Tags

, , , ,

Je kent vast wel van die heerlijk knisperende gewaxte papieren zakjes? Nou, dat kun je dus ook zelf! Ruchama probeerde het pas uit en maakte daar heel handige foto’s van. Zelf ben ik nooit zo handig met dit soort dingen (en ook vooral vreselijk ongeduldig), maar na haar uitleg en foto’s durfde ik het te proberen en het lukte! Vooral mijn zoontje vond het erg leuk (hint: je kunt heel goed papieren vliegtuigjes vouwen van een wit gewaxt kwart A4tje, die doet het heel goed!) Ik deel de uitleg ook graag met jullie, met ook wat van die prachtige creaties van Ruchama erbij. Want daar kan ik toch nog niet aan tippen!

Wax on (links), wax off (rechts)

Wat heb je nodig?

  • Glad bakpapier
  • Strijkijzer
  • Waxinelichtje/kaars
  • Rasp of scherp mesje
  • Papiertjes om te waxen

Papier waxen

Leg om te beginnen een vel bakpapier met de gladde kant naar beneden op een glad oppervlak en daarop alle papiertjes die je wil waxen. Zoals je ziet hierboven kan dat van alles zijn, van postzegels tot tickets tot stickers. Het is erg leuk om met materialen te experimenteren en te zien wat het effect is.


Maak vervolgens met een mesje of rasp allemaal waxkruimels van een waxinelichtje en strooi dit over de papiertjes die je wil waxen. Verspreid de kruimels goed over de papiertjes. Zorg dat het niet teveel is, want dan wordt het wax laagje op papier te dik. Is het een beetje te weinig geeft dat niks, je kunt er later altijd nog wat bij smelten!

Leg nu nog een vel bakpapier eroverheen met de gladde kant omhoog en strijk die met een warme strijkbout. Je ziet de wax direct smelten en de papiertjes verkleuren. Heb je ophopinkjes kun je die met de strijkbout netjes verspreiden. Als je ziet dat er stukjes geen wax hebben, kruimel je tussen de bakpapiertjes gewoon wat wax erbij en strijkt nog een keertje. Even laten drogen en klaar is kees! Het geeft vervolgens bijvoorbeeld een heel leuk effect als je een papiertje wat kreukt, dan krijg je mooie lijntjes in het papier op de plaats van de kreukjes.

Inspiratie

Een paar foto’s van post waarin Ruchama gewaxt papier gebruik heeft ter inspiratie!

Vooral dunne kraftzakjes worden echt práchtig als je ze waxt en zijn heel mooi te combineren met andere papiermaterialen.

Succes!

Liefs,
Kim & Ruchama