Tags

, , , , , , , , ,

Alledrie hebben we op onze eigen manier te maken of te maken (gehad) met de ouderenzorg. Ruchama werkt als activiteitenbegeleider in een verpleeghuis, Nienke bezocht er haar vader en is er soms nog wel eens te vinden om pannenkoeken te bakken voor de afdeling en zelf ben ik maatschappelijk werker in een verpleeghuis. Zo kennen we allemaal de problematiek van eenzaamheid onder ouderen, iets waar wij zelf aandacht aan besteden door écht contact te maken met de ouderen die wij in ons werk en privé tegenkomen. Gelukkig zijn er daarnaast ook prachtige projecten die iets proberen te doen aan deze eenzaamheid, zoals Project Postmaatje! Vandaag zetten we dit project en de persoon erachter graag even in het zonnetje!

© Eef

© Eef

Project Postmaatje is een non-profit project wat is opgezet door Eef. Ik stelde haar een paar vragen!

Wie is Eef en wat maakte dat jij Postmaatje hebt opgezet?
Ik wilde eigenlijk altijd al wat betekenen voor mensen om me heen, maar met een gezin, werk en heel veel andere leuke dingen was dit lastig te combineren. Ik heb altijd affiniteit gehad met ouderen, dat is me echt in de opvoeding meegegeven. Als mijn moeder een oud dametje zag, legde ze me al van jongs af aan uit dat het zo belangrijk is om lief te zijn voor deze mensen, ze te helpen, aardig voor ze te zijn en vooral respectvol met deze mensen (en sowieso mensen & dieren) om te gaan. Ook ben ik altijd al weg geweest van post! Ik schrijf al jaren traditiegetrouw met mn vriendin een boekje voor elkaars verjaardag. Ik heb ook met een aantal mensen super leuk snailmail contact (dit naast het gezellig samen koffie drinken). Verder ben ik eyeliner verslaafd, gek op stickers en heb ik twee hele leuke stoere jongens thuis!
En toen…lag ik keer in bed en dacht ik: “hoe leuk zou het zijn om te kunnen schrijven met een oudere dame of heer?” Ik heb wel vaker van dit soort ideetjes, maar dit keer dacht ik: “waarom niet eens kijken wat de mogelijkheden zijn…?” Zo is het begonnen, ik heb een eerste verzorgingshuis gebeld en mijn idee uitgelegd.
Inmiddels zijn we vele verzorgingshuizen verder en krijgt ons Project steeds meer naamsbekendheid en dat is fijn!

© Eef

© Eef

Het duurt even voordat mensen die willen schrijven worden gekoppeld aan een oudere, hoe komt dit? 
In de praktijk zijn we erachter gekomen dat de weg naar de ouderen lastiger te vinden is dan die naar de schrijvers.  Het kan soms zo acht maanden duren voor ik akkoord krijg van een verzorgingshuis (voordat alle lagen in de organisatie akkoord hebben gegeven). Ook blijkt vaak dat het bordje van de activiteiten begeleiding, die vaak degene is die het Project uitzet, zo vol ligt dat ze er eigenlijk niet op zitten te wachten of het op willen schuiven. Zo jammer, want we weten dat de ouderen er wel zijn!

Kunnen mensen meer doen dan zich opgeven om te schrijven?
We kunnen, mede vanwege boven genoemde, zeker hulp gebruiken! Mensen die het leuk vinden om namens ons naar verzorgingshuizen of verpleeghuizen, buurtzorg, ouderenzorg etc willen gaan en vertellen over ons Project. Dit kan aan de hand van een informatiepakket dat we hebben samengesteld. Ook zoeken we vrijwilligers die bereid zijn om in de eigen omgeving tijdens bijv. een activiteiten ochtend of iets dergelijks in overleg met de locatie willen vertellen over ons Project aan de ouderen zelf. Ouderen zouden zich dan direct aan kunnen melden. We blijven ook altijd op zoek naar naamsbekendheid, omdat ik van mening ben dat dit de weg naar de ouderen ook versnelt.

© Eef

© Eef

Bestaat de doelgroep alleen uit ouderen, of kunnen ook andere eenzame mensen zich melden? 
We hebben onze doelgroep al uitgebreid, zo doen er ook een aantal locaties uit de VG sector mee (mensen met een verstandelijke beperking). Helaas blijkt eenzaamheid iets wat onder meerdere doelgroepen speelt, die willen we graag allemaal bereiken. We hebben daarvoor zoveel enthousiaste schrijvers in het bestand!
Wat is jou zelf erg bijgebleven sinds de start van het project?
Wat ik zelf een heel bijzonder verhaal vond is dat er een dame had aangegeven niet te kunnen corresponderen, maar ze genoot zo van haar post dat ze op een dag haar schrijfster toch verrastte met een kaart. Met een echt oude dames handschrift. Er stond op dat ze zo ontzettend genoot van de post iedere keer, dit wilde ze laten weten, hoe waardevol dit was.

Daar doen we het voor!

Complimentkaartjes van Eefies.nl

Complimentkaartjes van Eefies.nl

Vanuit haar liefde voor post verkoopt Eef via haar eigen website ook leuke C-cards, oftewel complimenten-kaartjes. Ik mocht ze ontvangen om zelf te ervaren hoe ze zijn. Het zijn leuke, kleine kaartjes waar je precies een mooie boodschap op kwijt kunt. Perfect voor de post, maar ook heel geschikt om stiekem in de jaszak van je vriend te stoppen, mee te geven in de broodtrommel van je dochter of zomaar ergens een leuke boodschap achter te laten. Je koopt er 5 voor €2,50 en er zijn meerdere ontwerpen.

Alle c-cards van eefies.nl bij elkaar!

Alle c-cards van eefies.nl bij elkaar!

Ook de achterkant is aandacht aan besteed en ziet er leuk uit. Een deel van de opbrengst wordt weer gestoken in project postmaatje! Reden genoeg om ook zo’n setje aan te schaffen, toch? Wil je c-cards bestellen, stuur dan een mailtje naar info@eefies.nl !

c-cards-achterkant
Wil je meer informatie over Postmaatje, neem ook dan contact op met Eef via info@eefies.nl

Bedankt Eef voor je enthousiasme en je mooie project, we wensen je veel succes!

Liefs,
Kim