Tags

, , , , , , , , ,

Wat komen we soms toch een mooie postprojecten tegen en soms echt puur per toeval. Wie onze blogjes al langere tijd trouw leest, heeft mijn blogjes over de post die mijn moeder en oudste zoontje uitwisselen vast wel eens gelezen. Mijn zoontje noemt haar dan ook vaak Oma Post en als de brievenbus kleppert, rent hij erheen om te kijken of ze weer iets heeft gestuurd. Op Instagram deelde ik ook wel eens foto’s, met de hashtag #omapost. Ik had gecheckt, die was nog niet in gebruik. En ineens, op een dag, verschenen er onder die hashtag allemaal hele andere foto’s! En zo ontdekte ik Omapost, een project wat is opgezet om het contact tussen de jonge en de oude generatie te bevorderen en een ander soort impuls te geven. Ik werk zelf in de ouderenzorg en heb dus grote affiniteit met de doelgroep, het project raakte me dan ook direct. Reden genoeg dus om contact te zoeken met Wilbert, de bedenker van het project, en meer te weten te komen over dit mooie project!

Doordat je zelf niet weet wat er op het kaartje staat belt je oma je, en ga je erover in gesprek. Mijn ervaring is dat dat zorgt voor een veel dieper gesprek.

Omapost is begonnen op Startup Weekend Groningen 2014 en is in het kort gezegd een manier om je oma blij te maken. Het team achter Omapost bestaat uit Wilbert (CEOmapost), Elke (Grannydesigner), Niek (Knotconnector) en Evelyn, Jaring en Noë (Platfomabouwers). Het idee is simpel: je koopt credits (kaartjes) via de site en het team erachter stuurt dan eens per maand een kaartje aan je oma. Op dit kaartje staat een foto van je Instagram, maar welke dit is weet je zelf ook niet.

header-2_hoge-kwaliteit
Je oma belt je vervolgens op, zoals het kaartje haar uitnodigt te doen, om jou te vragen naar de foto en zo raak je samen in gesprek over verrassende onderwerpen. De kaartjes worden verstuurd via SANDD, waar Omapost mee samenwerkt.

Het is een, vind ik, ingenieus idee. Hoe kom je erop? Ik vroeg het Wilbert:
“Ik heb een druk leven. Ik werk vaak 80 uur per week, en mijn werk is niet echt heel erg normaal / in één zin uit te leggen. Dan heb je niet veel tijd om bij oma langs te gaan, en als je belt gaat het vaak over dezelfde dingen (heb je nog die en die vriendin, wat doe je op school (ik studeer helemaal niet meer, oma), etc. Ik wilde een manier vinden om onze werelden te kunnen verbinden. Ik houd veel van mijn vrienden via instagram op de hoogte (instagram.com/eengarde). Maar mijn oma heeft dat niet, dus bedacht ik Omapost.”

Er zijn nog een hoop plannen met Omapost. Zo is het project inmiddels ook uitgebreid naar opa’s, vaders en moeders. Want ook onder hen bevinden zich genoeg mensen die niets hebben met de online wereld en sociale media, dus ook met hen wordt de verbinding gezocht. Ook is er een hashtag in het leven geroepen, namelijk #nsfg (Not Suitable For Granny), zodat je de foto’s waarvan je als gebruiker echt niet wilt dat je oma (of opa, vader of moeder) die te zien krijgen kunt uitsluiten voor verzending. Een foto met die hashtag zal niet worden gebruikt voor een kaartje! Internationale plannen zijn er ook al, zodat ook familie in het buitenland een kaartje kunnen ontvangen.

omapost_infographic

Nu was ik natuurlijk erg benieuwd wat de ervaring met het project tot nog toe is. Wilbert:
“Hele goede! Oma’s begrijpen het niet altijd (wat is dat, instagram etc), maar er ontstaan nieuwe gesprekken. Voorbeeld is dat mijn oma een foto kreeg van mij in een koksjasje. Ik legde haar uit dat ik die dag had gekookt, en met wat voor producten. Ze was verbaasd. Dat waren allemaal groenten waarvan ze niet dacht dat ik er nog mee zou werken. Producten die ze in haar moestuin had. We hebben een tof gesprek gehad over koken, en over moestuinieren, en hoe zij op dit moment leeft. Echte verbinding. En dat is het doel. Ik hoef hier geen cent mee te verdienen (geen verlies is mooi), want hier doe ik het voor.”

Er ontstaan nieuwe gesprekken tussen Wilbert en zijn oma door de foto's die ze van hem krijgt

Er ontstaan nieuwe gesprekken tussen Wilbert en zijn oma door de foto’s die ze van hem krijgt

Verbinding, laat dat nu ook precíes zijn waar wij met de Postfabriek ook naar streven. Het is voor ons een magisch woord, want verbinding maakt echt álles de moeite waard.

Actie
Nu zijn wij enorm benieuwd naar dit project en wat het oplevert in het contact met je oma, opa, vader of moeder. Voor iedereen die deze week een account aanmaakt, verstuurt omapost een gratis kaartje naar opa, oma, vader of moeder! Dit kaartje komt dan half november aan.

Misschien hangt er binnenkort wel een kaartje met een foto van jouw instagram bij je opa in de schuur!

Misschien hangt er binnenkort wel een kaartje met een foto van jouw instagram bij je opa in de schuur!

Veel mooie gesprekken met de instagramloze generatie gewenst!

Liefs,
Kim