Liefde voor post

Post

schrijf eens een briefje

Post uitwisselen draait volgens ons om het contact met elkaar, wat de brief voor ons de kern van het poststuk maakt. Maar het is het hele proces wat post maken zo mooi maakt. De tijd en moeite nemen om voor iemand een brief te schrijven, een envelop te knutselen en er een mooi geheel van te maken. Hoe blij je er van wordt als je iets speciaal voor iemand maakt en weet dat wanneer jij het in de brievenbus hebt gedaan, morgen een ander op zijn minst zo blij is. In een haastige en drukke maatschappij is het mooi om tijd en échte aandacht voor een ander te hebben. Elkaar leren kennen via brieven is een hele speciale manier van een vriendschap opbouwen: de kleine dagelijkse dingen delen en elkaar troosten en steunen wanneer er grote dingen in het leven gebeuren.

Post is een onmisbaar deel van ons leven geworden. Alle fijne momenten waarop we aan het freubelen zijn, de post die we naar de brievenbus brengen en de post die we zelf op de mat vinden. Maar vooral door de band die je met een ander krijgt door het briefverkeer.
Onze gezamenlijke liefde voor post is dan ook de reden waarom we de Postfabriek hebben opgericht. Door de jaren heen hebben we al zo veel verschillende manieren van post maken ontdekt. Je leert van de ander, je maakt er weer je eigen ding van, je ontdekt nieuwe materialen. We willen graag laten zien wat je allemaal voor post kunt maken, wat handige manieren zijn om een envelop te maken, hoe je materialen kunt combineren en recyclen en meer. We krijgen vaak de vraag hoe we iets maken of hoe we toch op het idee komen. Na zoveel post maken voelt dat voor ons als vanzelf. Daarom vinden we het zo leuk om al onze ideeën en ervaringen te kunnen delen met jou. Om te laten zien dat post helemaal niet moeilijk of ingewikkeld hoeft te zijn. Het is ook een kwestie van durven en gewoon gaan doen. Zodat je hopelijk net zoveel plezier gaat beleven aan het post maken als wij dat doen.

28 thoughts on “Post”

 1. Leuk, ik zag jullie ook al in Robin Magazine staan. Wat een gezellig blog, ik ga jullie volgen! Ik sta zelf in Robin Magazine met een column over… juist ja: mijn liefde voor post:)

 2. pleunie14@hotmail.com said:

  Ziet er te gek uit Ladies!:)

 3. Ik heb door de berichten gescrolled. Het ziet er zo goed uit en is leuk om te lezen, ook inspirerend. Ik kreeg gewoon zin om te gaan schrijven en post te maken. Een heel goed initiatief dames!

 4. Heey,
  Ik vind het echt super leuk om brieven te schrijven maar ik heb vaak geen mensen naar wie ik brieven kan schrijven.
  Mijn vriendinnen doen niet aan brieven schrijven en ik schrijf al met mijn oma. hebben jullie tips waar ik een leuk brief-maatje kan vinden?

  xxxx

  • Postlover said:

   Hey ik heb wel instresse als penvriendin 😉 mijn nederlandse penvriendinnen zijn allemaal gestopt heb je email ofzo dat iets beter kunnen praten en als we gaan schrijven adressen doorsturen! 🙂 ik hoop dat je reageer. 🙂
   xx

   • als je perse met 1 persoon wil schrijven dan moet je inderdaad opzoek naar een pen vriend/vriendin. maar er is ook een site waar je je kan aanmelden om vervolgens naar verschillende mensen te schrijven en van verschillende mensen een terug te kijken. het aanmelden is grais, alleen de postzegels kosten geld. meestal niet meer dat een euro hoor. google maar eens postcrossing dan vind je het zo
    xx Djinn

  • Hoi Anne,

   Ik zie nu dat we zelf niet meer gereageerd hebben op je reactie, sorry! Soms schiet het er bij in als je met z’n drietjes een site beheerd, dan denk je dat de ander iets al gedaan heeft 😉 Maar als je kijkt onder onze “veelgestelde vragen” staat daar ook een vraag over penvriendinnen vinden, met daaronder allerlei tips waar je terecht kent. Ik zie echter dat je hier nu ook al een leuke reactie hebt. Hopelijk vind je gauw leuke schrijfmaatjes.

   Succes!

   Liefs,
   Kim

  • Hallo Kim
   het lijkt mij ook leuk een
   brief te schrijfen
   groetjes Els

  • kijk eens op facebook, postmaatjes eeffie
   erg leuk!

 5. Ik heb een penvriendin uit Malaisië. En dat is superleuk. Ik schrijf nu inmiddels anderhalf jaar met haar. Sinds een half jaar sturen we cadeautjes naar elkaar. Ik had zaterdag weer een brief gehad en daar zat een heel schattig portomoneetje uit thailand (daar was ze op vakantie) in. En nog vier zakjes thee. Superleuk. Vorig jaar had ze zelfs een keer geld opgestuurd! Het is echt superleuk als je weer een brief krijgt. En het is nog goed voor je engels ook. 😉
  leuke site trouwens

  • Een penvriendin in het buitenland kan inderdaad heel erg leuk zijn, ook omdat ze daar dan spulletjes hebben en kunnen gebruiken die je hier weer weinig tegen komt. Maar ook om het bijzondere contact tussen culturen. Leuk dat je het zo gezellig hebt met het schrijven met haar! Nog veel verder schrijfplezier 🙂

   Liefs,
   Kim

 6. Maaike said:

  heej postlovers,

  Wij houden ook van post en we hebben een goede tip: ga naar Postcrossing.com en meld je aan! Via deze site kan je post versturen en krijgen uit de hele wereld. Echt een aanrader!

 7. Onze dochter heeft een ernstig ongeluk gehad wij hebben in een paar maanden tijd zeker 300 lieve, mooie,ontroerende kaarten gehad die wij heel vaak er weer bij pakten.
  Het heeft ons enorm goed gedaan en sommige kaarten hangen op sommige plekjes in ons huis, een lieve tekst een mooie foto of een tekening.
  Mijn voornemen voor 2015 was en is om regelmatig een leuk, mooi of lief kaartje te sturen naar iemand die een steun in de rug nodig heeft.
  Er zijn er al drie op de post gegaan en er gaan er nog veel meer volgen.
  Een lieve kennis van ons die alzheimer heeft op jonge leeftijd daar gaan de kaartjes naartoe 🙂
  Gewoon omdat ik hem blij wil maken.

  • Hallo Silvia,

   bedankt voor je reactie. Heel bijzonder om steeds weer nieuwe verhalen over de kracht van post te lezen. Een kaartje sturen is misschien een kleine moeite, maar kan een hele grote steun zijn! Niet alleen op het moment van ontvangst, maar ook het herlezen op de momenten dat je het nodig hebt. Het is zo’n mooie vorm van contact! Wat fijn om te lezen dat het jullie in een hele moeilijke situatie steunt en dat je het een ander ook gunt. We wensen je een liefdevol postjaar toe! Lieve groeten, Nienke. (ook namens Ruchama en Kim).

 8. Meisjee said:

  Hoii, ik ben 13 jaar en heb sinds kort (deze week) ook een penvriendin:) ik wou het echt super graag!! Het is een meisje uit me klas maar het leek ons super leuk! Ik hoop dat we het heel lang blijven doen, want ik vind het super leuk om me gevoelens en dingen wat ik mee maak op papier te zetten. Ik denk dat ik me vriendin ook beter leer kennen door penvriendinnen te zijn! Hihi maar ik wou vragen, hebben jullie alleen maar via brieven contact of ook op een andere manier…? En hebben jullie ook wel eens ruzie met elkaar gehad via brieven??

  Jullie site is echt leuk! Ik ga snel weer verder lezen hihi
  ❤️

  • Hai,

   Bedankt voor je leuke en vrolijke reactie! Daar worden we heel erg blij van. Wat gezellig dat je met je klasgenootje gaat schrijven, dat kan de vriendschap zeker sterker maken door alles wat je met elkaar deelt op papier!

   Wij hebben vooral via brieven contact, maar vanwege de Postfabriek whatsappen we ook met elkaar zodat we tussendoor dingen ook op een snelle manier kunnen bespreken! We hebben elkaar ook een paar keer gezien, maar omdat we ver bij elkaar vandaan wonen lukt dat helaas niet zo vaak.

   Ruzie hebben we gelukkig nog nooit gehad! Als we ergens mee zitten, dan praten we dat uit met elkaar nog voordat er ruzie van komt en dat lukt altijd heel goed gelukkig.

   Veel leesplezier op de rest van de site!
   Liefs,
   Kim

 9. Hoi
  Ik ben joya 26 jaar
  Ben op zoek naar een leuke gezellige penvriendin of
  Penvriend het liefst die ook in drenthe woonen
  Ik hou van zwemmen shoppen bios zonnen
  Lekker gek doen pret park
  Spreekt je dit aan spreek me maar aan

 10. Kim Lasonder said:

  Ik weet hoe het is om ondanks alle lieve berichtjes op FB hoe bijzonder het is, om een kaartje per post te krijgen. Heb nu twintig jaar een chronische spierziekte en vooral in het begin kreeg ik nog wel eens een bemoedigend kaartje of een beetje voor mij vreemde, van harte beterschap, kaartjes en die waren erg leuk. Zo’n twaalf dertien jaar geleden had iemand een oproep gedaan in een televisiegids, om mij een kaartje met vlinders te sturen. Heb er toen over de driehonderd gehad en tot aan de laatste was het weer spannend. Helaas merk ik dat het minder wordt, ook met de kerst, vroeger had je er zeventig, afgelopen jaar nog geen tien. En ik zeg niet dat ik er niet in mee ga, heb vorig jaar zelf ook mijn kerstwensen op FB gezet. Maar nu er toch een paar mooie besteld, met daarbij wat bemoedigende teksten, deze zijn dan bedoeld voor mijn christelijke broeders en zusters. Verder wil ik weer gaan proberen of het mij lukt om simpele 3D kaartjes te maken.
  Omdat ik laats op een zeer emotionele dag een mooie kaart kreeg van iemand, waarop stond. Je hebt een hart van goud, dacht ik, ik waarom en ze feliciteerde mij dat het mij toch gelukt was, ik dacht wat lukt mij nu nog zelf. En inderdaad ondanks mijn duim was het mij inderdaad gelukt om 150 mutsen te breien op de breiring voor de kinderen in Roemenië, twee grote zakken vol. Was toch wel een beetje trots toen.
  En dat kaartje pronkt op mijn memobord en was een groter cadeau dan de grootste bos bloemen had kunnen zijn.
  Bedankt liegen Nienke dat je mij daarmee bemoedigt hebt om nu zelf ook weer wat meer kaarten te gaan sturen en ga verder met jullie fantastische postfabriek. Wonderlijk hoe een kaartje je kan raken.

 11. Het lijkt ons ook erg leuk om weer brieven te schrijven.
  Maar gezien ons handschrift zeer slecht is zijn we aangewezen op een printer en een computer wat niet altijd even fijn is.

  Daarom zoeken wij een winkel of webshop die nieuwe of gebruikte bruikbare typmachine’s verkopen.

  Het lijkt ons ook cool om op deze manier wellicht nieuwe mensen te leren kennen.

  Wie heeft er voor ons een tip waar we zo machine kunnen kopen?

  Groetjes Roel en Claudia

 12. Cocky Nagel said:

  Hallo allemaal, de meeste post is al van jaren geleden, maar ik krijg er nu bericht over, via, via.
  Ik heb zo’n 80 !!! penvriendinnen, de meesten in het buitenland, 4 wonen er in Nederland.
  Ik heb deze hobby al vele jaren, ben nu 75 en ben er mee begonnen toen ik 21 was.
  Iedere dag schrijf ik wel een of twee brieven en ik krijg dus ook veel post, heerlijk.
  Veel van mijn penvriendinnen zijn echte vriendinnen geworden, je merkt het al wel snel of er een “klik” is.
  De postzegels worden wel steeds duurder, maar corresponderen is mijn hobby en ik wil dat niet missen.

 13. ik dank jullie voor de lieve kaart die ik heb mogen ontvangen. Ik ben helemaal happy.!
  Nogmaals bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.