Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

zaad

In April schreef ik ook al eens over het meesturen van zaadjes. Nu is een goed moment om zaadjes te zoeken in je tuin! Even drogen en verpakken en je hebt ontzettend leuke brievenbuscadeautjes! Weet je de namen van de bloemen die in je tuin groeien? Dan is het handig om per bloem even op te zoeken wanneer het juiste moment is om de zaden te oogsten. Ik zal je laten zien hoe ik de zaden vang van een aantal bloemen die in onze tuin groeien.

Als je niet weet waar de zaadjes zitten, kan de seedsite je misschien helpen. Hier staat van een heleboel planten een uitgebreide beschrijving met foto’s erbij. Oogst de zaden wanneer de bloem is verwelkt en de zaaddoos rijp en gezwollen is. Soms zijn kroonbladeren weg, of dood en bruin geworden. Als je dit te vroeg doet loop je het risico dat de zaden nog niet klaar zijn. Wacht ook niet te lang, dan zijn veel zaden al gevallen, weggesprongen of weggewaaid.

Vergeet niet om meteen op te schrijven van welke plant de zaden komen!

Stokroos

stokroos

Zodra de bloemen van de stokroos uitgebloeid zijn kun je de zaaddozen zien. Er zitten platte zaadjes tegen elkaar aan gedrukt in. Pas als de zaaddozen bruin zijn mag je ze afknippen. Over het algemeen is een stokroos een tweejarige plant. Het eerste jaar groeien er alleen bladeren, pas het jaar daarna zie je de prachtige bloemen. Wel handig om dit ook aan je penvriendin te schrijven!

Lupine

lupine

Bij de lupine groeien er na de bloei deze boontjes/peulen. Eerst zijn ze groen en zodra ze donker kleuren is het zaad rijp. Wacht bij de lupine niet te lang, want deze peulen springen vanzelf open en de zaden schieten dan weg.

Akelei

akelei

Schud zachtjes aan de akelei als je deze bruine zaaddozen ziet zitten, je kan de zaadjes dan horen rammelen. Handig is om ze voorzichtig af te knippen en daarbij rechtop te houden, want de zaadjes vallen er makkelijk uit. De afgeknipte stengels leg ik op de kop in een papieren zak.

Papaver

papaver

De prachtige bollen van de papaver gaan open staan zodra het zaad rijp is. Even de stengel afknippen, net als bij akelei goed rechtop houden! Ook bij deze bollen kan je de zaadjes horen rammelen als je voorzichtig schudt.

Verpakken

Zorg ervoor dat de zaden goed droog zijn voordat je ze verpakt en verstuurd, anders kunnen ze gaan rotten of schimmelen. Verpak ze in papieren zakjes, omdat in plastic zakjes de kans groter is dat het gaat condenseren. Papieren zakjes zijn in verschillende winkels en webshops te koop. Maar zelf maken is nog leuker! Ik recycle graag en gebruik daarom oude tijdschriften en kranten. Met behulp van een Enveloppen-mal maakte ik deze zakjes:

zaadzakjes

Deze malletjes kan je kopen bij “Postpapierenzo”. Ik gebruik ze graag en veel! Omdat je zelf het papier voor de zakjes kan uitkiezen is  je brievenbuscadeautje makkelijk aan te passen aan elk thema. Heb je geen enveloppen-mal en wil je meteen aan de slag? Bij “om te printen” vind je ook een malletje die je alleen even hoeft te printen op stevig papier en uit te knippen.

zakjesmalklein

In deze kleine zakjes verpakte ik verschillende zaden per soort en schreef duidelijk de naam van de plant erop.

zakjesmal

De kleine zakjes verpakte ik samen in deze grotere zakken. Deze hebben een brede vouw waardoor er meer in past. Ook handig als je de hele zaadbol erin wil bewaren. Als je eraan zit te denken om deze mal aan te schaffen, dan zou ik gauw gaan kijken bij “Postpapierenzo”! Je kan deze mal nu een week lang voor maar € 9,95 bestellen! (Normale prijs is € 11,95).

Guerrilla Gardening

zaadbommen

Zaadjes sturen is zelfs leuk aan iemand zonder tuin, want dan kunnen ze gebruikt worden voor “Guerrilla Gardening“. Zaai zaadjes op openbare plekken in je omgeving en tover bijvoorbeeld te lang braakliggende terreinen om in prachtige bloementuinen! Zo kunnen nóg meer mensen genieten van de mooie bloemen die uit de meegestuurde zaadjes groeien. Ik kocht een heel leuk boek hierover. In “Zaadbommen” lees je hoe je met compost, klei en zaden kleine balletjes maakt die gemakkelijk over muren en schuttingen gelanceerd kunnen worden. Maar ook staat er een uitgebreide plantenwijzer in, hier worden 41 fantastische planten heel duidelijk beschreven en vind je allerlei handige tips.

zaadbommenboek

Een aanrader als je net als ik graag zaden verzamelt om mee te sturen of ook geïnteresseerd bent in Guerrilla Gardening!

Als de ontvanger goed voor de zaadjes zorgt kan hij/zij eerst genieten van de prachtige bloemen en na de bloei ook weer zaadjes verzamelen. En zo heb je opnieuw een heleboel brievenbuscadeautjes! Als je foto’s maakt van de bloeiende bloemen kan je die ook gebruiken voor je kaarten! Kim liet zien hoe ze met  “Printic” van haar foto’s brievenbuscadeautjes maakte. Maar je kan ze ook zelf uitprinten en opplakken. Zo maak je bijvoorbeeld je eigen kaarten, maar ook leuk om deze foto’s op een label te plakken en bij je zaadjes te steken. Zo kan de ontvanger vast zien hoe de bloem eruit ziet.

Veel postplezier!

Liefs, Nienke.