wax
Win dit bakje met wax

Bij de vraag wat ik weg zou willen geven kom ik dan gelijk uit bij toch wel één van mijn favoriete en momenteel meest gebruikte materiaal – de lakzegel! Je kan er niet omheen, de lakzegel is (in de creatieve wereld) weer net zo populair als hij vroeger was. Allang niet meer alleen achter op een envelop maar ook mooi als detail op een ingepakt cadeautje. Prachtig op een kaart en je kan van een lakzegel zelfs een labeltje maken voor om een bundeltje post. Genoeg mee te experimenteren en dus onmisbaar op het bureau van een ware postliefhebber!

lakstempels
Kleine lakstempels
Fijne lakzegel materialen.

In 2013 en in 2018 schreef ik al meer over het maken van lakstempels. Wil je dus echt alle tips & tricks weten, lees dan die twee logjes nog eens. Maar net als ieder mens lijf ik ook ontdekken en experimenteren. Zo gebruik ik tegenwoordig ander soort wax dan ik in 2013 gebruikte. Natuurlijk stuur ik je mijn favoriete wax mee, die al handig in kant en klare stukjes zijn waardoor ze snel smelten en handig te mixen zijn.

Ik bestel de wax op Aliexpress, de prijs is leuk, er is veel keuze en de wax is prima! Terwijl ik van de lakstaven van Aliexpress echt geen fan ben – het is vreemde, kleverige wax. Werk je toch liever met lakstaven, kies dan voor de echte merken zoals J. Herbin, Bortoletti of Back To Zero.

Daarnaast gebruik ik het laatste jaar nagenoeg altijd de lakzegel crème terwijl ik in 2013 het bestaan er nog niet eens van wist! Het maakt de lakstempel af en laat juist het ontwerp mooi uitkomen. Het bestaat in goud en zilver en is in Nederland alleen bij Scrittura Elegante te koop!

En iets anders onmisbaar vergeleken met 2013 is mijn waxbrandertje. Ideaal om je handen vrij te houden en de wax te laten smelten. Er bestaan tegenwoordig handige lepeltjes maar een oude lepel uit de kringloop of keukenlade is ook prima.

Lakstempels gebruik ik van verschillende merken: Mister Robinson, Back To Zero, Bortoletti en van Aliexpress. Bestel je liever niet in het buitenland, NikkiDotti verkoopt verschillende merken in haar shop! Waaronder één van mijn favorieten: de hand die heel leuk uitkomt op een gedroogd bloemetje of touwtje. Tegenwoordig zie je ook veel kleine lakstempels, superleuk!

stap voor stap
Stap voor stap een lakzegel maken

Het maken van lakzegels!

Hoe maak je een lakstempel? Het is zo simpel! Kies de kleurtjes wax die je wil gebruiken. Je kan kleuren mixen door ze samen te smelten en dan met een satéprikker even te roeren. Hoe meer je roert, hoe meer de kleuren in elkaar over gaan. Ik gebruik zo’n drie stukjes voor één normaal formaat lakstempel.

Ik zet mijn lakstempel klaar, controleer even of het ontwerp niet op zijn kop staat. Mocht je het handig vinden kan je met watervaste stift even een puntje op de lakstempel zetten zodat je kan zien wat de bovenkant is. Je zal niet de eerste zijn bij wie de lakzegel op zijn kop eindigt!

Schenk al draaiend de wax op de plek waar je het wil hebben, maak een cirkel iets kleiner of net zo groot als je lakstempel. Doordat je zo de lakstempel er induwt zal de wax iets uitlopen en creëer je dat mooie randje.

Wil je er crème op? Veeg dan licht met je vingertop over de crème en daarna over de lakzegel. Veeg je hard, dan heb je kans dat er creme tussen de openingen van het ontwerp komt. Smeer desnoods meerdere dunne laagjes.

Handige tips

  • Heb je nog wat wax over in je lepel, maak er dan wat mooie druppels mee op je werk! Hoe heter de wax hoe makkelijker het druppelt.
  • Heb je een kleur niet die wel te mengen is, kan dit prima met wax. Zo maak ik mijn eigen oranje wax en druppel dan bolletjes op bakpapier die je, als ze eenmaal hard zijn, gewoon kan bewaren.
  • Wil je lakzegels maken maar niet gelijk gebruiken, maak ze dan op een leeg stickervel (de gladde kant), bakpapier of op een marmeren plaatje. Deze truc kan je ook gebruiken als je een lakstempel op een brief of pakje wil maar hij niet het papier er onder mag raken. Dan houd je tijdelijk dat stukje bakpapier er tussen tot de lakzegel hard is geworden.
  • Wil je ook wax of lakstempels op Aliexpress bestellen, let er dan op dat je niet boven de €22,- uitkomt met je bestelling. Hiermee voorkom je dat je inklaringskosten moet betalen. Bestel ook niet ij de eerste de beste verkoper, prijzen en verzendkosten vergelijken kan de moeite waard zijn!
  • Bij Action verkopen ze setjes houtbrandstempels en bij Kruidvat vind je nog wel eens slagstempels voor leer, ook deze kan je gebruiken in wax! Het ontwerp is wel negatief dus wat creme of een lakzegelstempelkussen op je stempeltje geeft een duidelijker effect.
  • De platte/lege lakstempel is ideaal voor het verwerken van droogbloemen of andere platte dingen in je wax!
  • Wist je dat je ook lijm voor een lijmpistool kan gebruiken voor een lakzegel? De ene lijm is transparanter dan de ander maar het werkt prima. Laat de zegel wel wat langer drogen voor je de stempel er uit trekt. Lijm en wax mixen is ook mooi!
lijmsticks
Op de foto zie je hoe ik een stukje bakpapier (zodat de lijmzegel niet op het onderste papier plakt) gebruik i.c.m. gesmolten lijm
Maak van een (lijm)lakzegel een label
win
Win jij dit pakket?

Wat kan je winnen?

Speciaal voor deze give-away heb ik een leuk setje samen gesteld waarmee je gelijk aan de slag kan. Een aantal items die voor mij onmisbaar zijn bij het maken van lakstempels, zoals:

win

Hoe kan je winnen?

Vertel! Hoe bekend ben jij al met lakzegels maken? Ben je al verslaafd geraakt en wil je (net als ik en vele anderen) alleen maar meer of is dit te winnen setje juist jouw eerste ervaring met lakzegels. Welke lakstempel staat nou boven aan jouw lijstje? Ik ben heel benieuwd, deel je dit met me in de reacties? Vergeet niet een geldig e-mailadres achter te laten, zo ben je bereikbaar als je wint!

Ik kies donderdag 19 december om 20:00 uur een winnaar en stuur je dan zo snel mogelijk het pakketje op!

Liefs, Ruchama