681/post-versturen-weer-duurder

Helaas bleek de verbinding tijdens de uitzending niet zo goed en hoor je veel ruis door mijn stem heen. Waar dat precies aan lag is niet duidelijk, want het voorgesprek ging immers goed. Gelukkig kan je me wel verstaan.

De prijsverhoging

Toen we vanmorgen het nieuwsbericht zagen, schrokken we een beetje, want opnieuw mag PostNL de tarieven verhogen. De hoge prijsstijging vinden we te gek voor woorden. Het teruglopende aantal brieven zorgt steeds voor de prijsverhoging. En daarentegen zorgt de prijsverhoging opnieuw voor een teruglopend aantal brieven. Wanneer stopt dit? Hoe stoppen we dit? We vinden het namelijk erg verdrietig dat post niet meer voor iedereen betaalbaar én bereikbaar blijft. Want niet alleen de postzegels worden duurder, er verdwijnen daarnaast ook brievenbussen! En dat dit soort nieuwsberichten ook nog eens voor een negatief gevoel bij het versturen van post zorgt, vinden we zonde! We kiezen er daarom voor om zelf onze boosheid los te laten. Onze liefde voor post is veel te groot om daar zo’n rotgevoel aan op te hangen.

Liefde voor post

Post is zo’n prachtig, uniek en persoonlijk communicatiemiddel. Dat mag niet verloren gaan. Digitale berichten zijn misschien sneller, maar juist het persoonlijke stukje aandacht maakt post als communicatiemiddel uniek! Dat fijne gevoel willen we graag vasthouden en doorgeven! Daarom proberen we de teleurstelling en de boosheid rondom het nieuws om te zetten in actie! Wat kunnen we doen?

Keuzes

De postzegel wordt steeds duurder en digitale berichten zijn gratis en snel. Toch geloven wij dat die snelle, nieuwe, goedkope middelen het speciale gevoel van échte post niet kunnen vervangen. We kiezen ervoor om ze naast elkaar te gebruiken. Als iemand met liefde iets voor je maakt en met aandacht iets voor je schrijft, voelt dat als een cadeautje! Voor ons is een handgeschreven bericht daarom nog steeds elke cent van een postzegel waard!

We geven graag een tegengeluid: Blijf mensen raken met je mooie post!

Lieve groetjes,

Ruchama, Kim en Nienke