Tags

, , , , , , ,

De postfabriek in Hart van Hengelo op donderdag 24 september 2015.

De Postfabriek in Hart van Hengelo op donderdag 24 september 2015. Wil je het artikel graag lezen? Als je op deze foto klikt, zie je een grotere versie van het artikel waarbij je ook kan inzoomen.

Op woensdag 16 september werd ik benaderd door Britt van Uem. Zij is freelance journalist en schrijft onder andere voor Tubantia en Hart van Hengelo. Ze wilde mij graag interviewen over de Postfabriek en stond twee dagen later al in mijn postkamer. Helaas wonen Kim en Ruchama niet in de buurt. Zij konden niet iets regelen om zo snel naar Hengelo te komen. Daarom zie je alleen mij (Nienke) op de foto. Op zaterdag 19 september was het artikel al te bewonderen in De Twentsche Courant Tubantia. De week erna kon je ook over onze liefde voor post in Hart van Hengelo lezen. Hart van Hengelo is een lokale huis-aan-huiskrant en wordt verspreid in Hengelo, Borne, Delden, Ambt Delden, Bentelo, Oldenzaal en Deurningen.

In het artikel voor Tubantia kon je lezen dat ik op dit moment een moeilijke periode doormaak. Op vrijdag 18 september kwam de journaliste bij mij thuis voor het interview en de week erna, op dinsdag, werd mijn vriend al geopereerd. Wie mij op Instagram volgt, weet al dat dit niet helemaal volgens plan verliep. De weken na die operatie hebben we heel veel tijd in het ziekenhuis doorgebracht. Helaas moest mijn vriend daarna nog vaker geopereerd worden. Het was heel erg fijn om in deze chaotische weken de kracht van post meer dan ooit te voelen! We hebben zoveel lieve poststukken gekregen! Dat was voor ons de beste vorm van steun die we konden krijgen. Het waren hele intensieve weken waarin we ons vaak machteloos hebben gevoeld en we hebben ons veel zorgen gemaakt. Maar als je dan thuis komt en zulke lieve kaarten op de mat vindt, is dat hartverwarmend! De kaarten hangen nog steeds verspreid door ons huis en zorgen daardoor nog steeds voor een goed gevoel!

Bijzondere reacties

Een reactie per post op het artikel over de Postfabriek in Tubantia.

Een reactie per post!

Ook heb ik hele leuke reacties van buurtgenoten gekregen. Ik merk dat er door de artikelen in Tubantia en Hart van Hengelo makkelijker een gesprek ontstaat nu er een aanknopingspunt is. Mensen die ik dagelijks tegenkom en normaal alleen groet, vragen me nu regelmatig naar onze thuissituatie. En soms vertellen ze over eigen ervaringen met post en juist dát vind ik zo leuk! Zo verliep een dagelijks bezoekje aan de supermarkt heel anders nadat iemand me vertelde dat ze zelf het brieven schrijven weer had opgepakt. Ze voelde zich zo geïnspireerd door dit artikel dat ze voor het eerst in jaren weer een lange brief naar een oude penvriendin had gestuurd. (Als je dit toevallig leest: ik ben benieuwd of je zelf inmiddels ook al post hebt ontvangen?) Ze vertelde zo leuk over hoe ze het verschil tussen contact via Whatsapp en een echte handgeschreven brief had ervaren, dat ik niet merkte dat ik al aan de beurt was bij de kassa. Het was maar een kort gesprekje, maar ik liep daarna met een grote glimlach naar huis. Want dit is precies waarom we graag meewerken aan een interview! Op de foto hierboven zie je dat ik zelfs een reactie per post heb gekregen! Vind je dat niet bijzonder? Een buurvrouw verraste me met deze kaart en gaf me dat spannende gevoel van een speurtocht. Want wie was toch deze Yvonne? Ik zwaai naar een heleboel mensen tijdens de wandelingen met mijn hondje en werd heel benieuwd welk gezicht er bij dit handschrift hoorde. Dus de eerstvolgende wandeling met mijn hondje liep ik natuurlijk de route door deze straat om het uit te zoeken, hihi.

Post maken tijdens een moeilijke periode

Nienke in haar postkamer. Foto's zijn gemaakt door Britt van Uem voor Hart van Hengelo.

Ik in mijn postkamer. Foto’s zijn gemaakt door Britt van Uem.

Niet alleen het ontvangen van post gaf mij steun in de afgelopen weken, ook het maken van post hielp mij tijdens moeilijke momenten. Waar een roker een sigaretje opsteekt bij stress, heb ik envelopjes gevouwen om tot rust te komen. Ook ging ik heel bewust bijna dagelijks aan het bureau in mijn postkamer zitten om even een momentje voor mijzelf te hebben en mijn gedachten te kunnen verzetten. Achteraf vond ik het heel bijzonder dat ook dit de aandacht van Britt had gekregen en in het artikel wordt genoemd: “het mooie van de postkamer en brieven schrijven is dat je het altijd kunt doen”.

Op welke momenten is post belangrijk voor jou?

Lieve groetjes,

Nienke