Tags

, , , , , , ,

Inmiddels staat Bloemen Drogen – Deel II ook online!

22Wanneer je buiten loopt en om je heen kijkt zie je overal bloemetjes te voorschijn komen en staat er steeds meer in bloei. Heerlijk om naar te kijken en van te genieten maar wanneer ik een mooi bloemetje zie kan ik het niet laten er eentje of meerdere te plukken. Niet om thuis op een vaasje te zetten, wat ook genieten is. Nee, thuis aangekomen pak ik wat wc of keukenpapier, kartonnetjes en mijn bloemenpersje.


Ik denk dat iedereen wel eens bloemen heeft gedroogd en weet wat hoe prachtig een gedroogde bloem kan zijn. Ik ben gek op bloemen en vooral op wilde en zie ze dan ook het liefste in de natuur. Maar zoiets moois verwerk ik graag in mijn post en daarvoor moet je ze toch eerst drogen. Ik wil jullie dan ook enthousiast maken om mooie bloemen te verzamelen en ze te gaan drogen. Vandaag geef ik jullie wat tips over het drogen zelf en dan komt er over een tijdje een blog hoe je de gedroogde bloemen nou in je post kan verwerken. Hoe je er zelf briefpapier, kaartjes en labels van kan maken!21

Als je buiten bent en er op let zie je hoeveel verschillende bloemen er zijn en dat ze niet zo lang bloeien als je zou verwachten. Uit de praktijk heb ik dus geleerd ze te plukken zodra ik ze zie en er niet van uit gaan dat ze er volgende week nog wel zijn. Want voor je het weet zijn ze uitgebloeid of maait de gemeente de bermbloemen plat! Tijdens het wandelen met de hond pluk ik regelmatig wat bloemen en bewaar deze in mijn jaszak of hou ze als een bosje vast. Als ik op de fiets ben doe ik de geplukte bloemen in mijn fietstas. Thuis aangekomen zet ik ze gelijk in het water.2

Tijdens een wandeling met Tico heb ik de volgende bloemen geplukt: vergeet me nietjes, madeliefjes, witte trosjes van de kriek, de rode van de japanse dwergkwee (prikkelstruik met daarin rode bloemen verstopt) en de gele leukerds van de ranonkelstruik/kerria japonica. Ondanks dat ik er gelijk mee aan de slag ga, zet ik ze toch even in het water. De vergeet me nietjes plukte ik aan het begin van de wandeling dus die zagen er al een beetje sneu uit, even in het water doet dan wonderen! In principe kan je elke bloem drogen maar zelf pluk ik liever niet te dikke bloemen zoals een paardenbloem of narcis. Hier komt zoveel vocht uit dat het niet zo mooi opdroogt als kleine/dunne bloemetjes.

3

Wat is handig voor het drogen van bloemen? Kartonnetjes, ik bewaar vaak stevige stukjes karton van verpakkingen of verzendingen. Je kan niet genoeg kartonnetjes hebben wanneer je graag bloemen droogt. Ik heb 1 keer ribbelkarton gebruikt maar dat was niet zo handig, het ribbelpatroon drukt in de bloemetjes. Ook let ik er op of ik wc of keukenpapier met zo min mogelijk reliëf heb. Dit drukt minder door en wordt redelijk plat gedrukt door het platte karton, maar hoe minder reliëf hoe beter. Zorg dus voor zo plat mogelijk materiaal om tussen de bloemetjes te doen. Knip de kartonnetjes op maat van je bloemenpers. Let hierbij op de maat binnen de schroeven.1

Bedek een eerste stuk karton met wc-papier. Wanneer je geen bloemenpers hebt kan je bv, een oud telefoonboek gebruiken, dan leg je het wc-papier op een bladzijde. Ik werk graag per bloem en begin dus met het eerste soort. Je kan kijken of je het knopje plat wilt hebben, hiervoor moet je vaak even het stengeltje achter de bloem knakken zodat ie plat blijft liggen of je knipt hem af. Maar een van de zijkant plat gedrukt bloemetje kan ook heel mooi zijn. Vaak druk ik van 1 soort bloem op meerdere manieren plat zodat je straks met het maken van post wat variatie hebt. De rode bloem had een dik knopje aan de achterkant, deze heb ik een stukje afgeknipt. Let er op dat je het niet teveel afknipt want dan laten de bloemblaadjes los maar het scheelt net wat in de dikte. Wanneer je kartonnetje of bladzijde vol is leg je er weer een laagje wc-papier op. Dan komt het enige wat ik erg vind aan bloemen drogen, het nieuwe kartonnetje op de bloemen duwen en het knakken horen.

4 5

Na het platdrukken controleer ik altijd even of de bloemetjes goed plat liggen en of er geen bloemblaadjes dubbel liggen. Je kan weer nieuw wc-papier op dit kartonnetje leggen en verder gaan met een nieuwe laag bloemen. Van de kriek-trosjes laat ik er 1 heel en de ander knip ik stuk zodat er allemaal losse bloemetjes ontstaan. Ik leg ze naar beneden zodat ze goed plat drukken en ik gemakkelijk de stengeltjes er af kan knippen.

8 9

Ook van de gele bloesem laat ik 1 takje heel en de andere bloemen knip ik los.

11 12

Zo kijk ik bij elke bloem welk stukje ik het mooiste vind om heel te laten of welke ik liever los heb. Zoals dit takje vergeet me nietjes, vind ik prachtig om aan elkaar te laten. Als je een takje hebt met meerdere bloemetjes is het handig even te kijken of de bloemetjes dezelfde kant op liggen/plat gedrukt worden. Terwijl ik bezig ben staan de rest van de bloemetjes dus in het water maar voordat ik ze tussen het wc-papier leg droog ik ze even op een stukje wc-papier.14 23 13

Wanneer je klaar bent heb je een hele stapel met kartonnetjes en verwacht je waarschijnlijk dat dat nooit in je opengeschroefde bloemenpers past. Gelukkig is de stapel aardig in te drukken en door de druk van het persje wordt de stapel veel kleiner dan hij nu is. Als je hem stevig hebt aangedraaid zie je dan ook dat je nog best ruimte hebt om er nog een nieuwe lading bloemetjes tussen te doen. Ik probeer niet teveel tegelijk te plukken en te drogen zodat deze lading even in kan krimpen en ik er later makkelijker nog wat kartonnetjes bij kan doen. 15 16 17 18 19

Ik heb mijn bloemenpersje bij Hema gekocht, maar Dille & Kamille heeft ze ook. Bij de Kringloopwinkel zie je ze ook nog wel eens liggen! Mocht je heel creatief zijn, kan je hem ook zelf maken met 2 plankjes hout en schroefjes.

Om alvast een voorproefje te geven van hoe je gedroogde bloemen er straks uit zien, vast een foto van de bloemetjes die ik vorige week heb gedroogd. Zo kan je gelijk zien of je de bloemetjes liever open houdt of ze op de zijkant droogt.

20

Ik wil je nu uitdagen om tijdens je wandeling of fietstocht rond te kijken, leuke bloemen te plukken en ze thuis te gaan drogen. Alleen het drogen zelf vind ik al een heerlijk ontspannend werkje om later een prachtig resultaat te hebben. Dan laat ik jullie over een aantal weken zien wat voor een moois je met deze gedroogde bloemetjes kan maken!

Inmiddels staat Bloemen Drogen deel II ook online!

Liefs, Ruchama