Tags

, , , , ,

Een aantal jaar geleden schreef Nienke in één van haar brieven over een dagje met een vriendin naar Deventer en o.a. over de Stempelwinkel. “Een stempelwinkel!?” was mijn reactie. Een hele winkel vol stempels!? Dat klinkt geweldig! En ik kan je vertellen, de Stempelwinkel in Deventer is geweldig! Ik ben er inmiddels drie keer geweest. Eens in de zoveel tijd spreken Nienke en ik een dagje in Deventer af, niet alleen om de Stempelwinkel, maar ook omdat het een heerlijke stad vol leuke winkeltjes is! Een paar weken geleden ben ik met twee andere vriendinnen geweest en het leek mij leuk om jullie toch een beetje mee te nemen, een rondje door de Stempelwinkel.

De Stempelwinkel is onderdeel van Stempelmakerij “De Voet” en hier verkoopt Gerart Bot meer dan 20.000(!) afbeeldingen aan rubber- en clear-stempels, waarvan 3.000 rubberstempels gemonteerd en ongemonteerd van eigen makelij. Er is ook een webwinkel, maar hier is keuze uit ‘maar’ 1000 stempels, gelukkig is dit nog genoeg keuze wanneer je niet in de gelegenheid bent zelf naar Deventer te gaan.

Stempelwinkel Deventer 1

Je vindt de Stempel Galerie in het centrum van Deventer, in een van de leuke straatjes. Het gele uithangbord zie je al vanuit de verte en het eerste wat opvalt is de €1,- bak die buiten staat. Het zijn rest-stempels maar er kan nog best wel eens wat leuks tussen zitten dus vooral even graaien!

Stempelwinkel Deventer 2

Hierna valt je oog op de overvolle etalage. Zo staan hier de nieuwste stempels uitgestald maar zie je ook het ruime assortiment aan soorten stempels. Hij verkoopt namelijk ook lakstempels, relieëfstempels, ex-libris stempels, antieke stempels en natuurlijk inkt en andere accessoires.  Stempelwinkel Deventer 4Stempelwinkel Deventer 3 Stempelwinkel Deventer 5

Het is maar een klein winkeltje maar het is ongelooflijk hoeveel stempels je in een winkel kwijt kan… De eerste keer dat ik er binnenliep dacht ik dat ik gek werd. Er is zoveel te zien dat je niet meer weet waar je moet kijken. Ik kan je dan ook alleen maar aanraden om te blijven ademen, rustig te kijken en 10 x een rondje te lopen om niks te missen.

De wanden en stempels zijn gelukkig ingedeeld in categorieën of soorten stempels. Als je door het kleine halletje binnenkomt en rechts de deur in gaat, kijk je in het kleine winkeltje. Rechts van je staat een toonbankje vol met spulletjes er op. Vergeet vooral niet overal ook onder en tussen te kijken!

Stempelwinkel Deventer 6

Loop je naar links dan zie je eerst een heel stuk wand met unmounted stempels (alleen de rubberen stempel zonder houtblokje) in bakjes die Gerart zelf ontworpen en/of gemaakt heeft. Maar ook een hele rij clear-stempels en verder door een heel stuk met inkt-pads. Aan het einde van deze wand vind je een hoek met naamstempels. Ik hoef mijn naam niet tussen deze 1000 stempels te zoeken maar gelukkig maakt Gerart zelf de stempels en kan dus altijd een naam in opdracht maken!

Stempelwinkel Deventer 7 Stempelwinkel Deventer 8

Dan kom je uit bij de achterwand, heerlijk om rond te neuzen en alle stempels te bewonderen en te gillen bij degene die je het allermooiste vindt!  Stempelwinkel Deventer 9

Je zou denken dat drie wandelen vol stempels wel genoeg is maar nee, er staat ook nog een hele stellage in het midden van de winkels vol stempels!

Stempelwinkel Deventer 10 Stempelwinkel Deventer 11 Stempelwinkel Deventer 12 Stempelwinkel Deventer 13

Zoals je ziet – er liggen ontzettend veel stempels! Zoveel stempels dat je een deel er van gewoon niet ziet of niet binnenkomt. Er liggen stempels in alle soorten, maten en stijlen. Zelf ben ik vooral weg van vogel, bloemen en post-stempels. En deze vind je hier genoeg. Maar ook grappige teksten, alle soorten dieren, borders, figuren, mensen, alfabetten, cijfers, symbolen. Je kan het zo gek niet verzinnen of zo’n stempel ligt er of Gerart kan hem in opdracht voor je maken.

Met zoveel stempels is het dan ook niet gek dat je op zoek bent naar een bepaalde stempel maar hem zelf niet kan vinden. Gelukkig is Gerart altijd bereid met je mee te zoeken. Ligt het niet in de winkel, dan word er gezocht in het kleine maar overvolle magazijntje. Vaak ligt daar wel een unmounted exemplaar van wat je zoekt. Wil je de stempel liever op een houtblokje? Geen probleem, wanneer er tijd voor is doet hij dat ter plekke voor je!

Op alle stempels met houten blok staat een letter. Door de hele winkel hangen gele kaartjes met daarom de letter en bijbehorende prijs van de stempel. Zo kan je snel zien hoe duur een stempel is. De prijzen variëren tussen de €3,25 en de €25,15 afhankelijk van hoe groot en hoe gedetailleerd de stempel is.

Stempelwinkel Deventer 14 Stempelwinkel Deventer 15

De bovenstaande stempels heb ik bij mijn bezoekje naar de Stempelwinkel gekocht. Bij het afrekenen vroeg Gerard of ik op Facebook zit. Nadat ik ‘Ja!’ had geantwoord graaide hij wat in een zakje, pakte dit mini-stempeltje en zei “Like me!” Haha, wat een leuke manier van jezelf op Facebook promoten!

Stempelwinkel Deventer 16 Stempelwinkel Deventer 17

Zoals je ziet heb ik en stempels op een houtblokje en unmounted stempels gekocht. De poststempel was al op hout gemonteerd. Maar de postzegel nog niet. Zelf heb ik al een soortgelijke postzegel maar Kim wilde er ook graag één hebben. Dus Gerart heeft hem ter plekke voor me op hout gemonteerd.

 Stempelwinkel Deventer 18

Om het verschil te laten zien heb ik de poedel niet op hout laten monteren. Zoals je ziet is het alleen maar een stukje rubber en hier betaal je dan ook iets minder voor. De stempel is zo nog niet te gebruiken. Het is de bedoeling dat je hem zelf op een stukje hout plakt, maar let op dat daar wel een speciaal laagje tussen moet. Een andere optie is om de stempel op ‘EZ Mount’ te plakken. Dit is een soort plakmat. De ene kant heeft een lijmlaag en hier plak je de stempel op. De andere kant heeft een soort statische laag waardoor de stempel nu net als clear stempels blijft plakken op een acryl-blok. Op de foto zie je dat ik de stempel voor het plakken heb geknipt, dit kan je beter na het plakken doen!

Stempelwinkel Deventer 19 Stempelwinkel Deventer 20 Stempelwinkel Deventer 21 Stempelwinkel Deventer 22 Stempelwinkel Deventer 23 Stempelwinkel Deventer 24

Ja, ik ben fan van de stempels van de Stempel Galerie! Je hebt originele en mooie stempels! De service van Gerart is ook erg prettig. Hij laat je rustig rondkijken (en gillen) en wanneer hij doorheeft of hoort dat je wat zoekt, komt hij je helpen. Voor je het weet heeft hij de stempel gevonden die hij in je hoofd had. Nienke had ooit een leuk label gevonden met tekst er in. Zij wilde graag alleen het label hebben dus werd er ter plekke de tekst uit gesneden. Waar vind je zo’n service nou nog?

Later die dag maakte ik het zakje met mijn stempels open en kwam er achter dat mijn kleine Roodborstje er niet bij zat. Nadat ik eerst op, onder en in mijn stoel heb gezocht heb ik even gebeld. Het stempeltje lag inderdaad nog op de toonbank, of ik even mijn adres wilde mailen dan zou hij hem opsturen. En ja hoor, de volgende dag lag het roodborstje al in mijn brievenbus!

Stempelwinkel Deventer 25

Om nog een betere indruk te geven van de stempels die Gerart maakt en verkoopt laat ik jullie nog de stempels zien die ik vorige bezoekjes al had gekocht! En voor het prijsidee, de grote poststempels-stempel was rond de €15,- en de kleinere allemaal rond de €5,-

Stempelwinkel Deventer 26 Stempelwinkel Deventer 27 Stempelwinkel Deventer 28

Ik kan me niet voorstellen dat jullie na het zien van deze foto’s niet popelen om ook een bezoekje te brengen aan de Stempelwinkel! Mocht je een dagje Deventer plannen, dan wens ik je heel veel plezier en geniet ook van de rest van de stad. Want een leuke stad is het zeker! Als koffie en lunch plekje kan ik niet anders dan A Taste of Honey aan te raden. Nienke haar favoriete koffieplek en inmiddels ook de mijne!

Liefs, Ruchama