Zelfs als je er nog nooit één hebt verstuurd of ontvangen ken je ze wel, de handgeschreven brieven verzegeld met een lakzegel. Vooral de echt oude documenten zijn prachtig! Ik vind een lakzegel mijn post-themapost helemaal af maken. Maar ook op een kaartje of simpele envelop kan het heel mooi zijn!
Er zijn een aantal manieren om een lakzegel te maken en de één is wat makkelijker en sneller dan de andere manier. Het hangt er natuurlijk ook van af wat voor hulpmiddelen je al in huis hebt en vooral, wat voor soort lak je hebt!
Zelf heb ik twee (hele!) goedkope setjes met lakstempel en zegellak van het Boekenfestijn. Daar staan elk jaar weer dozen vol met deze setjes. Helaas hebben ze niet elk jaar ook het hele alfabet liggen. Vaak liggen er een stuk of vijf letters. Het is dus echt een kwestie van geluk hebben. Maar het graaien en elkaar helpen met zoeken, want vaak staan er meerdere mensen te graaien, heeft ook wel wat! En een setje met jouw letter vinden voor €0,65 is toch wel heel leuk! De letter staat rechts boven in op de verpakking als voorbeeld maar ook op de achterkant. Dit kan het zoeken iets makkelijker maken.
Een lakstaaf met lontje
In dit setje zit een stempel en een staafje zegellak met lont. Deze steek je aan en door de warmte begint het staafje te smelten. Het voordeel hiervan is, is dat het heel snel gaat! Het lastige hier aan is, is dat je met een vlam zit. Je moet het staafje met de vlam wat naar beneden houden en al draaiend komen er druppels lak vanaf. Maar er kan ook een vlammetje af komen! In principe kan je deze zo uit drukken door het staafje er op te drukken maar pas wel goed op! Hierdoor kan de lak ook wat zwarter worden dan de bedoeling is. Als je dit doorroert wordt het wel wat minder. Juist omdat het zo snel gaat moet je hier handigheid in hebben om een mooi rood rondje te kunnen maken!
Zodra je een rondje met lak hebt druk je gelijk je stempel er stevig in. Laat deze even zitten tot de lak goed is gestold en haal hem er hierna voorzichtig uit!
Ik had alleen nog een stompje van het staafje over. Normaal vind ik het al lastig om op deze manier mooie rondjes te maken maar met een stompje (en tegelijkertijd foto’s maken!) werd dit een bijna onmogelijke klus. Ik brandde al snel mijn vingers en voor ik het wist viel er een vlammetje in mijn lak. Hierdoor liet ik mijn staafje vallen nog voor ik klaar was, dus normaal krijg je niet zo’n afdruk hoor hihi. Maar met deze manier van lakzegels maken moet je dus zeker even oefenen en het lakstaafje door krijgen!
Tip! Mocht je deze manier wel prettig vinden maar niet zo handig zijn in het maken van mooie rondjes. Maak dan uit karton een malletje. Trek de maat van je lakstempel over en snij het rondje wat ruimer uit. Plaats dan het kartonnetje waar je de lakzegel wil hebben en druppel de lak binnen het rondje. Zodra het rondje gevuld is haal je hem voorzichtig naar boven en druk je de stempel in de warme lak!
Lak laten smelten in een lepel
Het gaat wat langzamer maar je krijgt veel mooiere lakstempels! Ik gebruikte hetzelfde staafje lak als de eerste keer. Knip of snij wat stukjes lak af en leg deze in een (oude) lepel. Houdt de lepel dicht boven of net in de vlam van een kaars of brandertje. Hierdoor smelt de lak. Met de achterkant van een lucifer kan je de lak wat roeren zodat de grotere stukken wat sneller smelten. De eerste keer heb ik om het lontje heen geknipt maar dit hoeft niet. Er gebeurt namelijk niks met het lontje dus deze kan je er uit halen wanneer je lak is gesmolten!
Zorg er voor dat je een kladpapiertje in de buurt hebt liggen waar je je roerstokje en straks de lepel op kan leggen. De lepel is namelijk heet en geeft aan de onderkant zwart af door de vlam!
Wanneer de lak goed vloeibaar is pak je het stuk papier er bij waar je de zegel op wilt maken. Het was voor mij de eerste keer dat ik het met de lepel deed en ben verbaasd hoe makkelijk het is om hier mee mooie rondjes te maken! Schenk de lak op je papier en druk er gelijk je lakstempel in, wacht even tot de lak is gestold en trek hierna voorzichtig je stempel er uit.
Omdat ik en een zegel moest gieten en tegelijkertijd foto’s moest maken is de 1e (rechts boven in) niet heel mooi geworden. Ik wachtte te lang met het er in zetten van de stempel. De andere zegels heb ik sneller gemaakt en je ziet dat ze dan mooier worden. Ook is het erg afhankelijk van de hoeveelheid lak die je gebruikt, hoe groot en dik de zegel wordt. Houdt er rekening mee dat de zegel altijd groter wordt dan het rondje wat je hebt gemaakt omdat de lak onder de zegel vandaan wordt gedrukt!
Een lakpistool
Je kan dus prima een lepel gebruiken maar nadat ik eens de tip over een lakpistool (zelfde principe als een lijmpistool) had gekregen stond deze al een tijd op mijn verlanglijstje. Dit jaar kreeg ik hem voor mijn verjaardag en ik vind hem toch wel heel erg makkelijk! Voor dit pistool heb je lakstaafjes nodig die in het lakpistool passen en ook nog eens flexibel zijn, zodat ze mooi smelten. Ze verkopen deze staafjes als lakzegels die niet breken tijdens het verzenden. Mijn lakpistool en bijbehorende lakstaafjes zijn te koop bij Posthumus in Amsterdam voor €10,95. Ze hebben ook een webwinkel. De Stempelwinkel in Deventer verkoopt ze ook en beide winkels verkopen natuurlijk ook lakstempels!
De lakstaafjes gaan achter in het pistool en wanneer het pistool warm is, kan je het hendeltje indrukken. Met elke keer indrukken komt er een ‘stootje’ lak uit. Hierdoor is het erg makkelijk om mooie rondjes te maken! De sliertjes die soms meekomen kan je achteraf zo los halen, deze plakken niet vast.
Om nog even aan te geven hoe weinig lak je eigenlijk nodig hebt de volgende foto. Zoals je ziet is de stempel even groot als het rondje met lak. Ik kan je de lepel of het pistool aanraden om te gebruiken. Hiermee krijg je de mooiste afdrukken. Maar dit is niet alleen afhankelijk van welke techniek je gebruikt maar voornamelijk van de soort inkt. Ik heb alleen goedkope losse staafjes en in mijn lakpistool gaan duurdere lakstaafjes. Persoonlijk vind ik deze lak veel mooier. De kleur is mooi diep rood, maar de lak zelf lijkt ook voller! Maar ik heb hiervoor alleen maar de goedkopere gebruikt en hier is niks mis mee. Vooral niet als je maar af en toe een lakstempel wilt maken!
Losse lakzegels
Lakzegels zijn dus bedoelt om gelijk op het papier te maken maar er is ook een heel simpel maniertje om losse lakzegels te maken. Hoe makkelijk dit gaat is afhankelijk van de kwaliteit lak en hoe snel je hem los maakt. Hiervoor kan je een stukje van een insteekhoes of sheet gebruiken. Zolang het maar glad is! Maak je lakzegel zoals je hem normaal ook zou maken. Bij deze heb ik mijn lakpistool gebruikt en het stukje van een insteekhoes kon ik zo los trekken. De lak was op dat moment wel gestold maar nog een beetje warm.
Mocht het met jouw lak toch niet zo makkelijk gaan, dan kan je er altijd voorzichtig met een mesje onder snijden. Hierdoor gaat ie ook los! Let alleen op dat je niet in de stempel snijdt. Wanneer je stempel los is kan je ze meesturen met een brief maar ook als stickers ergens op plakken door er wat lijm onder te doen. Hierdoor heb je wat meer de tijd om te bepalen waar je een lakstempel wil hebben!
Voor het aanschaffen van lapstempels kan ik je aanraden eens op Google te gaan kijken en vergelijk vooral de prijzen. Je hebt de echte, dure lakstempels maar ook goedkopere hobby lakstempels! En het Boekenfestijn is in het eerste weekend van September in Utrecht, gratis entree!
Hier alvast wat leuke links op een rij:
Budget Tip! Mocht je geen zegellak en lakstempel en zegellak hebben of aan kunnen schaffen, gebruik dan kaarsvet (een witte kaars op een kraft-envelop geeft een mooi effect!) en een rubberen stempel. Het is geen lakzegel maar wel erg mooi! Je kan zelfs rubberen stempels in zegellak gebruiken!
Liefs, Ruchama
Heleen de Bruijn said:
Wat een mooie blogpost weer vandaag! Je legt heel duidelijk de verschillende werkwijzen uit. En wat een leuk gewashi-taped waxinelichtje heb je gebruikt en oh, Posthumus in Amsterdam! Brengt mij terug naar mijn studententijd, toen ik die winkel “ontdekte”. Geweldige winkel als je van stempels houdt!
Postfabriek said:
Dank je wel! Ik ben zelf nog nooit bij Posthumus geweest maar het lijkt me een erg leuk winkeltje!
Heleen de Bruijn said:
Kijk ik nog eens goed naar die onderste foto, zie ik dat dat helemaal geen gewone envelop is, maar een zelfgemaakt boekje-envelop wellicht geïnspireerd op een Moleskine Postal Notebook. Mmmmm… Ik voorzie in de nabije toekomst weer een leuke blogpost!
Postfabriek said:
Hihi goed gezien, die komt volgende week online! 😉
tanteteetje said:
Ik heb ooit een mooie lakstempel gekregen met de letter van mijn voornaam, maar gebruik het zelden omdat ik het best lastig vind om de was te smelten, want mijn staafje heeft geen lontje. Maar na het zien van deze post ga ik het toch maar weer eens proberen. Op de lepel en met een malletje, dat moet toch gaan lukken! Ik vind het pistool trouwens echt geweldig, daar moet ik maar eens naar opzoek!
Postfabriek said:
Zo’n stukje lak heb ik ook. Als het goed is moet je deze ook aan kunnen steken maar dan hou je de roet die er door heen blijft komen. Wat stukjes afsnijden, ging heel lastig van dat stuk, en dan in een lepel kan je proberen. En wat je anders kan proberen is het staafje boven de vlam houden en dan vlak bij het papier. Dus zodra het staafje warm wordt en gaat druppelen je gelijk naar het papier kan. En zo nodig nog even bij verwarmen voor wat extra druppels!
Tante Jannie said:
Wat een enorm leuk idee. En wat fijn dat je het zo duidelijk hebt beschreven. Ik ga eens op Google zoeken en kijken of ik Vriendlief kan porren om mee te gaan naar het Boekenfestijn 🙂
Karlijn said:
Mocht ik ooit de spullen vinden dan ga ik het zeker eens proberen – maar ik ben bang dat het de post niet helemaal overleefd. Ik kreeg vorige week een brief uit Frankrijk waar de zegel helemaal vanaf gebroken was en dat lijkt me best zonde voor het werk.
Rianne said:
Dat breken hangt van de lak af. Sommige soorten zijn flexibeler en ook beter bestand in de post
Petra de Haas said:
Wat leuk en toevallig! Toen je ging trouwen wilde ik het grote boek met de gedichten van iedereen, dat we gaven, ook met een dure lakstempel verzegelen, voordat we het die avond gingen geven, maar tijdens het diner was de tijd te kort om het nog snel te doen (het verzegelen)..(was druk met de jonkvrouw jurken) .Maar ik heb de lakstempel hier nog steeds liggen… Als ik had geweten dat je een lakstempel zo zou waarderen had ik tegen de mensen gezegd dat het boek die avond wat later komt……maar dan met een zegel! X
miekeschepens said:
Wat een mooie blog en een geweldige tip van je aan het eind. Lief !
Pingback: Zelf een Moleskine Postal Notebook maken | Postfabriek
Heleen de Bruijn said:
Nog even een late reactie. Op zoek naar lakzegels op het internet heb ik meermaals gelezen dat lakzegels de verzending per post niet overleven, omdat ze breken. Ik heb geen idee of dat zo is, want ik heb het nog niet geprobeerd. Maar bij de speciale pistoollakstaafjes voor het lakpistool staat expliciet vermeld dat deze lak flexibel is en dus niet breekt in de post. Misschien is dit dan toch de handigste manier voor lakzegels in/op post…
Postfabriek said:
Hoi Heleen,
dat lees je vaker op internet ja. Terwijl de keren dat ik een lakzegel verzond, hij gewoon heel is aangekomen. Maar het originele lak is harder en stugger, daardoor breekt hij makkelijker wanneer per ongeluk de postzegel-stempel machine er op komt. Ik denk dat ze vooral willen waarschuwen voor het risico. Want de andere zullen (bijna) niet breken en deze toch sneller!
Heleen de Bruijn said:
Hoi Ruchama,
Goed om te weten dat ook “gewone” lakzegels heel aan kunnen komen.
Heleen de Bruijn said:
En dat kan dan natuurlijk ook met iedere andere kleur verf die een mooie combinatie vormt met je imitatie of echte waszegel…
Grietje said:
Ik stuur al zeker drie jaar meerdere zegels per week via de post. Nog nooit gehoord dat er geen zegel op zat 😉 ik vermoed dat het wel een beetje losloopt…
Mijn wax verschilt van waxstaafjes van oa hema tot voorgesneden brokjes uit China…
Erg fijn blog trouwens! Groetjes Grietje
Pingback: Postzegel(rand)pons | Postfabriek
Pingback: In de postkamer van Ruchama | Postfabriek
Cheyenne said:
Ik heb net een lastempel en wax hartjes en staafjes(zonder lont) gekocht bij etsy, ik heb geen ervaring met lakstempels en ook niet met de waxstaafjes maar is het geen goed idee om de staafjes zonder lont gewoon in de warme lepel te drukken/roeren tot je genoeg in wax/lak in de lepel hebt gesmolten? dan blijft het restant gewoon heel en niet gebroken en kun je het goed afmeten toch? of werkt dat zo niet?
Postfabriek said:
Hoi Cheyenne, zoals jij het beschrijft moet volgens mij ook prima kunnen. Ik heb dat zelf nog niet uitgeprobeerd maar het zal gewoon smelten. Persoonlijk vind ik het onhandig om dan beide handen nodig te hebben. Als je vaker lakstempels maakt zal je beter in kunnen schatten hoeveel lak je per keer nodig hebt en steeds dat portie af snijden. Maar met het staafje in de hete lepel drukken zal ook lukken! Veel plezier en succes ermee.
Cheyenne said:
Super leuk dat je zo snel antwoord, ik zal je site zeker in de gaten houden voor inspiratie! (met die wobbel oogjes ook zo leuk)
monique said:
echt super deze info…stond ook al zolang op mijn lijstje…..en nu weet ik direct de do’s and don’ts…super bedankt!!! ik gebruik je link als info in mijn text voor mijn blog, duurt nog ff …want ook ik moet nog proberen, maar zal er iets inzetten dat ik dankzij jouw info weet hoe of wat…groetjes!
corvanburen said:
Mooi dit loop ik al jaren te zoeken
Pingback: 1000 likes op Facebook (give away!) | Postfabriek
Tanny van der Wolf said:
Ik had dit stukje een tijdje terug gelezen en heb voor kerst een lakstempel en lak gevraagd en gekregen. Ik kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan.
Heel inspirerend!
Pingback: Scrittura Elegante - Klassieke papierwaren - Postfabriek
Kaat said:
Heeft iemand zelf wel eens een lakstempel gemaak? Of gebruik je alleen de metalen lakstempels en rubberstempels met kaarsvet?
Liza said:
Ben net begonnen met dit gebeuren. Gewoon omdat ik tussen de spulletjes van wijlen paps een doosje met (ouderwetse) lak en een paar stempels vond. Die ouderwetse was is keihard, dus weet ik nog niet hoe ik die in stukjes moet krijgen. Maar het opwarmen doe ik op een lepel, verhitten met een heater. Dit gaat supersnel en de lak wordt niet zwart.
Maar …..wel een lakpistool op mijn lijstje zetten, denk ik 😉
Hugo H said:
Geachte heer, mevrouw,
Voor een klant ben ik bezig een relatiegeschenk te ontwikkelen. Het betreft een champagnefles welke d.m.v. een sluitzegel verzegeld wordt. Na afronding van het project (1 tot 1,5 jaar later) zal mijn relatie samen met haar klant het zegel verbreken en de champagbe nuttigen. Ik vraag mij af of een lakzegel op glas mogelijk is en of dit lang en stevig genoeg blijft zitten. Ik zou graag uw visie hierover horen. Zou u zo vriendelijk willen zijn hierover contact met mij op te nemen?
Bij voorbaat dank voor uw moeite.
Pingback: Gastlog van Marjan: Trouwuitnodiging met lakzegel - Postfabriek
Pingback: Adventskalender dag 17: nóg een winactie van Scrittura Elegante - Postfabriek
Hannah said:
Leuk idee!
Op AliExpress kan je ook stempels kopen voor 3 euro voor het hele alfabet.
Ik heb ook nog 1 vraag, kan je het ook gewoon met kaars wax doen? En zo niet, waarom niet?
Groetjes H.
Ruchama said:
Ha Hannah, dit logje is alweer wat ouder en tegenwoordig kan je inderdaad op verschillende Chinese sites lakzegel kopen!
Zoals ik in het logje als budget tip geef kan je prima kaarsvet gebruiken! Dit heeft dezelfde werking. Wel is het kwetsbaarder dan lak aangezien bepaalde lak zo gemaakt wordt dat het flexibeler is en dus ook tegen verzenden kan en dan niet breekt. Kaarsvet zal sneller breken.
Veel plezier met lakzegels maken!
Pingback: Inspiratie: DIY Valentijnskaarten (en PostNL kus actie!) - Postfabriek
Pingback: Ondertussen op onze Facebookpagina deel VI - Postfabriek
Pingback: Lakzegels II + Winactie Café Analog! - Postfabriek
leonie said:
Hele handige tips, dankjewel 😉 Nog een vraagje, hoe groot is de stempel die u gebruikt? 20mm of 25mm?
bo Jurg said:
Een vraag over het plakken van de lakzegels? Wij hebben waxzegels met bakpapier op een steen gemaakt. Maar willen die dan met lijm op de envelop plakken, maar welke lijm kunnen we het beste gebruiken?
Hartelijke groet,
Bo
Pingback: Adventskalender dag 15: Ruchama geeft een lakzegel basis set weg - Postfabriek