Tags

, , , , , , ,

Anderhalve week geleden was ik in Parijs en kreeg ik het idee om de app Kaartwereld van PostNL eens uit te proberen. In plaats van een ansichtkaartje, verstuurde ik via mijn iPhone een digitaal kaartje met een vers gekiekte vakantiefoto op de voorkant naar Ruchama en Nienke. Ik was benieuwd of zo’n kaartje nou óók leuk zou zijn om te versturen en te ontvangen en natuurlijk deel ik mijn mening graag met jullie!

Kaartwereld3

Hoe werkt de app?
Je kunt de app gratis downloaden voor de iPhone. In de app heb je de keuze een zelfgemaakte foto vanaf je telefoon te uploaden. Ik koos voor een cliché vakantiefoto waarop ik de Eiffeltoren aan”tik”, welke op de voorkant van een dubbele kaart terechtkwam. Er zijn geen opties voor filters over de foto of andere bewerk mogelijkheden. Als je wil kun je op de voorkant nog tekst zetten, waarbij je kunt kiezen voor verschillende lettertypes, kleurtjes, groottes en de plaatsing kunt bepalen. De binnenkant van de kaart kun je aan beide zijdes betypen, waarbij je dezelfde tekstopties hebt als voor de voorkant. Vervolgens voer je het adres in en kun je de verzenddatum bepalen. De kaart kost inclusief portokosten €2,98 wat je kunt betalen via American Express, Mastercard, VISA, iDEAL of een eenmalige machtiging.

Kaartwereld1

Is het leuk?
Het versturen gaat snel en makkelijk en het kaartje komt de volgende dag al aan bij de ontvanger. Het is leuk om direct een vakantiekiekje te kunnen delen en een goede oplossing als je niet zo van ansichtkaarten sturen en schrijven houdt. Ik hou daar echter wel van en ik miste het toch wel om ergens aan een tafeltje mijn net speciaal uitgezochte ansichtkaarten vol te pennen, op zoek te gaan naar mooie Franse postzegels en vervolgens nog een brievenbus te vinden. En dat het kaartje pas aankomt als ik al lang en breed terug ben van vakantie, neem ik dan op de koop toe.

Wat vond Nienke?
“De websites zelf prikkelden me tot nu toe niet om zelf zo’n kaart te versturen, maar jij wel! Alleen vond ik de foto wel erg donker geworden, weet niet of je in de app de mogelijkheid hebt tot bewerken? Als ik zou moeten kiezen, kies ik toch voor een handgeschreven kaartje. Vooral bij vakantiepost geeft me dat een gezelliger gevoel. Ik zie voor me hoe je je in een vreemde taal moet redden bij het postkantoor, op een prachtig terrasje van een gezellig drankje en vreemde hapjes zit te genieten en deze sfeer wil delen en tegelijkertijd een kaartje zit te schrijven. En dat je op zoek gaat naar een brievenbus, waardoor ik nieuwsgierig word hoe deze er in je vakantieland uitzien. En dat de kaart dan ook een reis moet maken om bij me te komen. Dus het romantische sfeertje bij de handgeschreven kaart trekt me meer, maar bij deze kaart was de verrassing groter en de afbeelding op het kaartje weer persoonlijker. Het was geen foto die elke toerist koopt, maar eentje speciaal voor ons gemaakt! Dat is ook geweldig natuurlijk! Dus voor tussendoor zeker waard om het nog eens te doen!”

Kaartwereld2

Wat vond Ruchama?
“Van de gebloemde envelop werd ik nieuwsgierig en was verrast er een kaartje met zo’n leuke foto van Kim uit te halen. Dit persoonlijke maakt voor mij goed dat ik toch het handschrift en in dit geval een mooie Franse postzegel mis. Het is erg leuk om voor een speciale, persoonlijke gelegenheid een fotokaart te krijgen maar ik blijf toch liever bij het schrijven, versieren en zelf de kaart posten.”

Conclusie
De app werkt prima, al is het jammer dat je de foto niet kunt bewerken op enige manier. Zo is mijn foto op de kaart best donker uitgevallen, terwijl het origineel toch lichter was. Het zou verder leuk zijn als je kunt inzoomen, uit filters kunt kiezen of de optie hebt randen toe te voegen of meerdere fotootjes. En het blijft hoe dan ook een digitaal kaartje met getypte tekst en die heeft nu eenmaal niet de charme van de handgeschreven versie. Oftewel; een leuke aanvulling maar blijf vooral ook échte ansichtkaartjes schrijven!