Tags

, , , , , , ,

Een geheim uit het postsecret boek

Wat we typen, wat we aanklikken, welke websites we bezoeken.. Alles wat we doen op het internet blijkt bijgehouden te worden en naar onszelf terug te traceren. Echt anoniem ben je er dus eigenlijk niet. En dat is dan weer één van de bijzondere dingen aan post, want post kun je écht anoniem versturen. En dat is misschien wel één van de belangrijkste redenen dat het kunstproject genaamd Postsecret van Frank Warren zo een succes is. Frank Warren omschrijft zijn project zelf heel kort en bondig: “Postsecret is an ongoing community art project where people mail in their secrets anonymously on one side of a homemade postcard”

Elke zondag plaatst Frank een nieuwe reeks geheimen op zijn blog. Sommige geheimen zijn grappig, maar anderen zijn heel persoonlijk, een schreeuw om hulp, schokkend, beschamend of juist om blij van te worden.

200_3461

Frank Warren begon het project jaren geleden, maar had nooit kunnen weten hoezeer het aan zou slaan. Het bleek dat duizenden mensen een geheim met zich meedroegen wat zij wilden delen. Het bleek ook dat het delen van een geheim via een ansichtkaart zeer bevrijdend werkte en dat het zien van de kaarten, mensen die zelf geen geheim hadden in gezonden ook weer verder hielp.

200_3460

Inmiddels spreekt Frank regelmatig op universiteiten en scholen in de VS en is nauw betrokken bij o.a. zelfmoordpreventie, zo staat er altijd een nummer op zijn blog wat mensen met gedachten over zelfmoord kunnen bellen. De postsecrets stromen nog steeds binnen in zijn brievenbus.

200_3469

200_3470

200_3466

Ook heeft Frank een aantal boeken met secrets gepubliceerd. De foto’s bij deze blog komen uit één van zijn boeken, Postsecret (2008)Verder bracht Frank ook Postsecret, Extraorindary Confessions from Ordinary Lives (2005), My Secret (2006), The Secret Lifes of Men and Women (2007) A Lifetime of Secrets (2007) en Postsecret, Confessions on Life, Death and God (2009) uit.

200_3457200_3456

Er is ook een tijd een Nederlandse versie geweest onder de noemer Briefgeheimen. Inmiddels is deze volgens mij niet meer actief.

Zelf heb ik geen geheim wat ik met me mee draag en als last ervaar, dus heb ik nooit de behoefte gevoeld om een kaart in te sturen. Wel heb ik de blog vaak bekeken en vind ik het altijd leuk om de boeken door te bladeren. Het is wonderbaarlijk om te lezen wat voor zware geheimen sommige mensen met zich mee dragen, maar ook grappig om te zien dat er ook een hoop gekke en herkenbare dingen zijn die mensen opbiechten.

Mocht jij een geheim hebben wat je zou willen delen met Frank, dan kun je dit hier naar toe sturen:
Postsecret
13345 Copper Ridge Rd
Germantown, Maryland 20874
USA

En anders kun je gewoon elke zondag mee kijken naar alle nieuwe geheimen die geplaatst worden op de Postsecret blog op: http://www.postsecret.com.

Liefs,
Kim