Tags

, , , , , , , , , , ,

Met een watervaste witte stift tekende ik een 'tattoo' op een envelop.

Met een watervaste witte stift tekende ik een ’tattoo’ op een envelop.

Kleuren is weer helemaal hip, ook voor volwassenen. Er bestaan zelfs kleurboeken die speciaal voor volwassenen zijn ontworpen. Je vind hierin geen prinsessen, sprookjes of andere kinderlijke tekeningen. Maar prachtige bloemen, mandala’s en andere patronen. Wist je dat je zelfs de meesterwerken van Van Gogh en Monet naar eigen smaak kan inkleuren?

Ruchama vertelde eerder al hoe ze het kleuren herontdekte en gebruikte bij het maken van post. Ik kocht ook een kleurboek om mijn poststukken mee te pimpen. Alleen gebruik ik de platen niet om in te kleuren, maar om over te trekken!

Het tattoo kleurboek van Megamunden.

Het tattoo kleurboek van Megamunden.

Het tattoo kleurboek van Megamunden staat vol met handgetekende illustraties. Je vindt er traditionele tattoo-ontwerpen, zoals harten, schedels en zeemannen, met een eigentijdse draai. De kleurboeken van Megamunden zijn in twee verschillende formaten te koop: A4-formaat en een kleiner boekje vol kaarten. In het filmpje hieronder kan je zien hoe de maker werkt aan de tekeningen, allemaal met potlood en pen en veel liefde voor zijn vak gemaakt.

Door het filmpje begon het bij mij ook te kriebelen! Ik kan zo twee van mijn passies combineren: tattoos én post. En besloot om ook aan de slag te gaan met inkt! Maak je geen zorgen, ik heb niemand pijn gedaan. Ik zette slechts een tattoo op een envelop:

Materiaal

Met deze watervaste stiften kan je op de doorzichtige wenskaartzakjes tekenen. Ik kocht ze bij Bruna.

Met deze watervaste stiften kan je op de doorzichtige wenskaartzakjes tekenen.

De tekeningen uit het boek trek ik over op de doorzichtige zakjes die we vaak gebruiken voor onze poststukken. Die zakjes geven je poststuk niet alleen een luxere uitstraling, maar ook extra stevigheid en bescherming tegen regen. Ik gebruik graag de stiften die je op de foto hierboven kan zien. De inkt blijft goed zitten op het plastic en ze schrijven fijn. Deze stiften zijn in verschillende kleuren te koop: goud, zilver, brons en wit. Ik kocht ze bij Bruna en betaalde er €3,99 per stuk voor. Voor een handig overzichtje over verkooppunten en prijzen van de zakjes en stiften kan je doorklikken naar dit blogje. Helaas zijn de voorwaarden bij Moniss veranderd en kunnen de verzendkosten niet meer aangepast worden. We zijn druk op zoek naar een (web-)shop waar je de zakjes in verschillende formaten ook voordelig in kleine aantallen kan bestellen. Heb je een goede tip? Dan horen we het graag!

 Aan de slag

Door het zakje vast te plakken met een stukje washi-tape, voorkom je dat het verschuift.

Door het zakje vast te plakken met een stukje washi-tape, voorkom je dat het schuift.

De enveloppen maakte ik van bladzijdes uit een tijdschrift en schoof ze in een doorzichtig wenskaartzakje. Daarna bladerde ik door het boek op zoek naar een passende ’tattoo’. Na het uitzoeken en het bepalen van de plek, kon ik gaan tekenen! Door het zakje met een klein stukje washi-tape aan het boek te plakken, voorkom ik dat het schuift tijdens het tekenen. Echt washi-tape laat geen lijmresten achter en beschadigt je boek niet. Als je een eerste envelop-tattoo gaat zetten, zou ik beginnen met een kleine tekening. Omdat het boek niet helemaal plat is, kost het nogal wat inspanning om het zakje op zijn plek te houden en tegelijk de lijnen over te trekken. Voor grotere envelop-tattoos kan je eerst een kopietje maken van de kleurplaat naar keuze. Het kopietje kan je dan plat op je werkblad leggen en het zakje er met meer tape op vastplakken. En vergeet je niet, dat je er ook nog een adres op moet schrijven?

Inspiratie

In het tattoo kleurboek van Megamunden staat ook een mooie vulpen!

In het tattoo kleurboek staat ook een mooie vulpen!

Naast bloemen, schedels en zeemannen staan er in het boek ook prachtige postgerelateerde afbeeldingen. Bijvoorbeeld van flessenpost en deze vulpen. Op de achterkant van de envelop tekende ik de vulpen over en verwerkte mijn huisnummer en postcode erin.

Een ribbon voor het adres.

Een ribbon voor het adres.

Op de foto hierboven kan je een ribbon uit het boek zien. Hier schreef ik het adres van de ontvanger in. Om het boek heen liggen de verschillende enveloppen die ik versierde met envelop-tattoos.

Tattoo-stempels voor de finishing touch.

Tattoo-stempels voor de finishing touch.

Ook kocht ik deze lieve mini-stempel, die helemaal bij het tattoo-thema past. Deze witte inkt van Stazon is watervast en blijft goed zitten op plastic. Miss Honeybird heeft meerdere stempels die goed bij deze stijl passen. Zoals een hartje, zwaluw of een grotere ster.

Natuurlijk hoef je niet speciaal dit boek te gebruiken voor je envelop-tattoos. Andere kleurplaten zijn net zo geschikt. Je kan een heleboel kleurboeken met verschillende thema’s vinden. Maar ook staan er online een heleboel gratis kleurplaten die je zelf uit kan printen.

Wil je de ’tattoo’ liever direct op de envelop tekenen? Wacht dan met het dichtplakken van je zelfgemaakte envelop, zodat je die nog kan openvouwen. Zo kan je met behulp van een lichtbak of een raam ook makkelijk een afbeelding overtrekken. In mijn blogje over adreslabels laat ik zien hoe ik een raam gebruik bij het overtrekken. Ga je ook envelop-tattoos maken? Als je er foto’s van plaatst op Instagram met de hashtag #postfabriek, zijn ze tussen die kleine fotootjes aan de rechterkant van de website te zien. We bewonderen graag poststukken van anderen en vinden het leuk als je ze op deze manier met ons deelt!

Heel veel tekenplezier!

Lieve groetjes,

Nienke