Tags

, , , , , , , , ,

Dat wij van de Postfabriek dol zijn op leuke zakjes en zelfgemaakte meestuur-zakjes is vast niet nieuw voor jullie. Maar je kan bestaande of zelfgemaakte zakjes/envelopjes nog leuker maken met sluitrondjes. Je kent ze vast wel, die mooie enveloppen met als sluiting twee soort knopjes op een rondje en een touwtje! Hema verkoopt momenteel een setje van 8 enveloppen voor 3,- maar ze zelf maken kan ook heel simpel!

Envelop sluiting touwtje 1 Envelop sluiting touwtje 2

Er zijn twee manieren om deze sluitrondjes te maken. Je kan ze maken met de open ringetjes zoals hier boven. Maar als je deze (en het benodigde materiaal) niet hebt, kan je ook heel simpel splitpennen gebruiken! Ik begin met het laten zien van de eerste manier.

Benodigdheden voor sluitrondjes met Eye-let’s

 • Natuurlijk een envelopje of een zakje.
 • Een tang om gaatjes te maken, je kan ook een schaar gebruiken om een gat te maken en wat te duwen.
 • Open ringetjes. Ik gebruik zelf ‘eye-lets’- deze kan je kopen bij Pipoos maar omdat ze daar nog best prijzig zijn koop ik ze liever bij de Boekenvoordeel maar nog liever op het Boekenfestijn. Vandaar dat ik een aardig voorraadje heb, ooit gekocht op het Boekenfestijn.
 • Tang om de ringetjes dicht te knijpen
 • Een pons voor het ponsen van rondjes, al kan je deze ook knippen! Ik gebruik het ponsje van Action.

Sluitrondjes 17

In plaats van een gaatjes tang en een tang om ringetjes dicht te knijpen verkoopt Pipoos ook speciaal een setje om eye-lets te bevestigen. Je hebt dan twee verschillende maten staafjes om gaten te maken. Je zet het staafje op het papier en slaat er met een hamer op. Hierdoor komt er een gaatje in, hierna doe je de eye-let er door en pak je het andere staafje. Hier zit juist een puntje aan. Die zet je in de achterkant van de eye-let en met de hamer sla je zo de achterkant naar buiten.

Envelop sluiting touwtje 5

Tip! Een keer in de zoveel tijd staat ze in de folders van Blokker, Kruidvat, Trekpleister etc. Een driedelige gaatjes tanden set. Hiermee kan je gaatjes maken in een riem, maar ook drukknoopjes bevestigingen in stof. Deze tangen kosten samen €5,- en kan je prima gebruiken om sluitrondjes te maken. Bij de tangen zit namelijk ook een zakje met deze ‘achterkantjes’ voor de drukknoopjes, waar het knopje in wordt geduwd.

Hoe maak je een sluitrondje met eye-lets?

Ik maak ze op zelfgemaakte enveloppen. Hiervoor is het handig de envelop nog niet dichtgeplakt te hebben, anders kan je de eye-lets lastig bevestigen!

 1. Kies twee eye-lets uit, pons twee rondjes en bepaal de plaats waar je ze wilt hebben. Mocht je net als ik niet zo precies werken dan is het aftekenen van de plaats wel handig hihi.

Envelop sluiting touwtje 6

Envelop sluiting touwtje 7

2. Maak nu de gaatjes in het papier en de rondjes met een tang, schaar of het eye-let staafje.

Envelop sluiting touwtje 8

3. Doe het ringetje door het rondje heen en daarna door het papier. Zorg ervoor dat het rondje en de mooie kant aan de boven kant van je envelop zitten. Sla of knijp hierna het ringetje dicht.

Envelop sluiting touwtje 9

4. De sluitrondjes zijn nu klaar. Controleer of ze goed vast door het papier zitten en neem een stukje touw, garen of lint en draai die onder de papieren rondjes vast.

Envelop sluiting touwtje 11

Envelop sluiting touwtje 10 Envelop sluiting touwtje 12 Envelop sluiting touwtje 13

Bij Pipoos, Boekenvoordeel en het Boekenfestijn verkopen ze eye-lets in verschillende kleuren, vormen en maten. Bij de tangenset zit helaas maar 1 maat goudkleurige rondjes. Maar op kraftpapier kunnen die ook heel mooi staan! Ik kon mijn tangenset zo snel niet vinden dus gebruik mijn gaatjestang ipv de tang die bij de set zit. Op die tang een draaischijf met verschillende formaten punten om gaatjes mee te maken.

Envelop sluiting touwtje 14  Envelop sluiting touwtje 16

Dit is natuurlijk een simpele manier als je al deze materialen al in huis hebt. Zelf vind ik een gaatjestang, ook bij Pipoos gekocht, heel handig en gebruik ik voornamelijk voor het maken van labels. Maar hiervoor komt hij ook goed van pas. Let er op dat je gaatjestangen in verschillende maten hebt! Ik heb de 3 mm tang en deze kost rond de vijf euro.

Benodigdheden sluitrondjes met splitpennen of brads

 • Natuurlijk een envelopje of een zakje.
 • Een mesje of scherpe punt van een schaar om even een gaatje te prikken.
 • Splitpennen of brads, dit zijn leuke gekleurde splitpennetjes die ook in verschillende vormen te koop zijn bij Pipoos, Boekenvoordeel of het Boekenfestijn.
 • Een pons voor het ponsen van rondjes, al kan je deze ook knippen! Ik gebruik het ponsje van Action.

Sluitrondjes 18

Hoe maak je sluitrondjes met splitpennen/brads?

Zoals je ziet aan de benodigheden heb je voor het maken van sluitrondjes met splitpennen veel minder nodig. Ook heb je hiervoor minder beweegruimte bij het envelopje of zakje nodig.

 1. Kies twee splitpennen of brads uit, pons twee rondjes en bepaal de plaats waar je ze wilt hebben.
 2. Prik een gatje op de plek waar de splitpennen moeten kopen. Ik heb hartjesvormpjes gebruikt en hierbij zit het pennetje wat lager dan de vorm. Hierbij heeft netjes in het midden prikken geen zin en kan je beter kijken hoe hij op het randje uit komt.Sluitrondjes 19
 3. Prik de splitpen door het rondje heen en hierna door het gat op de envelop. Doe dit met beide splitpennen en rondjes.
 4. Aan de binnenkant kan je de splitpennen pootjes naar buiten buigen.
 5. De sluitrondjes zijn nu klaar. Neem een stukje touw, garen of lint en draai die onder de papieren rondjes vast.

Sluitrondjes 20

Zoals je ziet kan je dus heel snel en makkelijk je eigen sluitrondjes maken. Hartstikke leuk om zo je eigen enveloppen of cadeauzakjes af te maken! Mocht je ze op je enveloppen gebruiken kan ik wel aanraden de enveloprand ook extra dicht te plakken. Ik durf er niet op te vertrouwen dat het blijft zitten en er geen nieuwsgierige postbodes zijn die even willen gluren hihi.

Maak jij je sluitrondjes wel eens zelf en heb je nog andere handige tips?

Tip van Heleen! Je kan splitpennen ook opleuken door ze met washitape te beplakken of met dubbelzijdig plakband en ze daarna bijvoorbeeld in een potje glitters dopen. Als je een embossing gun en embossing poeder hebt, kun je het volgende doen: de splitpennen vasthouden met een (lang) pincet, ongeveer 50 seconden verwarmen met de embossing gun en daarna de hete splitpen in een potje met embossingpoeder dopen. Door de warmte smelt het embossingpoeder en krijg je een egaal gekleurd laagje. Ik weet het niet zeker, maar waarschijnlijk werkt dit ook met een föhn.

Liefs, Ruchama